Selvvaskende vinduer er inspirert av denne vakre blomsten.
Selvvaskende vinduer er inspirert av denne vakre blomsten.Vis mer

Vinduene som vasker seg selv!

Hvis du kunne krysse av en ting i hjemmet ditt du aldri mer skulle vaske - hva ville det være? Vi tipper vinduer ville kommet ganske høyt på den listen. Visste du at det finnes vinduer som vasker seg selv?

Nanoteknologi og lotuseffekt

Det kan nesten høres ut som om det er hentet fra en Sci Fi-film, men det finnes altså selvvaskende vinduer på markedet.

Nei, det følger ikke med en vindusvasker som pusser for deg en gang i måneden. Nei, det er ingen spøk, og nei du trenger ikke være lottomillionær for å ha råd til dem.

Ifølge Matforsk.no er ideen til selvrensende vinduer hentet fra naturen, mer spesifikt fra Lotusplanten. Den er nemlig bygget opp av partikler (hvorav noen er i nanostørrelse) som har den effekten at partikler ikke fester seg til den. Selvrensende vinduer er inspirert av lotusplantens egenskaper.

Vaskeekte Husmorvinduer

Illustrasjon: H-vinduet
Illustrasjon: H-vinduet Vis mer


Våre søk etter selvvaskende vinduer i Norge, førte oss rett til Husmorvinduet. Eller H-vinduet som det nå er omdøpt til.

Vi spurte Håvard Tveit i H-vinduet/Natre om vi nå kan vinke farvel til nal og pusseskinn for alltid.

- Våre vinduer med Renio-glass (det selvvaskende glasset, red. anm.) er selvvaskende, men effekten avhenger av forskjellige forhold, blant annet hvor åpent det er foran vinduet, og hvor mye lys som slipper til.

- Vil det si at det ikke vil bli rent på nordsiden av boliger, der solen ikke skinner?

Hva ville du valgt

Om du kunne kvitte deg med én del av husarbeidet? (Avsluttet)
Vaske klær(18%) 396
Vaske bad(17%) 370
Vaske gulv(13%) 294
Vaske vinduer(13%) 289
Vaske toalett(12%) 270
Vaske kjøkkenviften(8%) 168
Vaske stekeovnen(8%) 167
Vaske opp(6%) 139
Vaske kjøleskap/frys(2%) 50
Vaske kjøkkenskap(2%) 43
Vaske klesskap(1%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Effekten er nok ikke like god på skyggesiden, men det er mer avhengig av lysforhold enn direkte sollys, sier Tveit og forklarer videre: Det virker på den måten at UV-strålene i lys bryter ned smusset som havner på vinduet, og regnet skyller det av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det regner blir det heller ikke striper på vinduet, fordi vanndråpene splittes, og regnet renner jevnt av.

Hva gjør man om man er så heldig å oppleve en knallsommer, eller bare minimalt med nedbør over en lang periode?

- Da tar du bare hageslangen og spyler vinduene, ler Tveit.

- Man vil nok kunne klare å ha det 1 prosent renere om man gnikker og gnukker - den dagen man gjør det. Men som vi alle vet, regner det gjerne dagen etter man har brukt lang tid på å vaske vinduene. Fordelen her er at det er jevnt rent hele tiden..

Ifølge Tveit er en hovedvekt av dem som bestiller selvvaskende vinduer kunder som allerede har investert i vedlikeholdsfrie hus: De bor gjerne i mur,- tegl- eller betonghus.

Helt vedlikeholdsfritt blir det imidlertid ikke: En må fortsatt vaske vinduene innvendig. Ekstra late sjeler fikser imidlertid dette kjapt og greit med en av de greie spray-løsningene.

Sjekk også: Rengjøring for latsabber


Fordelaktige bivirkninger

Investerer du i selvvaskende vinduer, byr de på flere positive bivirkninger: Renio har fått satt inn et UV-filter, som skal motvirke falming eller gulning av interiør.

