Virtuell visning på Finn.no

Nå kan du innrede boligen på nett, lenge før du kjøper - eller overtar.

Det sniker seg stadig inn flere elementer i boligannonsene på Finn. Har du sjekket ut 3D-visningen? Foto: RoomSketcher
Det sniker seg stadig inn flere elementer i boligannonsene på Finn. Har du sjekket ut 3D-visningen? Foto: RoomSketcher Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en vanesak, eller kanskje en smakssak, behovet for å se planløsninger. Vi savner det ofte i interiørreportasjer, for å få et ordentlig inntrykk av hvordan boligen - og rommene - henger sammen. Det er en smakssak.

Enda viktigere er det om du er på boligjakt. Bilder i boligannonsen er tidvis stylet til det ugjenkjennelige, og vidvinkellinser og andre smarte triks, gjør at man ofte får et helt forstyrret bilde av hvordan rommene faktisk ser ut.

Finn.no slipper stadig små og store nyheter i boligannonsene sine; og det kan være lett å gå glipp av, dersom du ikke følger godt med. Under bildekarusellen finner du nå opp til fire nye knapper som lar deg velge om du vil se bildene over hele skjermen, se en video fra boligen, innrede boligen med boligplanlegger fra RoomSketcher, eller gå gjennom en 3D-visning av boligen, som om du var i et dataspill.

RoomSketcher boligplanlegger, med 3D-muligheter finner du også på DinSide: Prøv boligplanleggeren her

Gratis på DinSide, men profesjonelle må betale

– Vi har en filosofi om at alle skal få lov til å drømme seg bort og realisere drømmehjemmet sitt, helt gratis, men når det brukes kommersielt så må man betale for det, sier Trine Bretteville i RoomSketcher.  Foto: RoomSketcher
– Vi har en filosofi om at alle skal få lov til å drømme seg bort og realisere drømmehjemmet sitt, helt gratis, men når det brukes kommersielt så må man betale for det, sier Trine Bretteville i RoomSketcher. Foto: RoomSketcher Vis mer


Er du på boligjakt, og vil leke med planløsninger eller se om du vet hvor skapet skal stå i en bolig før du går på visning eller legger inn bud, er denne tjenesten gratis. Du kan selvfølgelig også tegne opp selv fra plantegning med vår boligplanlegger, men i Finn-annonsen har noen gjort første delen av jobben for deg. Det koster.

– Prinsippet er: Det skal være gratis for sluttbrukeren, men profesjonelle brukere må betale, sier Trine Bretteville i RoomSketcher til DinSide. Dette gjelder også for forbrukere som skal bruke det i kommersielt øyemed, altså når de skal selge bolig.

Enn så lenge går kommersiell bruk av Boligplanleggeren gjennom eiendomsmeglere eller for eksempel takstmenn. Men til hjemmebruk, er det helt gratis.

– Vi har en filosofi om at alle skal få lov til å drømme seg bort og realisere drømmehjemmet sitt, helt gratis, men når det brukes kommersielt så må man betale for det, sier Bretteville.

Hvor mye det koster, kan hun imidlertid ikke si. Dette vil variere fra avtale til avtale.

Nyttig etter visning

Får du plass til sofaen din , eller spisebord til 12, i boligen du nettopp har sett på visning? Det sjekker du enkelt med boligplanleggeren.  Foto: RoomSketcher
Får du plass til sofaen din , eller spisebord til 12, i boligen du nettopp har sett på visning? Det sjekker du enkelt med boligplanleggeren. Foto: RoomSketcher Vis mer


En plantegning er smart før du drar på visning, for å sile ut hvilke objekter som passer for deg, men du skal heller ikke undervurdere hvor smart det er med en planløsning i etterkant av visningen.

