Vil ha forbud mot oljefyring fra 2020

Men hvor mye huseiere kan få i støtte for å bytte, er enda ikke avklart.

Miljøverndepartementet vil kvitte seg med oljefyrene, Foto: All Over Press
Miljøverndepartementet vil kvitte seg med oljefyrene, Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I klimaforliket som ble vedtatt av Stortinget i sommer, ble det slått fast at man går inn for å forby bruk av oljefyring i 2020.

Så langt er det ikke klart hvordan forbudet vil påvirke privatpersoner som har oljefyring som oppvarmingsform i dag.

Les også: Vil de forby gamle vedovner

Planlegger forbud mot oljefyring

Ifølge Miljødepartementet ba Stortinget regjeringen innføre forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg i 2020.

I en e-post til DinSide skriver Miljødepartementet at Stortinget forutsatte støtteordninger fra 2013 og øvrige virkemidler i en overgangsperiode.

Hvordan disse støtteordningene vil fungere i praksis, er derimot ikke avklart enda.

– Regjeringen vil utrede hvordan et forbud kan utformes og behovet for unntak, i tråd med det Stortinget har bedt om, i tillegg til støtteordningen, skriver Miljødepartementets pressevakt til DinSide.

DinSide vil komme med mer informasjon om forbudet mot oljefyring når det er klart.

Se også: Slik får du sponset miljøvennlig oppvarming av kommunen

10.000 kroner i støtte


Per i dag kan man søke støtte fra Enova for å kvitte seg med oljefyringen, men bare hvis man bytter den ut med en fornybar energikilde.

– Hvis man for eksempel bytter fra oljefyring til pelletskjele eller til luft til vann varmepumpe, kan man få 10.000 kroner i støtte, sier Evy Aspheim, konstituert kommunikasjonsdirektør i Enova til DinSide, og legger til at de fortløpende vurderer sine tiltak og støtteordninger.

Også Oslo kommune gir støtte til innbyggere i kommunen som ønsker å slutte med oljefyring. Her må man og velge et fornybart alternativ, som varmepumpe, bioenergi, solvarme eller fjernvarme, for å motta støtte, ifølge kommunens nettsider.

Det gis opptil 10.000 kroner i støtte for husholdninger med inntil fire boenheter, og 30.000 kroner for større bygg, for dokumenterte utgifter.

Her kan du lese tips om hvordan å kvitte deg med oljefyring.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!