Forslag om høyere nettleie til disse strømkundene:

Vil øke prisene til «folk flest»

KOMMENTAR: Tanken bak NVEs forslag er god. Men det er gode grunner til at «alle» bruker mye strøm samtidig.

STRØMFORBRUK OM ETTERMIDDAGEN? Det er ikke så rart at man bruker mest strøm når man er hjemme. Og mange av oss er hjemme på samme tid på døgnet. Det gir naturlig nok en del strømtopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STRØMFORBRUK OM ETTERMIDDAGEN? Det er ikke så rart at man bruker mest strøm når man er hjemme. Og mange av oss er hjemme på samme tid på døgnet. Det gir naturlig nok en del strømtopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne vi lese at Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) ønsker å gi høyere nettleie til de som bruker mye strøm på én gang. Målet er å unngå de høye toppene i strømforbruket, noe de vil oppnå ved å gi en lavere pris på nettleien på de tidene av døgnet da strømbruken er lav.

Dersom NVE får det som de vil, vil dette prissystemet bli innført i 2021, to år etter at alle husstander i Norge har fått ny strømmåler.

Jeg har stor respekt for både NVE og tanken bak dette forslaget, men det er én ting de glemmer når de tror at pris alene kan motivere de fleste av oss til å endre strømvaner.

Det er nemlig grunner til at veldig mange av oss bruker mye strøm i løpet av få timer av døgnet. 67,6 prosent av de arbeidende her til lands jobber på dagtid, ifølge SSB. Det betyr i praksis at man er hjemme en liten time på morgenen og kanskje har 5-6 våkne timer på ettermiddagen. Ta bort en halvvåken halvtime på sofaen og kjøring til fotballtreningen eller andre aktiviteter, og det er ikke mange timene igjen til å forbruke strøm på.

Og mens varmtvannstanken og kaffemaskinen får kjørt seg den lille timen om morgenen, er det komfyr, støvsuger, panelovn og vaskemaskin som blir hyppig brukt om ettermiddagen og kvelden. Sleng på 129.000 elbiler som skal lades så man kommer seg på jobb dagen etter, og vi snakker strømtopper.

Hovedpoenget mitt er at det ikke er fordi jeg liker eller ønsker å vaske klær klokka 20:00, at jeg gjør det.

Det er da man har tid. I en hektisk hverdag fylt opp av jobb, trening og unger, er det ikke mange timene til overs. Og som vi alle vet, vi er ikke så unike. Veldig mange har en relativt lik døgnrytme styrt av jobb, skole og fritidsaktiviteter.

I en slik hverdag tror jeg ikke det er realistisk å be sjefen min om å gå hjem i lunsjen for å støvsuge eller ta meg en dusj - selv om «det er da nettleia er billigst» ...

Og som vi alle er indoktrinert til, uansett om det er en myte eller ei, så må vi gud forby ikke bruke elektrisk strøm i form av lading og vasking av klær om natten eller når vi ikke er hjemme. Brannfaren er for stor. Dermed er vi tilbake til disse få, disponible timene hvor vi faktisk er hjemme - og må bruke mye strøm på én gang, enten vi vil det eller ikke. Det er rett og slett ikke alle strømtopper, vaner eller hverdagsrutiner man kan komme utenom.

Det er mange gode hensikter bak et forslag som det NVE har kommet med, og de fleste av oss kunne helt sikkert bidratt ved å bruke mindre strøm totalt sett.

Avhengig av livssituasjon vil også en del av oss kunne velge å fordele strømforbruket mer utover døgnets våkne timer, og nyte godt av lavere nettleie, slik NVE ønsker. Men jeg tror ikke dette gjelder det store flertallet. Og det er det store flertallet som får svi hvis forslaget går gjennom.

Som representant for «folk flest» vil jeg be om å få tildelt et par ekstra timer i døgnet, som definitivt ville ha bidratt til å løse problemet. På forhånd takk!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer