Norsk Varme og Nobio vil forby gamle vedovner innen 2022. Foto: Colourbox.com
Norsk Varme og Nobio vil forby gamle vedovner innen 2022. Foto: Colourbox.comVis mer

Vil forby gamle vedovner

Norsk Varme og Bioenergiforening (Nobio) vil forby gamle vedovner innen ti år.

Gamle peiser og vedovner kan være så vakre og koselige de bare vil: Sannheten er at de er lite effektive, og gjør stor skade på folk og fe - og ikke minst miljøet. Dette vil Norsk Varme og Norsk Bioenergiforening (Nobio) ha en slutt på.

Nå foreslår de to organisasjonene at eiere av gamle ovner får ti år på å bytte dem ut med rentbrennende ildsteder, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Les mer: Derfor sponser kommunen ny peis

Ulovlig å selge, lovlig å bruke


Det er nemlig omtrent likt fatt med vedovner som med glødelamper: Det er forbudt å produsere de gamle ovnene, det har vært forbudt å omsette dem siden 1998, men det er fortsatt lovlig å bruke dem. SSB anslår at omtrent en million slike ovner fortsatt er i bruk.

– Å bytte vedovn er en av de energisparetiltakene som går raskest i pluss. Nye ovner er relativt billige og enkle å installere, samtidig som vedovner har lang levetid og praktisk talt er vedlikeholdsfrie, sier Grethe Bachmann, styreleder i Norsk Varme, i en pressemelding.

Per i dag finnes det støtteordninger fra en rekke kommuner, som et insentiv til å bytte ut den gamle ovnen, men det koster fortsatt litt.

Smart veileder: Slik søker du støtte til ny peis

Vil støtte installasjonene

For at brukerforbudet skal bli lettere å svelge, foreslår organisasjonene at myndighetene skal gi økonomisk støtte til å installere nye ovner, slik enkelte kommuner gjør i dag. Ved et totalforbud ønsker de at støtteordningene skal åpnes for alle, slik som støtteordningen som formidles gjennom Enova til tiltak som skal gi mer miljøvennlig oppvarming.

– Folk trenger en dytt for å komme i gang. I tillegg er det penger å spare, i og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, sier, Grethe Bachmann.

Mer effektiv vedfyring skal gi norske husholdninger en til to ekstra terrawattimer i året, men enda mer viktig: redusere helseskadelig svevestøv fra vedfyring med over åtti prosent.

Nye vedovner bedre for miljøet: Se hvilken du bør velge