I Redditch i Storbritannia skal svømmebassenget nå varmes opp av overskuddsvarme fra krematoriet. Foto: Colourbox.com
I Redditch i Storbritannia skal svømmebassenget nå varmes opp av overskuddsvarme fra krematoriet. Foto: Colourbox.comVis mer

Vil la krematorium varme opp svømmebasseng

Omstridt forslag vedtatt i britiske Redditch.

Alle klager på høye strømregninger, og ingen ønsker skyhøy beskatning. Men noen energisparetiltak er vanskeligere å svelge enn andre.

I Redditch kommune i Storbritannia har kommunerådet vedtatt å bruke energi fra et krematorium for å varme opp Abbey Stadium Leisure Centre, blant annet svømmebassenget, melder BBC. Dette skal spare kommunen for 14.560 pund i året, omtrent 135.000 kroner.

Forslaget har fått blandet mottakelse, og ikke overraskende roper de som er uenig høyest. Ledere av Unison, den største arbeidstakerorganisasjonen for offentlige ansatte, kaller planen "syk".

Smart i Paris: Vil varme opp boliger med overskuddsvarme fra undergrunnen.

Spiller det noen rolle?

IKKE AKTUELT: Ifølge Morten Schau, informasjonsdirektør i Hafslund, har ikke dette vært vurdert hos dem. Foto: Hafslund
IKKE AKTUELT: Ifølge Morten Schau, informasjonsdirektør i Hafslund, har ikke dette vært vurdert hos dem. Foto: Hafslund Vis mer

Fjernvarme fra krematorier:

Hva synes du om å benytte dette til oppvarming? (Avsluttet)
Smart(79%) 323
Sykt(15%) 63
Vet ikke(5%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tanken om å benytte seg av varmen fra et krematorium er ikke ny. Flere fjernvarmeanlegg i Sverige får varme fra krematorier, og i Danmark står krematoriene i kø for å levere fra seg overskuddsvarme til fjernvarme, ifølge den svenske avisen Sydsvenskan.se.

Vi trenger ikke reise så langt for å finne eksempler heller. Det nye krematoriet Alfaset Oslo varmer opp driftsbygningen sin og et kapell på denne måten, ifølge Teknisk Ukeblad.

Sliter du med strømregningen? Del den opp!

- Ikke vært vurdert

Ifølge Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund som tilbyr fjernvarme til norske forbrukere i og rundt hovedstaden, har ikke dette vært noe aktuelt tema hos dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke noen anlegg som ligger i en slik posisjon at det ville passe i Oslo der vi har våre anlegg, sier Schau til DinSide.

Han forteller at dersom det skulle bli aktuelt, måtte de hatt en skikkelig gjennomgang først, ikke minst med tanke på det etiske dilemmaet.

- Vi satser jo mye på å bruke fornybare energikilder i våre fjernvarmeanlegg, men varme fra krematorier har ikke vært vurdert.

Hafslund, som driver en stortstilt utbygging av fjernvarme i Oslo, Oppegård, Gardermoen og Jessheim, opplyser på sine nettsider at i overkant av 50 prosent av fjernvarmeproduksjonen i Oslo kommer fra avfallsforbrenning, biobrenselanlegg, samt varmepumpe som henter ut varme fra kloakk.


- Det som ligger i bunn er søppelforbrenning. Dette får vi fra Oslo kommune. Så bruker vi olje, bioolje og gass som spisslast, for å dekke opp i de kaldeste periodene.

Schau forteller at annleggene er bygget ut for å dekke en grunnlast, det som man må ha tilgjengelig hele tiden.

- Det er kostbart å bygge ut, så for å ta de høyeste toppene bruker vi andre energikilder i disse periodene, forklarer Schau. - Dette har vært basert på olje, men vi bruker mer og mer bioolje, som er CO2-nøytralt.