Vil ikke oppgi hvor hagemøblene kommer fra

- Uansvarlig og ulovlig, sier Regnskogfondet.

Ligg unna teakmøbler og hardwood om du skal kjøpe nye hagemøbler. Foto: COLOURBOX
Ligg unna teakmøbler og hardwood om du skal kjøpe nye hagemøbler. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva slags tre er hagemøblene laget av? Og hvor kommer trevirket fra?

Dette er spørsmål du bør stille om du skal handle hagemøbler til sommersesongen. For du vil vel ikke kjøpe møbler laget av tre som ikke er hugget på en bærekraftig måte?

Regnskogfondet gjør hvert år jobben for deg. De legger ut en guide til hagemøbler på sine nettsider, og forteller deg hvilke møbler du kan kjøpe med god samvittighet.

Jobben med årets guide er snart ferdig, men selv om de har fått god tid på seg, har ikke Regnskogfondet fått svar fra alle hagemøbelforhandlere.

I en pressemelding lister Regnskogfondet opp seks hagemøbelforhandlere som ikke har oppgitt opprinnelsen til sine hagemøbler til dem:

  • Ballerud Hagesenter (Høvik, Bærum)
  • Dine Møbler
  • Classic Møbler
  • Jula
  • Bauhaus
  • A-Møbler (Oslo)
På denne listen havner altså Ballerud Hagesenter, som hevder å være Nordens største på hage- og utemøbler.

Her kan du se hvilke forhandlere som kom dårlig ut i fjorårets hagemøbelsjekk fra Regnskogfondet

Nils Hermann Ranum Foto: Regnskogfondet
Nils Hermann Ranum Foto: Regnskogfondet Vis mer


- Ballerud Hagesenter gjør det vanskelig for forbrukerne å være miljøvennlige. Det er både uansvarlig og ulovlig å nekte folk innsyn i hvor trevirket i hagemøbler kommer fra, sier Nils Hermann Ranum, policyleder i Regnskogfondet.

DinSide ringte Bente Grønlund, daglig leder ved Ballerud Hagesenter for å høre hva hun har å si til dette.

- Jeg er den eneste ansatte i administrasjonen, og jeg har ikke kapasitet og tid til å svare på forespørsler som dette, sier hun.

- Det går også an å gå inn på nettsidene til de forskjellige leverandørene av hagemøbler og sjekke der. De vil opplyse om hvor treet kommer fra, sier hun.

Hun forteller at Ballerud Hagesenter blant annet selger teakmøbler fra teakplantasjer i Indonesia, og at de fleste merkene de selger kommer fra bedrifter som er CoC-sertifiserte. Dette er en sporbarhetssertifisering som betyr at produsenten kan dokumentere hvor produktene kommer fra, og hva de er laget av.

- Vi har noen møbler som er laget av tre kjøpt på auksjoner i Thailand, så der er det vanskelig å si nøyaktig hvor treet kommer fra, sier Grønlund.

- Men er det da slik at jeg som kunde vil få svar om jeg er ute hos dere og skal handle?

- Ja, det skal du få. Alle våre ansatte er opplært og kan fortelle hvor møblene er fra, sier Grønlund.

- Våre forpliktelser går til våre kunder. Jeg har ikke tid til å svare på forespørsler som den fra Regnskogfondet.

Ikke bare i hagen: Husk å sjekke hva benkeplaten på kjøkkenet er laget av

Ikke fornøyde

- Vi sendte den første henvendelsen i august i fjor, for det er da de fleste bestiller hagemøbler til neste sesong. De fleste hagemøbelforhandlere har hatt tid til å svare oss. Hvis de ansatte på Ballerud Hagesenter kan svare, kan jo de fortelle oss det. Jeg synes ikke denne unnskyldningen holder, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

- Det skulle bare mangle om en kunde ikke får svar på spørsmål om hvor hagemøbler kommer fra. Det er lovpålagt. Det som er bekymringsfullt er at kunder i mange tilfeller får villedende informasjon om dette. Jeg kan ikke si at dette gjelder Ballerud Hagesenter, men det er derfor det er viktig at en organisasjon som Regnskogfondet får denne infoen og kan vurdere det på vegne av alle som skal kjøpe hagemøbler.

- Vi tjener ikke penger på det, det gjør hagemøbelforhandlerne.

- Er det slik at vi som kunder burde gjøre undersøkelser selv for eksempel ved å gå inn på de forskellige hagemøbelprodusentenes nettsider og sjekke?

- Det er så mange ulike merkeordninger og info om hagemøbler og andre produkter, så det er vanskelig for en vanlig forbruker å få oversikt. Jeg synes ikke dette ansvaret skal skyves over på kundene.

- Hagemøbelguiden vår er et tilbud vi synes folk skal benytte seg av, og som vi merker det er stor etterspørsel etter, sier Ranum.

Hagemøbelguiden er tilgjengelig på Regnskogfondets nettsider fra uke 15 (antakelig 12. april).

Ønsker du å støtte Regnskogfondet? Du kan få skattefradrag

Kjøp hagemøbler av bærekraftig tre, og kos deg utendørs med god samvittighet i sommer. Foto: Colourbox
Kjøp hagemøbler av bærekraftig tre, og kos deg utendørs med god samvittighet i sommer. Foto: Colourbox Vis mer


Ikke kjøp teak og hardwood

- Er teak fra teakplantasjer greit å kjøpe, eller bør vi ligge unna teak uansett?

- Nei plantasjeteak er ikke greit, for da har regnskog blitt ødelagt for å etablere plantasjer som dette. Og når Ballerud sier at noe av treet er kjøpt på auksjon i Thailand må jeg svare at å selge på auksjon er en klassisk måte å hvitvaske ulovlig hogd trevirke på.

- Vi anbefaler folk å unngå tropisk trevirke som teak og hardwood. Det er forøvrig eukalyptus og akasie som kalles hardwood. Og vær obs på hvitmalte hagemøbler, for da er det umulig å se hva slags tre de er laget av.

Forøvrig har trenden gått bort fra hagemøbler i tropisk tre. Det er mye mindre av det enn for noen år siden. Ranum tror dette kommer av både at folk og forhandlere er mer bevisste, og at trenden er lysere og nettere hagemøbler.

I et intervju med Toril Slettvoll fra Slettvoll tidligere i år fortalte hun DinSide at selskapet har hatt med seg Regnskogsfondets liste over tresorter de skal holde seg unna på innkjøpsmesser. Men det er ingen enkel oppgave for forhandlerne å finne garantert regnskogvennlige møbler.

- Det var rett og slett ikke mulig å finne noe vi kunne være sikre på var bra. Derfor har vi kun hagemøbler i kunstmaterialer med bein av stål, sa Slettvoll.

Se vårens nyheter fra Slettvoll i denne artikkelen

Hot med furu

Finnes det i det hele tatt hagemøbler i tre som det er ok å kjøpe?

- Furumøbler er helt greit, og de kommer i mange forskjellige behandlede varianter, så de ser ikke ut som furumøbler på 80-tallet. Og så finnes det ymse møbler i rotting, metall og aluminium, sier Ranum i Regnskogfondet.

- Men ut fra et miljøperspektiv bør folk ta vare på hagemøblene de har, så de ikke må kjøpe nye så ofte.