Vil forby gamle vedovner

Norsk Varme og Bioenergiforening (Nobio) vil forby gamle vedovner innen ti år.

Norsk Varme og Nobio vil forby gamle vedovner innen 2022. Foto: Colourbox.com
Norsk Varme og Nobio vil forby gamle vedovner innen 2022. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gamle peiser og vedovner kan være så vakre og koselige de bare vil: Sannheten er at de er lite effektive, og gjør stor skade på folk og fe - og ikke minst miljøet. Dette vil Norsk Varme og Norsk Bioenergiforening (Nobio) ha en slutt på.

Nå foreslår de to organisasjonene at eiere av gamle ovner får ti år på å bytte dem ut med rentbrennende ildsteder, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Les mer: Derfor sponser kommunen ny peis

Ulovlig å selge, lovlig å bruke


Det er nemlig omtrent likt fatt med vedovner som med glødelamper: Det er forbudt å produsere de gamle ovnene, det har vært forbudt å omsette dem siden 1998, men det er fortsatt lovlig å bruke dem. SSB anslår at omtrent en million slike ovner fortsatt er i bruk.

– Å bytte vedovn er en av de energisparetiltakene som går raskest i pluss. Nye ovner er relativt billige og enkle å installere, samtidig som vedovner har lang levetid og praktisk talt er vedlikeholdsfrie, sier Grethe Bachmann, styreleder i Norsk Varme, i en pressemelding.

Per i dag finnes det støtteordninger fra en rekke kommuner, som et insentiv til å bytte ut den gamle ovnen, men det koster fortsatt litt.

Smart veileder: Slik søker du støtte til ny peis

Vil støtte installasjonene

For at brukerforbudet skal bli lettere å svelge, foreslår organisasjonene at myndighetene skal gi økonomisk støtte til å installere nye ovner, slik enkelte kommuner gjør i dag. Ved et totalforbud ønsker de at støtteordningene skal åpnes for alle, slik som støtteordningen som formidles gjennom Enova til tiltak som skal gi mer miljøvennlig oppvarming.

– Folk trenger en dytt for å komme i gang. I tillegg er det penger å spare, i og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, sier, Grethe Bachmann.

Mer effektiv vedfyring skal gi norske husholdninger en til to ekstra terrawattimer i året, men enda mer viktig: redusere helseskadelig svevestøv fra vedfyring med over åtti prosent.

Nye vedovner bedre for miljøet: Se hvilken du bør velge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer