Vil sommerrullen utkonkurrere pølse i lompe?

Ole Martin Alfsen og Godtlevert med ny vri på den tradisjonelle pølsen i lompe med rekesalat.

<b>DEN NYE PØLSEN?</b> Pulled pork, grønnsaker og reker i chilimajones i rispapir.  Foto: ELISABETH DALSEG
DEN NYE PØLSEN? Pulled pork, grønnsaker og reker i chilimajones i rispapir. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Ok, så er det ikke pølse. Eller lompe. Men det er svinekjøtt og rekesalat, med litt attåt, surret inn i karbohydrater. Det er lettere og sunnere, og i tillegg smaker det helt fantastisk!

Det er nå en gang sånn at når solen skinner og det er varmt, får vi lyst på lettere mat. Og denne, la oss kalle det dekonstruerte pølsen, er et glimrende kompromiss.

Du kjenner det kanskje igjen som en fersk vårrull, eller sommerrull, som kokken selv har kalt det.

Slik lager du sommerrullene

Ole Martin Alfsen  har gitt oss et sunnere alternativ til grillpølsen i lompe.  Foto: TOR LIE
Ole Martin Alfsen har gitt oss et sunnere alternativ til grillpølsen i lompe. Foto: TOR LIE Vis mer


Sommeruller er delikate, ikke-friterte vårruller, som gjerne inneholder ferske grønnsaker, kjøtt, reker, friske urter og salat.

- Disse rispapirrullene er fylt med pulled pork (langtidsstekt svinekjøtt), reker i scriracamajones, peanøttsaus og kimchi, i tillegg til grønnsaker, sier kokk Ole Martin Alfsen fra Godtlevert til Dinside.

Det høres mer komplisert ut enn det er.

Rispapir får du i velutstyrte dagligvarebutikker, eller på asiatiske supermarkeder og butikker. Det er rimelig, og kan brukes til det meste, og holder lenge.

Pulled pork, langtidsstekt svinekjøtt som er så mørt at du kan dra fibrene fra hverandre, og det lager du enkelt selv, bare du har god nok tid.

Disse rullene er forøvrig en perfekt måte å bruke opp restene av plukksvinet på!

Scriraca er en asiatisk chilisaus. Denne får du også i de aller fleste supermarkeder. Får du ikke fatt i det, kan du fint bruke andre chilibaserte sauser, eller bare hakket chili på glass eller tube. Bland dette med majones, og ha i ferske reker for en rekesalat som sparker.

Peanøttsaus får du kjøpt som posesaus; men du kan også lage det til selv. En enkel måte å lage peanøttsaus på er å blande peanøttsmør med litt kokosmelk, litt lime eller risedikk for syre, eventuelt litt finhakket chili for litt ekstra kick.

Kimchi er en koreansk salat som består av fermenterte grønnsaker, noen ganger iblandet reker eller skalldyr. Grønnsakene varierer, men det er stort sett kål eller kinakål, hvitløk, chili og daikon. Du kan fint lage det selv, vi har god erfaring med denne oppskriften fra godt.no. Det tar ikke så lang tid å lage, men den trenger noen dager på å godgjøre seg frem til den funky smaken.

I tillegg trenger du finsnittete gulrøtter og agurker, vårløk og salat.

Tips til rispapirrullingen

RULL DET INN: Rispapirrullene er gjennomsiktige, men holder fint på maten om du ikke stapper dem for fulle.  Foto: ELISABETH DALSEG
RULL DET INN: Rispapirrullene er gjennomsiktige, men holder fint på maten om du ikke stapper dem for fulle. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Har du ikke prøvd før, er det lett å bli litt motløs første gangen sommerrullene skal monteres. De må fuktes, for at du skal klare å bøye dem, men ikke for mye.

Fyll et kar med varmt vann som er stort nok til at du kan legge hele rispapiret ned i det. Hold det nedi vannet til det begynner å mykne, men ikke til det er helt mykt. Alfsen anbefaler forøvrig å bruke lunkent vann, vi amatørkokkene synes det går hakket lettere om vannet er glovarmt. Prøv deg gjerne frem til du finner det som er lettest for deg.

- Trikset er at de fortsatt skal være stive når du tar dem opp. De fortsetter å bløtegjøre seg på tallerkenen mens du legger på fyllet, sier Alfsen.

Et annet tips fra kokken er å ikke bli for ivrig med fyllet:

- Det er som med taco, og det meste som skal rulles: Ikke dynge på for mye.

Når du så skal rulle, kan du rulle som en pølse, men det blir aller lettest om du bretter inn litt fra den ene siden, før du ruller sammen, slik at du forsegler sommerrullen i bunn.

Gourmetvri på gatemat

Vi smakte den nye pølsen på en splitter ny food truck, som skal servere gourmetmat i farten til det norske folk i sommer. Bak den rullende restauranten står den nye matmessen Smak for Alle, og et knippe av Norges mest kjente kokker.

Den mobile restauranten lanserte i det stille på St.Hanshaugen i Oslo rundt lunchtider onsdag, og vil i løpet av sommeren kjøre land og strand rundt, før den ender opp på Smak for Alle i oktober. Hvem som lager maten vil variere fra sted til sted, men det er bare å se etter den knallrøde matvognen.

- Skal folk spise bedre mat når de er på farta må vi gjøre den gode maten tilgjengelig. Med foodtrucken vår ønsker vi å gi folk tilgang på nye og spennende smaksopplevelser basert på gode råvarer, og samtidig vise at kjapp gatemat ikke behøver å være usunt, forteller Anna Andresen, prosjektleder for Smak for Alle.

Her passer det amerikanske konseptet med food trucks godt inn.

- Det er inspirert av USA; der flinke folk som laget god mat, ikke hadde råd til å leie dyre restaurantlokaler, sier Alfsen til Dinside.

FOODTRUCK: Ole Martin Alfsen fra Godtlevert og Stian Floer fra Hitchhiker serverte gatemat til dem som gikk forbi den rullende restauranten på St.Hanshaugen onsdag.  Foto: ELISABETH DALSEG
FOODTRUCK: Ole Martin Alfsen fra Godtlevert og Stian Floer fra Hitchhiker serverte gatemat til dem som gikk forbi den rullende restauranten på St.Hanshaugen onsdag. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer