Vil ha glasshus midt i Oslofjorden

Ketil Johansen har en visjon om et spennende bygg på Nesoddtangen brygge. Får han gjennomslag for ideen sin, får Oslofjorden et nytt landemerke formet som en Spinnaker som surfer på en bølge mot hovedstaden. Her skal det være hotell, SPA-anlegg og seniorleiligheter.

Privat initiativ

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ketil Johansen står bak både ideen og utviklingen av prosjektet på Nesoddtangen brygge. I hovedtrekk er det snakk om to bygninger, en spinnaker i glass, som rir på en bølge innover mot Oslo. Bølgen vil være 12 meter høy, og det 20 etasjer høye seilet vil, om det blir realisert, rage cirka 65 meter over bakken.

Men hvordan i alle dager kom han på å lage et slikt gigantbygg i glass på Nesodden?

- Prosjekt Nesoddtangen brygge er et resultat av en rekke tilfeldigheter, og det har vært en lang prosess, sier Johansen.

Slik vil bygget se ut, sett fra nord. Visualisering av PA Larsen. Vis mer


Han har selv skissert hvordan det nye bygget skal se ut, og bildene som er presentert her er visualisert av Petter Andreas Larsen etter Johansens skisser. Det er altså ikke et ferdigstilt arkitekttegnet bygg, men et forslag til hvordan et bygg ytterst på brygga kan se ut. Johansen legger heller ikke skjul på hvor han har hentet inspirasjon fra: Seilet i Molde, Burj Al Alrab i Dubai - og Operaen i Sydney.

- Ikke et vondt ord om den nye operaen i Bjørvika, men slik byplanene ser ut nå, ligger det nye bygget nærmest litt inneklemt i Bjørvika, sier han. - Beliggenheten ytterst på Nesoddtangen er optimal for et slikt bygg.

I tillegg til å være et synlig landemerke for dem som daglig tar Nesoddbåten mellom den store halvøyen i Akershus og Aker Brygge, vil den også være synlig for de mange cruisebåtene som ankommer hovedstaden.

Trykk her for å se visualiseringer av prosjektet.

Timing

Er tiden moden for utbygging på Nesoddtangen? Og er Nesoddens beboere klare for et slikt bygg?

Etter at Arthur Buchardt trakk sine utbyggingsplaner på brygga, har flere politikere tolket det slik at "tiden ikke er moden" for utvikling av området, skriver han på prosjektets nettsider. Johansen mener tiden er overmoden.

For å lodde stemningen i lokalsamfunnet, har han lagt ut et spørreskjema på prosjektets nettsider. Responsen har vært god, men Johansen vil ikke røpe resultatet ennå.

- Vi bearbeider resultatene i en rapport som vi håper å kunne overlevere lokalpolitikerne i løpet av februar. Før den tid, vil jeg ikke offentliggjøre utfallet, sier han. Vi klarer imidlertid å lokke ut av han at han hittil har fått både ris og ros for ideen sin.

- Jeg har oppfordret til både ris og ros - det er viktig å få hjelp til å se svakheter med produktet, samtidig som det er hyggelig med ros.

Finansieringen er ihvertfall i orden. Johansen ønsker å inngå avtale med større profesjonelle hotellkjeder eller hotelleiere til å drifte selve konferansehotellet med badeanlegget, og om han får gjennomslag for prosjektet, har Nordea Norge ASA bekreftet at de ønsker å finansiere prosjektplanen.

Multifunksjonelt

Om alt går etter planen, skal de to byggene på Nesoddtangen brygge inneholde et hotell med konferansesenter og en egen SPA-avdeling, et galleri, underjordiske parkeringsplasser, samt 50 seniorleiligheter.

Galt eller genialt?

Hva synes du om prosjektet med glass-seilet på Nesoddtangen brygge? (Avsluttet)
Tommelen opp! Et spennende prosjekt(75%) 551
Tommelen ned. Bygget er stygt, og området burde utnyttes bedre(17%) 123
En god idé, men dessverre alt for ambisiøst(9%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Johansen håper også at hotellet skal kunne fungere som et organisk kontorfellesskap for både tilreisende - og for dem som i dag pendler til kontorfelleskap i Oslo - fordi det ikke eksisterer mange nok fasiliteter på Nesodden per i dag.

Så gjenstår det bare å se om Johansen får gjennomslag for prosjektet - lokalt og politisk. Hva synes du? Er det total galskap, eller en genistrek, å bygge et slikt særpreget bygg - midt i Oslofjorden?

Trykk her for å se visualiseringer av prosjektet på Nesoddtangen brygge.

Eksterne lenker:

  • Les mer om prosjektet
  • Petter Andreas Larsen: Illustrasjoner