Foto: Kristina Picard
Foto: Kristina PicardVis mer

- Vil stimulere boligmarkedet

Se hvem som får bolighjelp fra Kristin.

I dag la Regjeringen frem sin tiltakspakke for hvordan de skal få Norge på økonomisk rett kjøl i 2009.

Hjelper de yngste

I krisepakken er det særlig to tiltak som retter seg spesifikt mot boligmarkedet, og det vil komme de yngste - og økonomisk svakeste - til gode. Regjeringen skal bevilge 250 millioner kroner til 1.500 nye utleieboliger, og Husbankens låneramme økes med 2 millioner kroner.

- Det jeg har registrert er at man øker Husbankens låneramme med 2 milliarder. Det vil kunne føre til at etterspørselen fra yngre mennesker kan øke noe, sier Kjell Seneset, sjeføkonom i Prognosesenteret til DinSide.

Men effekten vil dessverre være kortvarig, tror økonomen.

Sjeføkonom i Prognosesenteret, KJell Senneset, tror den totale effekten på boligprisene vil være minimal.  Foto: Prognosesenteret
Sjeføkonom i Prognosesenteret, KJell Senneset, tror den totale effekten på boligprisene vil være minimal. Foto: Prognosesenteret Vis mer


- Det vil virke prisdrivende, men kun for en liten periode.

For dersom dette fører til økt produksjon av nye boliger, vil det på litt lengre sikt føre til mindre press på markedet, og føre til en mindre økning av boligprisene, eventuelt en større nedgang, tror Senneset.

- Men på kort sikt vil nok startlånstilskuddet bidra til prisøkning, eller lavere prisnedgang, om du vil.

Hvor mye er boligen din verdt? Sjekk med vår boligtakstkalkulator

Venter på den neste krisepakken

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, synes tiltakene i forhold til Husbanken og Startlån er et viktig signal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er bra at de øker bevilgningene. Det viktigste er også at de får informasjonen ut til folket, og gjør tilbudet kjent i markedet, sier Dreyer til DinSide. - Dette er en skjult skatt for førstegangskjøpere.

Dreyer har imidlertid langt større forventninger til den neste krisepakken.

- Det er to andre elementer som er svært viktige å få orden på i forhold til boligmarkedet. Det er å stagge arbeidsledigheten, og enda viktigere at vi får opp et banksystem som fungerer. Selv om vi ser et snev av bedring i markedet nå i forhold til utlån, er det en lang vei før vi har et normalisert utlånsmarked, avslutter Dreyer.

Den delen av krisepakken som omhandler tiltak for lån til næringsliv og husholdninger legges ikke frem før 9. februar.

- Regjeringen legger fram nye tiltak 9. februar som skal styrke bankenes utlånsevne, slik at at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Arbeidsmarkedet viktig

Også Senneset peker på arbeidsmarkedet som en annen viktig faktor, som vil bidra til å drive prisene oppver.

- Krisepakken vil øke sysselsettingen utover det vi hadde ventet - og arbeidsmarkedet påvirker jo boligmarkedet. Så den indirekte effekten er klart større enn den direkte.

Likevel tror ikke Senneset at krisepakken vil rokke ved Prognosesenterets prognoser for boligprisene i år. Han fastholder på tidligere prognoser, at boligprisene skal ned med 2-3 prosent i løpet av 2009.

- Snittprisen for i år, kommer til å ligge 10 prosent lavere enn i 2008, sier Senneset.

Les mer om hva andre i bransjen tror vil skje med boligprisene i 2009.