Svenskehjelpen Cribsnorge.se setter fokus på svensker som blir lurt i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
Svenskehjelpen Cribsnorge.se setter fokus på svensker som blir lurt i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis mer

Vil stoppe svenskesvindel

– Noen sover på skift i samme seng, forteller leder i Leieboerforeningen.

Publisert
Sist oppdatert

I 2011 avslørte det svenske TV-programmet Uppdrag granskning hvordan svenske ungdommer ble utnyttet på leiemarkedet i Oslo, og problemet eksisterer fortsatt i høyeste grad - i hvert fall hvis vi skal tro de som har den daglige kontakten med leietakerne.

Svenskehjelpen Cribs Norge og Leieboerforeningen har nå inngått et samarbeid for å prøve å forhindre at svenske ungdommer blir lurt på leiemarkedet i Norge.

For ifølge Leieboerforeningen så er det mange eksempler på utleiere som har utnyttet svenske ungdommer på jakt etter jobb og bolig i Norge:

– Kort oppsummert handler det om ekstremt høye leier, ulovlig korte leiekontrakter og/eller urimelige bestemmelser i leieforholdet, sier daglig leder i Leieboerforeningen Lars Aasen til DinSide.

Tre på hvert soverom

Han forteller om ulike typer saker, men at noen er veldig grove.

– Vi hadde et tilfelle fra Sagene i Oslo hvor det bodde tre på hvert soverom, totalt ni stykker i en fireroms leilighet. De betalte 5.000 kroner hver i måneden, altså totalt 45.000 kroner, noe som er langt over markedsleie, sier Aasen.

Han kjenner også til tilfeller der svenske unge deler seng:

– Noen sover på skift i samme seng. De har ulik arbeidstid og bor dermed på skift på det samme rommet, forklarer Aasen.

Må ikke svenskene selv ta noe ansvar for sine boforhold?

– Jo, men vi ser at unge svenske og andre utlendinger er lettere å utnytte fordi de har liten kunnskap om norske regler.

Han forklarer at svensker er vant til et mer regulert leiemarked med lavere priser.

– Det finnes mange leieavtaler som ikke tåler dagens lys. Det er faktisk knyttet en del regler til det med å leie ut bolig, regler som skal sikre leietakeren en viss form for trygghet.

Vil stoppe svindelen

Cribs Norge er et nettsted for svensker som jobber i Norge.

– Ett av målene for Cribs Norge er å nå ut med viktig informasjon til svensker som bor og arbeider i Norge. Det er alltid vanskelig å få oversikt over viktige rettsregler, og når man ikke behersker språket fullt ut, blir det enda mer utfordrende, sier Lars Petterson og Björn Trolin i Cribs Norge i en pressemelding.

Kan det ikke hende at noen velger å bo mange sammen for å spare penger?

– Å bo flere sammen er helt klart en besparingsmulighet, men de fleste gjør nok dette fordi de er godt å ha venner rundt seg når man flytter til et nytt sted. De ønsker likevel å ha ordentlige leieforhold, sier Trolin til DinSide.

Guide og samarbeid

Ved å samarbeide med Leieboerforeningen skal de stå sterkere rustet til å hjelpe svensker på jakt etter bolig i Norge.

– Få svensker har kjennskap til Leieboerforeningen og hva vi kan tilby av informasjon og tjenester. Samarbeidet med Cribs Norge er et viktig skritt i riktig retning for å nå ut med viktig forbrukerinformasjon til svensker som bor og arbeider i Norge. Et medlemskap i Leieboerforeningen gir økt botrygghet for leieboere og er en billig forsikring for at ting går riktig for seg. Vi har kanskje Norges beste advokater i husleierett, og vi bistår hvert år i mer enn 2.000 saker, sier Aasen.

Samarbeidet skal blant annet føre til en svensk guide til hvilke rettigheter og regler leietakere har på det norske boligmarkedet. I tillegg vil alle medlemmer av cribsnorge.se få en redusert medlemspris hvis de ønsker å bli medlem i Leieboerforeningen.

Ikke bare svensker blir lurt

Leieboerforeningen hjelper selvsagt alle medlemmer, ikke bare svensker på det norske leiemarkedet. For det er også mange nordmenn som blir utsatt for uærlighet på jakt etter bolig.

Et eksempel vi husker godt er svensken Marcus som lurte penger fra mange nordmenn ved å legge ut falske leieannonser på Finn.no.

– Fint i Norge

Det er uten tvil av økonomiske årsaker mange svenske unge reiser til Norge for å jobbe. I tillegg til at de får bedre betalt enn i Sverige, så er det også enklere å få jobb.

>>> Slik finner svenskene ut om de bør flytte til Norge

Så til tross for at det er en viss mulighet for å bli svindlet i det norske boligmarkedet, så strømmer unge svensker til Norge for å jobbe. De svenske jentene DinSide snakket med tidligere, var skjønt enige om at de hadde det svært bra i Norge:

– Vi tjener mye bedre her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer