TILLATT I HAGEN? Bålkos er stort sett tiltatt i hagen, men unngå brenning av søppel. Foto: Colourbox.com
TILLATT I HAGEN? Bålkos er stort sett tiltatt i hagen, men unngå brenning av søppel. Foto: Colourbox.comVis mer

Vil du ha bålplass i hagen?

Hjemkommunen avgjør om det er tillatt

Frister det med bålkos i hagen, bør du sjekke de lokale forskriftene for bålbrenning i hjemkommunen før du fyrer opp.

Bør du velge terrassevarmer?

Kommunale vedtekter

Det er nemlig opp til hver enkelt kommune å avgjøre om det er tillatt med åpen brenning, selv om det gjelder på privat eiendom. En rekke kommuner har slike forbud, men disse er i stor grad knyttet til brenning av avfall og forurensingen knyttet til dette.

Dermed åpner mange av kommunene for unntak fra forbudet når det gjelder kaffebål og St. Hansbål. Vær obs på at dette da innebærer bruk av tørr ved, og ikke trevirke som er impregnert eller overflatebehandlet.

Før du finner frem fyrstikker og ved, bør du altså ta en telefon til kommunen. Dessuten pålegger Brann- og eksplosjonsvernloven alle om å vise aktsomhet og forebygge brann, et pålegg som også gjelder ved bålbrenning.

Bålpanne fra Espegard. Foto: Produsent
Bålpanne fra Espegard. Foto: Produsent Vis mer
Bålfat fra Hortensia. Foto: Produsent
Bålfat fra Hortensia. Foto: Produsent Vis mer


De kommunale forskriftene omhandler også bråtebrenning og brenning av hageavfall. Også her varierer reglene fra kommune til kommune, men i de fleste tilfeller er dette tillatt kun utenom tettbygde strøk.

Sjekk dette trendy bålet!

Bålfat eller bålplass

Ønsker man sikker bålbrenning i egen hage, er en enkel mulighet å skaffe seg en bålpanne eller et bålfat. Disse finnes i mange utførelser og prisklasser, deriblant bålpannen fra Espegard til 3.000 kroner, eller bålfatet fra Hortensia, som koster rundt 1.100 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har man derimot lyst på en skikkelig bålplass i hagen, bør man plassere den minst tre meter fra nærmeste hus- eller garasjevegg, på fast ubrennbart underlag, for eksempel på stein.

Velger man derimot å lage bålplassen der det opprinnelig er gress eller mose, bør man fjerne overflatejord og røtter i et område på cirka tre meter i diameter, og fylle på med grus. Dessuten må man velge ubrennbare materialer til byggingen av bålplassen, for eksempel stein.

Kilder: Nedre Romerike Brann- og Redninigsvesen, Norsk Brannvernforening

(Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.)