Vil øke boligens ligningsverdi igjen

Rammer hardest i distriktene.

Ytterligere økninger i boligers ligningsverdi rammer hardest i distriktene. Foto: Colourbox.com
Ytterligere økninger i boligers ligningsverdi rammer hardest i distriktene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for fallende boligpriser det siste halve året, ønsker Kristin Halvorsen å øke ligningsverdier på boliger med 10 prosent neste år for å kompensere for manglende oppjustering i perioden med stor vekst, skriver Hus og bolig.

En undersøkelse bladet har gjort, viser imidlertid at boliger utenfor de aller sterkeste pressområdene allerede har for høye ligningsverdier.

66 prosent økning

De siste årene har boligenes ligningsverdi blitt oppjustert årlig, sist gang i årets statsbudsjett med 10 prosent. I 2006 økte regjeringen ligningsverdien med 25 prosent, og med ytterligere 10 prosent i 2007 og 2008, samt 10 prosent for neste år, blir dette 66 prosent totalt, med renters renteeffekten.

Les også: Er boligen din 66 prosent mer verdt?


I statsbudsjettet viser regjeringen til at boligprisene har steget med 167 prosent siden 1996. Men dette er snittpriser, og prisutviklingen har ikke vært så formidabel i hele landet. Ifølge Hus og bolig har prisene for eksempel bare steget med 107 prosent i Nord-Norge utenom Tromsø i den samme perioden.

Prut på ligningsverdien

Har du ikke prutet på boligens ligningsverdi før, er dette et godt tidspunkt. Boligens ligningsverdi er ikke hugget i sten, så her er det bare å ta alle lovlige midler i bruk, og prute for alt det er verdt.

Det er det lokale ligningskontoret som setter ligningsverdiene, og det er store variasjoner, både fra ligningskontor til ligningskontor - og hvilke takster som blir satt i ulike perioder. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund har tidligere sagt til DinSide at ligningsverdier som ble fastsatt på 80-tallet generelt ligger mye lavere enn de som er satt de siste årene, og at de ulike generelle hevingene de siste årene ikke har jevnet ut denne forskjellen.

Det beste med å klage på ligningsverdien er at det ikke kan bli verre. Du har altså ingen ting å tape.

Før du klager, bør du skaffe deg oversikt over nivået gjenerelt i din kommune, og finn spesielle eksempler fra sammenlignbare boliger. Kan du dokumentere at minst to sammenlignbare boliger har lavere ligningsverdi, er ligningskontoret pliktig å sette ned din også til samme nivå.

Den beste måten å finne ut dette på, er å spørre. Dersom naboene er skeptisk kan du trøste dem med dette: Selv om det viser seg at deres takst er unaturlig lav, kan den ikke settes høyere som følge av dette. Du har altså alt å vinne, de har ingen ting å tape.

Les mer: Slik pruter du ned boligens ligningsverdi

Geografiske forskjeller


På Statistisk sentralbyrås (SSB) nettsider finner du også en oversikt over gjennomsnittlig prosentandel på ligningsverdien i forhold til salgssum i noen få regioner, delt inn i: Oslo og Bærum, resten av Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim, samt resten av landet.

For å høre hva som er snittet i din skattekommune kan du kontakte ligningskontoret ditt.

Sjekk selv på SSBs nettsider

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!