<strong>NYSGJERRIG:</strong> Ingeniør Gard Firing i Kongsberg Defence & Aerospace betegner seg som en nysgjerrig kar. Og dermed tok han frem jobbustyret for å finne ut av om USB-kaffevarmere har noe for seg. Foto: Privat
NYSGJERRIG: Ingeniør Gard Firing i Kongsberg Defence & Aerospace betegner seg som en nysgjerrig kar. Og dermed tok han frem jobbustyret for å finne ut av om USB-kaffevarmere har noe for seg. Foto: Privat Vis mer

Vitenskapelig test av USB-kaffevarmer

Er koppvarmere du plugger i PC-en noe annet enn en gimmick?

Publisert
Sist oppdatert

USB-portene på PC-en din overfører ikke bare data. De overfører også strøm. Dette har ført til en flom av diverse mikk-makk du kan plugge inn; alt fra juletrær til missilskytere og kaffevarmere. De selges typisk på butikker som Teknikmagasinet, for å lyse opp kontorhverdagen eller som gaver til "den som har alt".

Men virker de? Det ville ingeniør Gard Firing i Kongsberg Defence & Aerospace finne ut av, etter å ha fått kloa i en USB-kaffevarmer.

- Resultatet ble vel akkurat som jeg regnet med. Jeg tegnet en graf for frihånd før testen og de ble forbløffende like, sier Firing til DinSide.

Derfor bør du holde deg langt unna spionutstyret fra Teknikmagasinet

<strong>HOT OR NOT:</strong> Denne USB-kaffevarmeren fra Deltaco havnet på testbenken. Foto: Teknikmagasinet
HOT OR NOT: Denne USB-kaffevarmeren fra Deltaco havnet på testbenken. Foto: Teknikmagasinet Vis mer


Vitenskapelig test

Produktet som ingeniøren la på testbenken var en USB-koppvarmer fra svenske Deltaco, som i Norge selges av Teknikmagasinet for 70 kroner.

Firing er som sagt ingeniør, så her holdt det ikke å fylle opp en kopp kaffe og kjenne med lillefingeren etter ti minutter. Neida, her skulle det testes skikkelig, med IR-kamera og termografering. Eller temperaturmåling, som oss uten ingeniørgrad kan kalle det.

<strong>GANSKE LIKT:</strong> Her ser du et termografisk bilde av de tre koppene. Lysere betyr varmere. Som du ser, er varmeplaten til venstre varm, men ikke varm nok til at det har noen særlig effekt.  Foto: Privat
GANSKE LIKT: Her ser du et termografisk bilde av de tre koppene. Lysere betyr varmere. Som du ser, er varmeplaten til venstre varm, men ikke varm nok til at det har noen særlig effekt. Foto: Privat Vis mer

Testen ble utført slik:

  • Tre like kaffekopper ble fylt med 190 milliliter kaffe på 72 grader.
  • Èn kopp ble kledd med en koppvarmer av neopren, èn kopp fikk ingen hjelpemidler mens den tredje koppen ble satt på USB-koppvarmeren.
  • Den første halvtimen ble temperaturen på de tre koppene målt hvert femte minutt. De neste 70 minuttene ble den målt hvert tiende minutt.
  • Temperaturene ble satt opp i grafer med grader på X-aksen og tiden på Y-aksen, for å sammenlikne effekten av de ulike hjelpemidlene.

Seks gode grunner til å drikke kaffe! ...og fem grunner til å la være...

Og dommen er...

Testen startet med kaffe på 72 grader i alle tre koppene. Etter en halvtime hadde temperaturen sunket til 46,4 grader i koppen som stod på USB-varmeren; bare èn grad høyere enn koppen som ikke hadde noen varmehjelp, og to grader mindre enn koppen som hadde varmehylsteret.

Og slik fortsatte det. Ikke før det hadde gått hele 100 minutter begynte USB-varmeren å vise en viss effekt; det var først da grafen viste bedre resultat for USB-dingsen enn for sine konkurrenter. Men da var det uansett for sent, og kaffen for kald.

Med andre ord: USB-kaffevarmeren hadde ingen reell effekt.

- Hittil har USB-varmeren vært et "hot talkingpoint" på kontoret, men ellers til veldig lite nytte. Den de selger som i tillegg er en USB-hub, kan i alle fall brukes til det. Men du overbelaster vel USB-porten på PC-en ganske fort, smiler Firing.

<strong>KALDERE OG KALDERE:</strong> Her ser du hvordan kaffen i de tre koppene ble kaldere i løpet av de 100 minuttene. Først da kaffen nærmet seg romtemperatur hadde USB-varmeren noe særlig effekt.  Foto: Privat
KALDERE OG KALDERE: Her ser du hvordan kaffen i de tre koppene ble kaldere i løpet av de 100 minuttene. Først da kaffen nærmet seg romtemperatur hadde USB-varmeren noe særlig effekt. Foto: Privat Vis mer


Hvor mye kaffe kan man drikke før det begynner å bli helsefarlig?

Derfor fungerer det ikke

Som ingeniør var ikke Firing fornøyd med å bare konstatere at det ikke fungerte. Han måtte også undersøke hvorfor det ikke fungerte.

<strong>NAKNE PÅ TOPPEN:</strong> Alle de tre koppene hadde kaffe i friluft på toppen. Et lokk hadde hjulpet mye, og langt mer enn USB-varmeren.  Foto: Privat
NAKNE PÅ TOPPEN: Alle de tre koppene hadde kaffe i friluft på toppen. Et lokk hadde hjulpet mye, og langt mer enn USB-varmeren. Foto: Privat Vis mer

Her er Firings tanker om hvorfor en USB-kaffevarmer ikke har noe for seg:

  • Kaffevarmeren er rett og slett ikke varm nok; på det varmeste punktet skal den ha målt 65 grader. Og synderen er USB-porten, som ikke gir nok strøm til skikkelig oppvarming.
  • Kontaktflaten mellom kopp og varmer er for liten. De fleste kaffekopper har en kant under, som gir isolerende luft mellom varmer og kopp, og stanser varmeoverføringen.
  • Kaffekopper blir først og fremst kalde fordi varmen forsvinner ut av toppen. Å varme opp koppen i bunnen har derfor uansett begrenset effekt.
- Hvis du snur den opp ned og legger USB-varmeren oppe på kaffekoppen, som et lokk, forbedrer det ytelsen vesentlig. Da stikker i alle fall ikke dampen av! humrer Firing.

- Men det aller lureste er å kjøpe en termokopp og bruke den til å holde kaffen varm.

"Kaffe gjør deg edru" og andre kaffemyter, med sannheten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer