Verktøy i julegave

Vurderer du å gi verktøy til jul? Her er noen julegavetips

Harde pakker er alltid kjekt å få. Verktøy er noe mange har bruk for. Her er et lite utvalg som kan glede noen til jul. 

JULEGAVER: Det finnes mye forskjellig verktøy. Her er et lite utvalg som kan glede noen til jul. FOTO: Simen Søvik
JULEGAVER: Det finnes mye forskjellig verktøy. Her er et lite utvalg som kan glede noen til jul. FOTO: Simen Søvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julegaver kan ofte være en utfordring, men man kan også se på det som en gyllen mulighet til å få ting gjort. Har du bilder som enda ikke har kommet opp på veggen eller skal det bygges terrasse til våren? Verktøy kommer alltid godt med, så hvorfor ikke gi det som julegave?

Det finnes verktøy til de fleste anledninger og de fleste kommer i ulike prisklasser. Derfor trenger ikke gaven bli så dyr. Under finner du et lite utvalg med verktøy som kan bli en fin julegave.

Les også: Her er de fem viktigste verktøyene

For den ferske

Det finnes mange ulike startsett som inneholder alt man trenger. De fleste butikker som selger verktøy tilbyr et startsett med alt du trenger i en verktøykasse. Prisene varierer fra under 500 til over 1.500 kroner og du velger selv hvilken prisklasse du ønsker å legge deg på.

Et startsett bør inneholde noen viktig verktøy som hjelper deg med de enkleste oppgavene i hjemmet. Det er også mulig å sette sammen sitt eget startsett. Følgende kan være lurt å ha med:

TILBEHØR: Sammen med en hammer og skrujern kan man også gi en pakke med skruer. FOTO: Simen Søvik
TILBEHØR: Sammen med en hammer og skrujern kan man også gi en pakke med skruer. FOTO: Simen Søvik Vis mer
  • Hammer
  • Skrutrekker
  • Vater
  • Håndsag
  • kniv
  • Måleverktøy
  • Vinkel

En liten elektrisk skrutrekker kan også være en idé til dem som flytter for seg selv. En slik kan man få til under 1000-lappen og holder hvis man skal henge opp ting eller sette sammen møbler.

Neste steg

Hvis startsettet allerede er på plass og ikke lenger strekker til er det kanskje på tide å oppgradere utstyret eller fylle på med andre hjelpemidler.

En liten elektrisk skrutrekker kan bli til en større drill. En god drill trenger ikke være dyr, men også de kommer i mange ulike prisklasser. De kan fås fra 1.000 kroner og oppover.

En håndsag strekker ikke alltid til. Da kan en stikksag være et steg videre. Også en kappsag kan komme godt med – spesielt hvis det planlegges større prosjekter.

ENKLERE: En stikksag og en kappsag gjør større prosjekter enklere. FOTO: Ronny Søvik
ENKLERE: En stikksag og en kappsag gjør større prosjekter enklere. FOTO: Ronny Søvik Vis mer

Forenkle prosjektene

Skal det pusses opp eller bygges terrasse til våren kan en skruautomat være tingen. Det er en skrumaskin hvor skruene sitter på bånd. Perfekt hvis man planlegger å skru inn hundrevis av skruer. Det sparer tid og gjør det muligens enklere å komme i gang med prosjektet.

For en hver håndverker er nøyaktighet viktig. Det bør det også være for den som pusser opp hjemme. Med laser kan arbeidet forenkles. En lasermåler kan i flere tilfeller erstatte målebånd, mens en laservater gir nøyaktighet man trenger til å henge ting opp rett. Begge deler kan gis sammen med stativ.

Klar for å oppgradere?

Noen har gjerne «alt» av verktøy og har vært gjennom de fleste prosjekter. Da kan man vurdere å oppgradere annet utstyr eller spørre pent om det er noe de trenger.

Andre er gjerne klar for å ta steget opp og bli den som har «alt». Det kan også bety en oppgradering av utstyr.

En oppgradering av utstyr betyr ikke nødvendigvis å bytte ut. Verktøyet kan bygges ut med ulike stativer.

For en drill kan et borestativ gjøre presisjonsboring enklere. For kappsager finnes det egne arbeidsbenker.

Er det nok plass?

Planlegges det flere prosjekter er arbeidsplass viktig. En arbeidsbenk eller høvelbenk forenkler mye av arbeidet.

SPIKER ELLER DEKK? En kompressor kan kobles sammen med en spikerpistol eller brukes til å fylle luft i bildekkene. FOTO: Ronny Søvik
SPIKER ELLER DEKK? En kompressor kan kobles sammen med en spikerpistol eller brukes til å fylle luft i bildekkene. FOTO: Ronny Søvik Vis mer

Andre forslag kan være en elektrisk høvel som gjør det enkelt å fjerne noen centimeter. Eller en kompressor som kan brukes til mye mer enn det som foregår på verkstedet.

Oppbevaring

Det er viktig å ta vare på verktøyet og samler man det et sted forsvinner det ikke så lett. Derfor er oppbevaring viktig – og en fin julegave.

For den ferske kan en helt enkel verktøykasse være nok. De fleste byggevareforretninger selger verktøykasser for under 200 kroner, men du kan også få tak i en kasse til under 100-lappen.

For noen som har tatt steget videre kan en verktøyvogn være et godt forslag. Her kan man også få rimelige versjoner til under 500 kroner. Eller man kan investere i mer solide vogner i stål.

PLASS: Verktøy tar mye plass, men ulike oppbevaringsløsinger gjør det enklere å ha kontroll på utstyret. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
PLASS: Verktøy tar mye plass, men ulike oppbevaringsløsinger gjør det enklere å ha kontroll på utstyret. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Bøker

Uansett om personen som skal motta gave er en nybegynner eller erfaren er bøker en fin gave.

Det finnes flere bøker på markedet for hobbysnekkeren. Kjersti Bergesen fra programmet «tid for hjem» kom i 2015 ut med boken «Handywoman». En bok som forteller deg alt du trenger å vite om å fikse ting selv.

Anna og Anders Jeppson har oppskrifter til prosjekter både ute og inne i sine ulike bøker.

Verktøy kan være en fin gave, men det er mange som selv ønsker å velge sitt verktøy. Spør gjerne om det er noe spesielt folk trenger. Havet med verktøy inneholder også mange andre hjelpemidler enn nevnt over. Spør gjerne i butikken etter forslag.

Les også:
Kan jeg bruke gammel maling?
Å nei! Mus i varmepumpa!
Slik sparte vi 28.000 på én telefonsamtale