Vil energirehabilitere boliger

Ønsker du å gjøre eneboligen din mer energivennlig? Nå har du muligheten til å få profesjonell hjelp.

ENERGISMARTERE: Slik ser Ratio Arkitekter for seg en potensiell oppgradering av et standard typehus.   Foto: Ratio Arkitekter
ENERGISMARTERE: Slik ser Ratio Arkitekter for seg en potensiell oppgradering av et standard typehus. Foto: Ratio Arkitekter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste eldre eneboliger tilfredsstiller ikke på langt nær dagens krav til ventilasjon, opppvarming og varmeisolering. Nå har de største aktørene i byggebransjen gått sammen om forskningsprosjektet SEOPP, som har som mål å utvikle kostnadseffektive og standariserte løsninger for energioppgradering av eldre boliger.

Melder du deg på innen 1. september, kan du bli en av to utvalgte som får profesjonell hjelp og økonomisk støtte til å oppgradere boligen din.

Les også: Nye tilskuddsordninger for oppgradering av bruktbolig

Søker demohus

Bor du i et slikt hus... Foto: Ratio Arkitekter
Bor du i et slikt hus... Foto: Ratio Arkitekter Vis mer
... og ønsker deg et slikt hus? Foto: Ratio Arkitekter
... og ønsker deg et slikt hus? Foto: Ratio Arkitekter Vis merForskningsprosjektet SEOPP eies av Mesterhus og ledes av SINTEF Byggforsk, i samarbeid med en rekke av de største aktørene i byggebransjen. I forbindelse med prosjektet skal to eneboliger velges til å være demonstrasjonshus.

– Det er allerede mange som har søkt, men vi ønsker gjerne flere søkere, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus og styremedlem i SEOPP.

Prosjektet er på utkikk etter eiere av eneboliger bygd mellom 1960 og 1990, en i østlandsområdet og en i en annen norsk byregion, som ønsker en helhetlig oppgradering. Ettersom tanken bak prosjektet er å utvikle standardløsninger, er de først og fremst på jakt etter standardboliger, ikke store arkitekttegnede hus.

Eksperthjelp og rabatter

SØKER DEMOHUS: Kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland. Foto: MESTERHUS
SØKER DEMOHUS: Kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland. Foto: MESTERHUS Vis mer


Myrland presiserer at de søker huseiere som planlegger å energioppgradere huset sitt og har satt av en sum for dette. Det er altså ikke snakk om gratis oppussing, men de utvalgte vil likevel være heldige:

– Dette er et prestisjeprosjekt, de som er involvert vil gjøre alt for at det skal bli bra, forsikrer Myrland.

De to som blir plukket ut vil få hjelp av Norgeseliten innen byggforskning og arkitektur. De vil få gratis håndverkere, gratis arkitekttimer og gode rabatter på alt de måtte trenge. I tillegg vil forskere fra SINTEF Byggforsk bistå med utvikling av trygge bygningstekniske løsninger.

– Det kommer an på hva eierne av boligen har tenkt å gjøre, men det vil kunne dreie seg om vesentlige besparelser på opptil flere hundretusen kroner, forteller Myrland.

Ettersom boligene som velges ut nettopp skal være demonstrasjonshus og vil bli brukt i mediaomtaler av prosjektet, gjør Myrland oppmerksom på at de som ønsker å melde seg på nå være komfortable med å stå fram og få bilder av huset publisert.

Du kan søke om å bli demohus her. Fristen for påmelding er 1. september 2014.

Oppgraderingen planlegges å gjennomføres i løpet av 2015.

Stort miljøpotensial i eldre småhus

Det er Norges Forskningsråd som har tatt initativet til SEOPP-prosjektet, som er en del av en omfattende nasjonal satsning på forskning på fornybar energi, effektiv energibruk, energisystem og energipolitikk.

Prosjektets mandat fra staten er å finne kostnadseffektive standardløsninger for å gjøre eneboliger bygd mellom 1960 og 1990 mer energieffektive.

– Vi synes dette er kjempebra, sier Myrland i Mesterhus:

– Det ble bygd 700.000 boliger i denne perioden, og disse lekker utrolig mye energi. Mange av disse boligene er kataloghus og standard typehus, det er derfor et enormt marked for standariserte løsninger for energioppgradering.

Nye boliger bygges stadig mer energieffektivt, men det er et stort miljøpotensiale i den eksisterende bygningsmassen, forteller Myrvold:

– 80 prosent av husene som folk vil bo i om 40 år er allerede bygget. Når vi får utviklet kostnadseffektive standardsløsningene og huseierne i tillegg kan benytte seg av tilskuddsordninger, håper vi at mange etter hvert vil velge å energioppgradere hjemmene sine . Det vil ha veldig mye å si for miljøet!

Rimelige og effektive standardløsninger

Hvilke type standardløsninger er det snakk om? Myrland ser for seg at man kan utvikle predefinerte elementer, som eksempelvis består av en ramme i standardmål med isolasjon, en fuktsperre eller fuktbrems midt i, og en vindsperre på utsiden. Utvendig kledning tas av og disse elementene skrus fast på utsiden av boligen.

– Vi håper at man etter hvert skal kunne kjøpe slike elementer over disk i byggvarehandler, sier Myrland.

Støtteordninger for oppgradering av bruktboliger

Det finnes flere støtteordninger for de som ønsker å energioppgradere boligen sin. I fjor lanserte ENOVA nye tilskuddsordninger for energieffektivisering av brukte boliger. I tillegg kan du søke om grunnlån fra husbanken med gunstig rente, både for å bygge nye miljøvennlige boliger, og for å oppgradere eksisterende boliger til lavenergi– eller passivhus.