– Vi opplever at det kan være vanskelig for boligkjøpere å forholde seg til leiligheten i etterkant av en visning uten en plantegning, sier John Theodorsen, områdesjef i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Når du har sett fjorten gjennomgående 4-roms bygårdsleiligheter med balkong i løpet av en helg, kan det være vanskelig å skille mellom dem til slutt. For var det den leilgheten med lekkasje i badet som hadde morgensol på balkongen, eller var det den som var nøkkkelferdig? Med plantegninger er det lettere å skille mellom dem.

Ifølge Bretteville har bruken av tjenesten ikke eksplodert etter lanseringen, men den tar seg gradvis opp. Det som kanskje er mer interessant, er hvordan potensielle kjøpere bruker den. Noen vil alltid titte innom, men gjennomsnittsbrukeren tar seg god tid:

– Gjennomsnittlig brukertid er ti minutter, forteller Bretteville.

Planløsning er én ting, men det er langt mer du må holde styr på. Vi har laget sjekklistene som hjelper deg med å beholde oversikten.

Mest populært i Oslo

Med 3D Walkthrough kan du ta en virtuell rundtur i boligen fra sofaen hjemme.  Foto: RoomSketcher
Med 3D Walkthrough kan du ta en virtuell rundtur i boligen fra sofaen hjemme. Foto: RoomSketcher Vis mer


Ikke overraskende er ekstrafunksjonene mest populære i Oslo. Oslo-selgere er ivrigst på 3D-visningene, men det er fortsatt i startgropen, og finnes i 13 prosent av annonsene der.

– Oslo-markedet ligger langt foran resten landet når det gjelder boligannonser, sier Trine Bretteville i RoomSketcher i en pressemelding. Ifølge en fersk undersøkelse RoomSketcher har utført blant nye boligannonser på Finn.no er det plantegninger i ni av ti Oslo-boliger, mot bare to av ti i Bodø.

Bergen har nest flest med i underkant av åtte av ti, mens de fire resterende byene har en andel på omtrent fem av ti.

– Det er hard konkurranse mellom meglerhusene i Oslo, sier Theodorsen i Eiendomsmegler 1. – Alle kjemper om å skille seg ut. Vi anstrenger oss derfor for å inkludere så mange finesser som mulig, i håp om at dette vil bli tungen på vektskålen. Plantegninger i annonsene er noe kundene våre forventer.

– Vi merker en stor forskjell på eiendomsmeglerne i forskjellige deler av landet, sier Bretteville. Det er tydelig at meglerne i de største byene er mer opptatt av å integrere plantegninger og programvare for visualisering i annonsene sine – og spesielt i Oslo. Vi tror at boligkjøpere og –selgere i alle deler av landet etter hvert vil få behov for slike løsninger.

I Bodø er meglerne overrasket over den store forskjellen mellom landsdelene.

– Jeg hadde ikke trodd at det var så stor forskjell. Det er generelt en misforstått oppfatning at det koster for mye tid og ressurser å inkludere plantegninger i annonsene, sier Pål Martin Arntzen, daglig leder i DNB Eiendom i Bodø.

Prøv boligplanleggeren her

By og land, nord og sør

Interiørreportasje? Nei, boligannonse.  Foto: Boa/Finn.no
Interiørreportasje? Nei, boligannonse. Foto: Boa/Finn.no Vis mer


Om det er nord og sør, by og land - forskjellen på boligmarkedet er stor. Hvor presset boligmarkedet i og rundt hovedstaden er, kommer kanskje sterkest til syne i boligannonser som kapper om å få oppmerksomhet. I Oslo regner det bananer, boligannonser blir de reneste fotonoveller, UFO-er angriper - og megleren er stjerne i en filmpresentasjon av boligen. Dette er bare noen av sprellene hovedstadsmeglerne har funnet på det siste året.

Noen rister på hodet, og ler av annonsene, men om ikke annet får de stor oppmerksomhet. Det er imidlertid ikke sikkert det ville fungert over alt. – Hadde vi stylet slik de gjør i Sør-Norge, ville mange trodd det var noe riv, ruskende galt, sier eiendomsmegler i Vesterålen.

Billigere enn du tror? Så mye koster ekstremstylingen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer