Kjøp av bolig seiler opp som en av nordmenns største grunner til forbrukertrøbbel. Omlag fire ganger så mange kontaktet Forbrukerrådet om kjøp av bruktbolig i årets første halvår, sammenliknet med fjoråret.
Rådets ferske tall gir nemlig denne pallen over nordmenns forbrukerproblemer:
- Av totalt 53.586 nordmenn som kontaktet Forbrukerrådet dette halvåret, hadde 5.825 trøbbel med bilen; nordmenns største hodebry.
- Bråk rundt boligleie stod for 3.193 kontaktende forbrukere.
- Problemer med kjøp av bolig, både nye og brukte, skapte 3.141 henvendelser.
– Bolig er vår største investering i livet. En slik investering bør ha et bedre forbrukervern enn det vi har i dag, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding, og kaller boligkjøp uten tilstandsrapport "en risikosport".

Rapport og servicehefte
Flesland tror mange av de 1.358 personene som kontaktet dem etter bruktbolig-kjøp kunne ha sluppet problemene om én ting hadde vært på plass: Tilstandsrapport.
Dette er en langt mer utfyllende rapport enn verditaksten. Men i dag kan selger velge om hun vil få utført en slik objektiv sjekk av boligen.
Dette er forskjellen mellom takst og tilstandsrapport
Denne frivilligheten vil Forbrukerrådet ha slutt på. Flesland ser for seg en obligatorisk boligtilstandsrapport og et servicehefte som må gis potensielle kjøperen før de legger millionene på bordet.
Ifølge hennes tall selges nemlig syv av ti boliger med feil og mangler, og halvparten av dem oppdages ikke før seks år etter salget. Eierskifteforsikringsselskapene opplyser til Forbrukerrådet at det oppstår tvist mellom selger og kjøper i så mange som ett av fire bruktbolig-salg.
– Det er kjedelig å oppdage at man har kjøpt en bolig med skjulte feil og mangler. Og mange erfarer at dagens boligsalgsrapporter er mangelfulle, sier Flesland.
Nekter de å selge boligen for prisantydningen? Det kan være ulovlig!
Mange på laget
Hun er langt fra alene om å slå et slag for tilstandsrapporten. Tidligere i år slo SINTEF Byggforsk fast at dagens verditakster begynner å gå ut på dato.

– Undersøkelsene våre viser at en boligsalgsrapport (tilsvarer tilstandsrapport) oppfattes som klart bedre enn de enklere verditakstene, sier forskningsleder Torer F. Berg i SINTEF Byggforsk i en pressemelding, men vil ikke uttale seg om en eventuelt obligatorisk rapport.
Det vil derimot Norsk TakseringsForbund, som sier et rungende "ja!" etter å ha utført en undersøkelse blant nordmenn. Her ønsket tre av fire obligatorisk tilstandsrapport, til tross for at det gjør boligsalget dyrere.
- Særlig i de store byene, spesielt Oslo og Bergen, er det fortsatt ofte slik at boliger selges uten tilstandsrapport. Vi håper politikerne ser at dette er et tydelig og viktig signal fra forbrukerne om at det trengs nye regler i boligomsetningen, sa administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF til DinSide i mars i år.
Derfor ønsker nordmenn å påtvinge boligselgere en tilstandsrapport
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.