I tillegg har de en delvis lyddempende funksjon, som kan gi opptil halvering av trafikkstøy, på varianten uten ventil. Glasset er i tillegg laminert, noe som vil holde på plass knuste glassbiter. Det vil si at om glasset knuser, vil eventuelle ubudne gjester måtte skjære seg igjennom dette.

Kost-nytte

Å installere selvvaskende vinduer, er vel mest aktuelt for dem som bygger nytt, bygger på - eller likevel skal skifte vinduer.

Setter man kostnaden for et nybygget hus, med 12 vinduer i varierende størrelse, og kalkulerer med en merkostnad à 1.000 kroner per vindu, vil det bli 12.000 kroner dyrere å sette inn selvvaskende vinduer enn vanlige vinduer.

La oss gå utifra at alternativet ville vært å få noen til å gå over vinduene dine utvendig, to ganger i året. Dette ville du betalt 500 kroner for hver gang, til sammen 1.000 kroner. Godt under grensen for hvor mye en kan tjene skattefritt på småjobber.

Er dette alternativet, vil det ta 12 år før vinduene er tjent inn - sett i et meget forenklet regnestykke. Det store spørsmålet du må stille deg er imidlertid: Hvor mye er det verdt for deg å slippe unna vindusvask?

Sjekkliste før du løper og kjøper:

 • Sjekk klimaet der du bor. Selvvaskende vinduer virker best i fuktige klima, siden de bruker (regn)vann for å løse opp skitten.
 • Er selvvask alt du trenger? Vil du bare ha selvvaskende vinduer? Eller skal du også investere i for eksempel solbeskyttelse, isolerende glass som holder på varmen?
 • Gjør en kost-nytte beregning. Selvvaskende vinduer koster mer. Er forskjellen verdt prisen for å slippe å vaske dem selv? Hadde det blitt billigere eller enklere å leie hjelp til å vaske vinduene enn å få selvrensende? (Husk å ta med vindusvaskemiddel i beregningen)

 • Planlegg tidspunktet godt.Det er stor forskjell på å bytte ut nye, gode vinduer med selvvaskende - og å bytte ut om du likevel skal bytte vinduer eller glass. Det kan også være verdt å tenke over om du vil bli boende i din nåværende bolig i lang tid fremover, eller om du kanskje skal vente til du flytter inn i din neste bolig.
 • Planlegg plassering. Det er ikke sagt at du må installere selvvaskende vinduer i hele huset. Men er det noen vinduer som er vanskelig å komme til utenifra som du aldri får vasket? Det kan for mange være en god hjelp å bare bytte ut takvinduer, eller vinduer som er ekstra høyt på veggen.
 • Selvvaskende bad?

  Vår store drøm, selvvaskende baderomsmøbler - vask, dusj - og ikke minst toalett - må vi nok se langt etter i denne omgang. I mellomtiden får en ta med seg det en kan, og tenke på våre stakkars (mødre,) bestemødre og oldemødre. Som måtte klare seg uten oppvaskmaskin, vaskemaskin, støvsuger, kjøleskap - og cillit bang.

  Relaterte artikler:

  Vinduene som vasker seg selv!


  Rengjøring for latsabber

  Slik får du skinnende rent hus, med minst mulig innsats.

  Les mer

  Vinduene som vasker seg selv!


  Hvit vask til svart hus

  Slik ordner du forholdene slik at både hus og samvittighet blir skinnende rene.

  Les mer

  Vinduene som vasker seg selv!


  Færre vil vaske møkka si sjøl

  En av ti får hjelp til drittjobben.

  Les mer

   Foto: per ervland
  Foto: per ervland Vis mer


  Vanskelige vaskeanvisninger

  Få hjelp til å å dekode vaskelappen, og sjekk hvor mye du egentlig kan i vår mini-quiz.

  Test deg selv!

  Kilde: H-vinduet. Les mer om den vidunderlige nanoteknologien på: Forskning.no; Dagbladet.no; Nyteknikk.no og Matforsk.no