Hytteeiere - krevende turister, eller gir de velkomne inntekter? Foto: C.H./Innovasjon Norge
Hytteeiere - krevende turister, eller gir de velkomne inntekter? Foto: C.H./Innovasjon NorgeVis mer

Vil skattlegge hytteeiere

Ordfører mener hytteturistene melker kommunene.

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna, vil ha skatteinntekter fra hytteturistene. Han mener det koster mye for kommunene å legge til rette for de ferierende, melder NRK.no.

Alt om skatt på DinSide finner du her

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna mener hyttefolket krever sitt, og peker på at hyttefolket bruker tjenester de fastboende finansierer gjennom skatt.

– Vi har orden på vann, vei og kloakk. Legevakten får et ekstra press i påskeuka, vi har begynt å føle litt på dette med omsorgsbehov, altså hjemmesykepleie, sier Brenna til NRK og lanserer følgende forslag: – Hvis de bor hos oss en stor del av året, kunne de betalt noe av skatten sin til oss.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete avviser ifølge NRK.no forslaget, men peker på at regjeringen har åpnet for at kommuner kan utvide eiendomsskatten til også å gjelde fritidsboliger. Dette har enda ikke de populære hyttekommunene Øystre og Vestre Slidre gjort - men det kan seile opp som et alternativ.

Flere kommuner vil ha eiendomsskatt

Skatt fra hytteeiere

Bør hytteeierne være med å bidra til kommuneøkonomien? (Avsluttet)
Nei, vi bidrar nok allerede!(69%) 481
Ja - hyttefolket tar for seg, på tide at de bidrar(23%) 161
Ja, for eksempel gjennom eiendomsskatt(9%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Eiendomsskatt vinner frem som inntektskilde i kommunene. Omtrent hver tredje boligeier må nå skatte av boligens verdi. Av landets 430 kommuner, krevde 283 eiendomsskatt i 2009, 166 av disse har eiendomsskatt på bolig. Kun 112 av disse igjen valgte å kreve inn eiendomsskatt fra alle boliger, det vil si, også fritidsboliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har en sterk mistanke om at mange kommunestyrer vil melke hytteeiere særlig hardt, fordi eierne ikke har stemmerett i kommunen, uttaler utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund på forbundets nettsider.

Interesseorganisasjonen mener mange presses til å selge eiendommen sin på grunn av innføring av skatt i områder der verdien på eiendommene har blitt høye de senere årene.

Lurer du på hvilke kommuner som har eiendomsskatt på fritidsboliger? Her er oversikten.

De fem boligskattene

Formueskatten: Skattetaksten har blitt sjablonmessig økt de siste årene, men skal stadig bare utgjøre rundt 20% av markedsverdien. Samtidig har de skattefrie beløpene for formueskatt økt, slik at det i praksis ikke er mange som betaler formueskatt for boligen.

Dokumentavgiften: Da man avskaffet skatten av fordelen ved å bo i egen bolig, utgjorde allerede dokumentavgiften, en skatt på salg av bolig, et like stort beløp. Også denne skatten er vi irriterte på, kanskje på grunn av navnet: Hvorfor skal det koste 40.000 kroner å utstede et dokument?

Kommunal eiendomsskatt: Denne skatten har sin egen skattetakst, som ligger nærmere markedsverdien enn taksten for formueskatt. Til Arbeiderpartiets irritasjon er det langt færre borgerlige kommuner som har det enn rødgrønne.

Skatt av salgsgevinst: Du kjøper noe for to millioner og selger det for tre. Hva ville vært mer naturlig enn at du betalte skatt av gevinsten, en gevinst som har oppstått mens du sov om natten, eller drakk vin på balkongen? Vi synes ikke det er naturlig, og gevinstskatten ble i praksis avskaffet ved skattereformen i 1992.

Skatt av fordelen ved å bo i egen bolig: Den ble avskaffet i 2005, men det virker likevel lenge siden. Ingen vil ha den tilbake, bortsett fra økonomene. De mistet en av sine store inntektskilder; å dra land og strand rundt å forklare alle hvor naturlig det var at du skal betale skatt av å bruke din egen spade.


Les også: Her er kommunene med mest eiendomsskatt