<b>FLEKSIBELT:</b> Du kan få nesten hvilke som helst motiver malt på møblene fra Kistefos. Men ett sted går grensen, forteller Gry Nyhus. Foto: Elisabeth Dalseg
FLEKSIBELT: Du kan få nesten hvilke som helst motiver malt på møblene fra Kistefos. Men ett sted går grensen, forteller Gry Nyhus. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Ville få malt svigermor på sengen

- Der gikk grensen, sier Gry Nyhus, kjøkken og interiørtegner for Kistefos.

Kistefos Møbler er en tradisjonsrik norsk møbelprodusent. De har et standardsortiment med klassiske hyttemøbler; men deres forse er spesialtilpassete møbler:

Er nisjen 10 cm for smal til kommoden du har valgt, ja da lager de den etter mål. Det samme gjelder om alkoven du vil sette sengen i er for lang for sengen, men så smal at du ikke får brukt plassen til noe annet enn å samle støv.

- Vi pleier å si at "vi sier aldri nei", sier administrerende direktør Tony Lindahl.

Les også: Innred soverommet som kjøkkenet

Men ett sted går grensen...

Det er imidlertid ett sted firmaet setter streken. Som en del av tilpasningen kan man velge ulike farger og overflatebehandlinger på møblene, og ett av alternativene er malte dørspeil. Kistefos har en ansatt hvis jobb er å håndmale ulike motiv på dørspeilene. Du kan velge mellom en rekke standardmotiver innenfor følgende kategorier: troll, dyr, eventyr, folk og fe, norrøn, blomster og ordtak.

- Alt er håndmalt, og du får hvert maleri for under tusenlappen, sier Lindahl.

I tillegg kan man be om egne spesialmotiv, og det er populært, forteller Gry Nyhus. Hun tegner kjøkken og interiørløsninger for Kistefos. Og møbelprodusenten gjør så godt de kan for å imøtekomme kundenes ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var imidlertid en som ville få malt ett bilde av svigermor på senga. Der gikk grensen, ler Nyhus.

Sover du ofte på magen? Da kan det hende du bør bytte ut madrassen

Midt i hytte-Norge

Soria Moria: Ett av de mange motivene du kan velge mellom. Foto: Kistefos Møbler
Soria Moria: Ett av de mange motivene du kan velge mellom. Foto: Kistefos Møbler Vis mer


Alle Kistefos-møblene er i heltre furu, med unntak av dørspeilene som er i bjørk. De produserer møbler for alle husets rom; kjøkken, bad, soverom, stue, spisestue og gang - og alt kan spesialtilpasset for dem som ønsker det. Stoffene er i hovedsak fra Gudbrandsdalen Ullvarefabrikk, som også har utviklet et eget, meget slitesterkt stoff for møbelprodusenten.

Møblene kan fås med ulike overflatebehandlinger. - Før kom alle møblene våre med den patinerte, antikkbehandlete ferdigslitte overflaten, forteller Nyhus. Men de siste årene har kanskje nordmenn fått en overdose med shabby chic og brukt bonderomantikk, for nå går trenden i en annen retning: - Vi ser at flere og flere velger heldekkende maling i stedet for den slitte.

Alle møblene produseres på fabrikk på Dokka, og det er også der du får kjøpt møblene i egen butikk/fabrikkutsalg. - Vi hadde rundt 60 forhandlere, men under finanskrisen så vi oss nødt til å regorganisere. Nå selger vi fra egen butikk på fabrikken på Dokka, forteller Lindahl. De har ikke opplevd det som problematisk å kun ha ett utsalg. Fabrikken er plassert i grei kjøreavstand fra de mest kjente hytteområdene i innlandet i Sør-Norge.

Som du kanskje har skjønt, er ikke møblene fra Kistefos de aller rimeligste. Men de er bygget for å vare, gjerne i flere generasjoner. - Flere av kundene våre poengterer nettopp dette når de handler, at de velger klassisk fordi møblene skal gå i arv.

Sengen Nyhus sitter i på bildet over koster 15.000 for sengerammen; mens skapløsningen bak med bilde av Adam og Eva koster 37.000.

På nett: Kistefos Møbler