<B>DET OVALE KONTOR?</B> Inngangspartiet til Villa Vals er både oppsiktsvekkende og lite oppsiktsvekkende på en og samme tid. Foto: Freshome.com
DET OVALE KONTOR? Inngangspartiet til Villa Vals er både oppsiktsvekkende og lite oppsiktsvekkende på en og samme tid. Foto: Freshome.comVis mer

Villa Vals er litt av en boligdrøm

Beliggenhet er alt, men denne boligen har enda litt mer å by på.

Undergrunnen er stort forbeholdt T-bane-linjer, mexicanske narkosmuglere og alternative kunstmiljø, men dette utrolige huset i Sveits beviser at undergrunnen også - bokstavelig talt - angår arkitekturen.

Villa Vals, som er navnet på det fantastiske bygget, ligger i landsbyen med samme navn, og har et inngangsparti arkitekter verden over bør misunne.

Bygger seg ned i landskapet:
Se hyttene som går i ett med terrenget.

Er beliggenhet alt?

Det skyldes ikke bare selve designet, men først og fremst beliggenheten. Hvor mange eiendomsmeglere tror du vil protestere mot den gamle klisjéen om "beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet" når de får spørsmål om hva som betyr mest for boligprisen? Sikkert ikke så mange, og Villa Vals er kroneksempelet på hvorfor.

Boligen er bygget inn i det sveitsiske alpelandskapet, 1250 meter opp i fjellsida, og det gjør den vanskelig å oppdage hvis ikke en har blikket fast rettet mot fjellsida. Det ovale inngangspartiet fungerer også som en slags gårdsplass med rom til alt fra badestamp, grill og, jada, sikkert også tørkestativ hvis du har helt hverdagslige behov.

DET OVALE KONTOR? Inngangspartiet til Villa Vals er både oppsiktsvekkende og lite oppsiktsvekkende på en og samme tid. Foto: Freshome.com

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Eneste måten å komme seg til bygget, som ble oppført i 2008, er via en underjordisk tunnel. Den går gjennom fjellsida fra en allerede eksisterende trelåve, som ligger lavere i terrenget enn Villa Vals.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også disse klippehusene i Kappadokia i Tyrkia der innbyggerne gjennom århundrene har gravd seg ut hjem og kirker inne i klippene.

Mye betong - litt tre

Huset er tegnet av Bjarne Mastenbroek og Christian Müller fra henholdsvis SeARCH og Christian Müller Architects, som bevisst har gått inn for å skjule det meste av bygget fra omverden for å beskytte alpelandskapet mot det som, tross alt, er en betongkoloss.

Ser du på bildene fra innsiden vil du nemlig legge merke til at det nettopp er betongen som regjerer, og selv om deler av betongen er ikledd trepanel for å varme opp det visuelle uttrykket, vil nok noen finne interiøret både grått og tungt. Da har vi ikke engang tatt med i beregningen at du faktisk bor inni fjellsida. Flere av rommene har likevel utsikt, og den er til gjengjeld spektakulær.

Ellers finner du alt du forventer å finne i en bolig når du har passert inngangsdøra: fem bad/toalett, fire soverom, et romslig kjøkken, og stue, alt fordelt på nesten 160 kvadratmeter og hele tre etasjer.

Du kan faktisk bo her

Vintersportsmulighetene er åpenbart bra - vi snakker tross alt de sveitsiske alper -, og ettersom byggherrene har valgt å la Villa Vals være en utleiebolig og ikke et permanent bosted kan du faktisk leie det byggtekniske mirakelet.

Utleieprisene varierer i henhold til årstida. Lavsesong, mellomsesong og høysesong koster henholdsvis 1750, 2200 og 3450 euro for en uke (cirka 14.400, 18.000 og 28.300 norske kroner med dagens kurs), men det er også mulig å leie for kortere perioder.

Lenger unna, men like fullt under jorden, er hobbithulene i Woodlyn Park, Waitamo, New Zealand der turister kan bo på verdens første Hobbit-hotell.