Visse butikker kan påvirke husprisene

De mest attraktive butikkene kan øke boligprisene i et nabolag.

<b>BUTIKKER I GANGAVSTAND DRAR OPP BOLIGPRISENE:</b> Dagligvarebutikk i gangavstand gjør boliger mer attraktive for flere - og drar opp prisene. I tillegg virker også et godt tilbud av servicetilbud, basisforretninger og også spesial- og kvalitetsbutikker. Foto: IHUS
BUTIKKER I GANGAVSTAND DRAR OPP BOLIGPRISENE: Dagligvarebutikk i gangavstand gjør boliger mer attraktive for flere - og drar opp prisene. I tillegg virker også et godt tilbud av servicetilbud, basisforretninger og også spesial- og kvalitetsbutikker. Foto: IHUS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyetableringer av forretninger i nabolaget kan være gode nyheter for prisen på boligen din.

- Flere butikker og et bedre utbygget servicetilbud i vil øke attraktiviteten på området og dermed påvirke boligprisene positivt, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving til Dinside.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig? Se etter den «skjulte» informasjonen

Nærhet «basic»-tjenester

I USA har man sett på utviklingen av boligpriser rundt supermarkedkjeder som «Trader Joes» og «Whole Foods», og funnet at i områder der «Trader Joes» er etablert, har boligprisene steget med 40 prosent, mot kun 34 prosents økning i områdene rundt «Whole Foods» - som er den gjennomsnittlige prisøkningen for markedet generelt.

Konklusjonen er altså at det er mer lukrativt å bo i nærheten av Trader Joes, med tanke på prisutviklingen på boliger.

Maren Synnevåg, kommunikasjonsdirektør i iHus eiendomsmegling. Foto: IHUS
Maren Synnevåg, kommunikasjonsdirektør i iHus eiendomsmegling. Foto: IHUS Vis mer
Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN
Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN Vis merMaren Synnevåg, kommunikasjonsdirektør i meglerselskapet iHus, sier til Dinside at det er vanskelig å peke på enkelte kjeder, men at det er det er attraktivt å ha kort avstand til grunnleggende tjenester som en ålreit matbutikk, post, vinmonopol, apotek og andre slike «basic»-tjenester.

- Det er mange faktorer som spiller inn i forhold til prisvekst i enkelte bydeler. Kollektivtransport, grønne lunger, servicetilbud, kafeer, beliggenhet, mangfold, og restauranter og butikker er blant de viktigste, sier Synnevåg til Dinside.

Carl O. Geving bekrefter også at butikker som dekker de daglige behovene for folk flest, vil gi et sterkere utslag når det kommer til å påvirke boligprisene i positiv retning.

- I tillegg vil det være positivt om det etableres gode restauranter og kvalitetsbutikker som drar opp helhetsinntrykket i området, sier Geving til Dinside.

Synnevåg i iHus peker på attraktiviteten i enkelte butikker, som ikke nødvendigvis er kjedebutikker.

- På Grünerløkka i Oslo har det vært en formidabel utvikling de siste 15 årene, og her er det få kjedebutikker. Grünerløkka har satset på uavhengige butikker og kafeer som treffer unge mennesker med en urban livsstil. Her er det egenart og originalitet som gjelder, uttaler Synnevåg til Dinside.

HVA ER BOLIGEN DIN VERDT? Her kan du sjekke og få svar

Vi vil gå til butikken!

Jan Håvard Valstad, analysesjef hos EiendomsMegler1 Midt-Norge. Foto: EIENDOMSMEGLER1
Jan Håvard Valstad, analysesjef hos EiendomsMegler1 Midt-Norge. Foto: EIENDOMSMEGLER1 Vis mer


Jan Håvard Valstad, analysesjef i Eiendomsmegler1 Midt-Norge sier til Dinside at de ser at nærheten til butikker har en positiv effekt i forhold til antallet interessenter som melder seg på et nytt boligprosjekt, og som i neste tur dermed kan ha en innvirkning på hvilken pris man kan oppnå.

- Det er på nyboligprosjekter det er enklest å se denne effekten. I et normalt boligprosjekt med fra 50-200 prosjekterte leiligheter, er det stor forskjell på attraktiviteten dette har i markedet, ut fra hvorvidt det ligger i gangavstand til et lokalt handelssenter eller ikke, sier Valstad til Dinside.

Han sier at det minst bør være en dagligvarebutikk, eller enda bedre et bydelssenter, i gangavstand til boligen - og at de ser at dette har en positiv effekt på hvor attraktivt området er for potensielle kjøpere.

- Vi ser at større utbyggingsprosjekter, som ikke ligger i umiddelbar nærhet til butikker, rett og slett blir tungsolgt, uttaler han.

Redd for vannskader? Slik sikrer du boligen din

De viktigste butikkene

- Det vil være den samme mekanismen på bruktbolig, men det er kanskje vanskeligere å se det så direkte. I forhold til nybolig, oppfattes det som en klar fordel å ha en butikk innenfor gangavstand, men som en veldig ulempe hvis man ikke er i gangavstand til en dagligvarebutikk, sier Valstad videre.

Øverst på lista over butikker som trekker opp når det kommer til hvor attraktiv en bolig er, står dagligvarebutikk innenfor gangavstand - fulgt av et bydelssenter med ulike basistilbud som apotek, frisør, legesenter og diverse servicefunksjoner.

- Selve bygningene er i bunn og grunn ganske like, og nest etter å finne en bydel man har lyst til å bo i, er det viktig for folk å ha servicefunksjoner i nærheten som de behøver i det daglige, sier Valstad.

LES OGSÅ: Denne enkle oppussingen kan øke prisen på boligen din

Kan butikker virke negativt?

Nærhet til visse typer forretninger er altså noe som kan slå positivt ut på boligprisene. Men det kan også vippe i motsatt retning.

- På den annen side kan det slå negativt ut på boligprisen om etableringen av en butikk eller kjøpesenter medfører mer trafikk og støy som forringer bokvaliteten i området, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dinside.

Dette støttes også av Valstad i Eiendomsmegler1 Midt-Norge.

- Folk ønsker primært å bo i boligområder, så om det blir mye næringsbygg og dette fører til at det blir et «dødt» område med lite folk og lite aktivitet, kan det virke negativt, sier Valstad.