Vil ha tilstandsrapport ved boligsalg

Tre av fire ønsker regelendring som gjør det påkrevd, til tross for at det vil bli dyrere å selge boligen.

TRYGGERE KJØP: Med omfattende tilstandsrapport vil du få vite mer om boligens stand. Foto: PER ERVLAND
TRYGGERE KJØP: Med omfattende tilstandsrapport vil du få vite mer om boligens stand. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor trygg føler du deg på at du har gjort et godt kjøp når du legger på telefonen etter at megler har fortalt at du vant budrunden?

Ikke helt sikker, kanskje? Å kjøpe bolig er nærmest for risikosport å regne. Det skal brukes store summer basert på det som ofte er et ganske tynt faktagrunnlag.

Det ønsker Norsk TakseringsForbund (NTF) å gjøre noe med. Og de har mange forbrukere med på laget.

Alt om å selge bolig på DinSide.

Tre av fire positive

STOR INVESTERING: Kanskje greit å vite hva du egentlig kjøper? Foto: PER ERVLAND
STOR INVESTERING: Kanskje greit å vite hva du egentlig kjøper? Foto: PER ERVLAND Vis mer


I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av NTF ble 1.000 nordmenn spurt om hva de mente om en innføring av nye regler som krever en omfattende tilstandsrapport når en bolig legges ut for salg. 74 prosent mente dette er en god idé. Ni prosent ville ikke ha en slik lovendring, mens 17 prosent ikke hadde tatt stilling til spørsmålet.

– Vi håper politikerne ser at dette er tydelig og viktig signal fra forbrukerne om at det trengs nye regler i boligomsetningen, og tar det i betraktning ved behandlingen av Takstlovutvalgets innstilling, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF til DinSide.

- Særlig i de store byene, spesielt Oslo og Bergen, er det fortsatt ofte slik at boliger selges uten tilstandsrapport. I utgangspunktet er verditakst bare takstmannens dokumentasjon på hvorfor han har vurdert markedsverdien til det han har satt i taksten.

Tilstandsrapporten går grundigere til verks og forteller mer om boligens tekniske stand.

NTF forelslår altså å innføre krav om tilstandsrapport ved boligsalg. Denne tilstandsrapporten vil være en grundigere gjennomgang av boligen rom for rom, med utstrakt fuktmåling, og en vurdering av tekniske løsninger i forhold til byggeår, byggematerialer og konstruksjon. Heri vil tilstandsrapporten fortelle om det er noe som må skiftes ut eller oppgraderes i nærmeste fremtid.

Ikke stol blindt på fuktmåleren

- Det vil aldri kunne bli slik at du som boligkjøper får all informasjon om boligen. Det vil alltid kunne dukke opp ting ikke takstmannen har kunnet forutse. Men som fagmann har han en mening om hva som er normalt for en bygning fra det og det årstallet, med den eller den bygningskonstruksjon osv.

- Det høres ut som tidkrevende arbeid for takstmannen. Så da vil det vel bli dyrere å selge bolig dersom tilstandsrapport blir påbudt?

- Ja, det er for så vidt riktig. Likevel, i forbindelse med boligomsetning snakker vi om lite penger i forhold til meglerutgifter, styling og lignende.

Hvor mye dyrere kan han imidlertid ikke si.

Vil ha takst før megler kommer inn

NTF foreslår også at boligselger skal innhente takst før eiendomsmegler får oppdraget. Dette for å unngå at eiendomsmegler og takstmann er forbundet på noe vis. I undersøkelsen sa 61 prosent seg enig i en slik endring, mens 13 prosent var imot. Et flertall ønsker også forbud mot at eiendomsmeglere og takstmenn kan anbefale hverandre.

- Det er viktig å sikre uavhengigheten mellom disse aktørene for å øke forbrukerens trygghet. Det beste ville være om alle parter kunne finne sammen i et felles syn på hvordan dette skal oppnås. Så langt har det vist seg vanskelig, sier Støbakk.

Les også om eiendomsmeglerne, som mener de kan gjøre takstmannens jobb selv.

Justisdepartementet behandler nå en rekke forslag til endringer i reglene for boligsalg. Forslagene er samlet i innstillingen NOU 2009:6, og bygger på anbefalingene fra det såkalte Takstlovutvalget. Dette utvalget var delt i de fleste viktige spørsmål, og utfallet av behandlingen er foreløpig åpent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!