Vil granske foreldrekjøp

Det er ikke bare norske foreldre som har funnet ut at boligkjøp til barna er en smart måte å investere pengene sine. I Danmark ventes såkalte foreldrekjøp å sette ny rekord i sommer. Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende varsler nå både regjerings- og opposisjonspartier på Christianborg et oppgjør med denne ordningens skattefordeler, og stiller krav om en granskning av området.

Driver prisene i været

Representanter for flere danske partier mener foreldres kjøp av bolig til barna forvrenger boligmarkedet og bidrar til å presse leilighetsprisene opp. Nå vil de ta et oppgjør med skattereglene.

Det er når boligen selges videre, at problemene oppstår. Foreldrene selger boligen videre til barna når de har råd til å overta, og slipper dermed unna med en brøkdel av den skatten de vanligvis ville ha måttet betale etter gevinst av salg av utleiebolig.

Barna, på sin side, får ikke bare et betydelig prisavslag når de kjøper sin første bolig, men når de skal selge boligen får de den skattemessige fordelen av å ha bodd i leiligheten. (Gitt at de selv har bodd der det siste året.)

- Regjeringen bør iverksette en opprenskning av foreldrekjøpene og se kritisk på rimeligheten i de gevinster man kan få ut av dette. At foreldre vil hjelpe barna sine har jeg ingen problemer med, men de kan ikke være rimelig at man samtidig skal kunne få en så stor skattegevinst, sier Jytte Andersen, tidligere boligminister til Jyllandsposten.dk.

Ifølge Jyllandsposten er det rekordstor etterspørsel etter små leiligheter i de store studiebyene, og frem til studiestart i september forventer danske eiendomsmeglere at et sted mellom fem og seks milliarder danske kroner vil skifte hender i forbindelse med foreldre som kjøper leiligheter til barna.

En smart idé?

For de som ønsker å spare i bolig, og som samtidig ønsker at sparingen skal gagne barna, kan det være en god idé å bruke egenkapitalen på en leilighet som barna senere kan flytte inn i.

Trykk her for å lese mer om fordeler og ulemper.

Trykk her for å komme direkte til DinSide Boligs Leilighet til barna-kalkulator.