LEI: Thomas Schrøder holder ikke ut Grundig DTR 8860-boksen fra RiksTV, og går nå over til konkurrenten.  Foto: Grundig/Privat/Ole Petter Baugerød Stokke
LEI: Thomas Schrøder holder ikke ut Grundig DTR 8860-boksen fra RiksTV, og går nå over til konkurrenten. Foto: Grundig/Privat/Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Vraker RiksTV i raseri

Thomas Schrøder orker ikke skru på TV-en.

Med slagordet "Noen har det enklere enn andre" skal RiksTV gi det norske folk digital-TV i stua.

Med utsagn som "vanvittig møkk for 4.000 kroner" er Thomas Schrøder nå i ferd med å hive RiksTV ut av stuevinduet.

- Det er så irriterende at jeg nesten ikke gidder å se på TV, forteller han til DinSide.

Lang liste

I snart to år har Schrøder vært kunde hos RiksTV. Han kjøpte tjenesten sammen med PVR-boksen Grundig DTR 8860, som er boksen RiksTV anbefaler for å få fullt utnytte av deres tilbud.

Problemene skal ha startet dag én, og Schrøder har nå en lang liste:

  • Det tar opptil ti sekunder å skifte kanal
  • Serieopptak tar opp alt annet enn det man programmerer den til å ta opp
  • Enkelte opptak vil ikke spilles av
  • Opptakene hakker
  • Problemene er mindre når man skrur ned bildekvaliteten, så Schrøder ser ikke RiksTV i HD
Men boksen fikk god kritikk da DinSide testet den ved lansering

Han er ikke alene om å oppleve disse problemene. Blant annet på AVforum.no klager mange RiksTV-kunder på det samme.

"Rett og slett lureri"

Ettersom kanalskifting tar mange sekunder, må Schrøder i dag sitte med TV-guiden og finne ut hva han kunne tenke seg å se på. Eventuelt blir den samme kanalen bare stående. Vil han prøve å ta opp noe, må han programmere dette manuelt for hver gang, noe som kan være tidkrevende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte gidder han ikke å gjøre noe som helst. TV-tittingen har avtatt etter hvert som problemene har økt. Venner han har på AVforum.no skal ha begynt å betale for nett-TV for å slippe unna problemene.

- Det irriterer meg noe vanvittig når jeg ser reklamer for dette. Å reklamere for denne PVR-boksen er rett og slett lureri, sukker Schrøder.

Kjenner problemet

Familiefaren har vært i kontakt med RiksTV mange ganger, men skal ikke ha fått den hjelpen han føler han trenger.

- Jeg har fått så mange rare unnskyldninger at du aner ikke. RiksTV skylder på Grundig, Grundig skylder på RiksTV, forteller Schrøder.

Det er Grundig som lager boksen, men det er RiksTV som selger den i sine pakkeløsninger. Og det er kun Grundig DTR 8860 som i dag tilbyr alle RiksTVs tjenester, som filmleie. Vi ber informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV forklare oss hva som foregår.

- Vi kjenner til problemet, og jobber tett med Grundig for å finne en løsning, forteller Gjelseth til DinSide.

LOVER BEDRING: Informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV mener en oppdatering snart vil løse alle problemene.  Foto: RIKSTV
LOVER BEDRING: Informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV mener en oppdatering snart vil løse alle problemene. Foto: RIKSTV Vis mer


Denne løsningen skal komme i form av en oppdatering av programvaren i boksen, en gang etter påske.

Tidligere har flere klaget på RiksTV-dekoderen, blant annet hevdet en leser at RiksTV blokkerer oppdatering som kan løse boks-problem. Selskapet tilbakeviste påstanden i etterkant, men problemene har vedvart.

"Kjapt" i månedsvis

Schrøder skal ha hørt denne frasen et utall ganger. Han sier seg lei av oppdateringer som stadig lar vente på seg.

Gjelseth kan heller ikke denne gangen gi en dato på når oppdateringen kommer, men han "har håpet de siste månedene på at dette løses veldig kjapt".

- Om du "har håpet de siste månedene på at dette løses veldig kjapt" går det tydeligvis ikke så "veldig kjapt"?

- Teknikk er vanskelig, og dette har vært en utfordring for oss og Grundig. Vi beklager det, men vi har bare ikke klart å finne den siste biten i puslespillet, svarer Gjelseth i RiksTV.

I forbinnelse med arbeidet har de utført en undersøkelse blant 300 brukere av Grundig DTR 8860. Bare et fåtall av disse skal ha opplevd problemer så store som de Schrøder og forumvennene hans forteller om.

Ikke første gang

Men at det er problemer med boksen, legger ikke Gjelseth skjul på. Han har en slik boks selv, og har følt på kroppen hvordan det er når programmer ikke blir tatt opp slik de skal. Problemene skal ha blitt større etter siste programvare-oppdatering, som skulle legge alt til rette for RiksTVs filmleie-tjeneste.

DTR 8860 er ikke den første Grundig-boksen RiksTV sliter med. DinSide har tidligere fortalt om modellen DTR 8740, som ikke fikk den funksjonaliteten den skulle før flere måneder etter lansering.

- Hvorfor vil dere absolutt bruke Grundig-bokser om de ikke fungerer som de skal?

- Det var de som først klarte å få sine mottakere godkjent, og vi har brukt masse penger på å teste dem for at de skal være så sikre som mulig, svarer Gjelseth.

Ikke funnet feilen

Grundig eller ikke Grundig, Thomas Schrøder har fått nok. I disse dager er han i ferd med å gå over til Canal Digital, hvor han håper å få en tjeneste som faktisk fungerer.

- Jeg har gitt opp å vente på oppdateringer, forteller han.

Lei av å vente er imidlertid også en rekke Canal Digital-kunder, til tross for en rekke oppdateringer det siste året.

Vi spør Gjelseth hva han tenker om at kunder nå rømmer fra selskapet hans.

- At én mann sier opp er ikke å rømme. Undersøkelsen blant de 300 bokseierne viste at ikke én eneste så på problemene som så store at de ville si opp. Men vi håper selvfølgelig at kundene er så fornøyde som mulig, og vi beklager problemene, svarer han.

Og om folk sliter, kan de be RiksTV om kompensasjon. Men for Schrøder var ikke gratis måneder nok til å overbevise han om å bli.

- Vet dere egentlig hva som er feilen med PVR-boksen deres?

- Nei, innrømmer Gjelseth.

- Det er det som er problemet her. Vi klarer ikke å kartlegge 100 prosent hvor problemet ligger, og det gjør ikke Grundig heller. Men vi håper likevel å ha funnet en løsning nå.

Jenny Skavlan ga PVR-boksen "Årets julegave"-pris i 2008

Hva slags erfaring har du med RiksTV og deres bokser? Har du noen anbefalinger? Del med andre under artikkelen!