I fremtiden kan urin brukes for å generere strøm. Foto: Colourbox
I fremtiden kan urin brukes for å generere strøm. Foto: ColourboxVis mer

Vil bruke urin for å lage strøm

Britiske forskere har funnet en løsning for å utvinne strøm fra urin.

Går det som forskere ved Unversity of the West of England (UWE) i Bristol tror burde urin i fremtiden gå helt andre steder enn i toalettet. Tre britiske forskere tror urin kan bidra til energiproduksjon i fremtiden, skriver universitetet i en pressemelding.

Dr Ioannis Ieropoulos, professor John Greenman og professor Chris Melhuish har tatt biodrivstoff til det ekstreme. I artikkelen "Urine Utilisation by microbial fuel cells, energy fuel of the future" (Å bruke urin ved mikrobielle drivstoffceller, fremtidens drivstoff) i fagbladet Physical Chemistry Chemical Physics, beskriver de hvordan urin kan brukes som drivstoff i mikrobielle drifstoffceller (MFC) for å generere elektrisitet.

Betaler du for mye for strømmen? Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Gårdsproduksjon

Ville du samlet opp urin, dersom dette ble tilgjengelig for hjemmebruk?

Stem her: (Avsluttet)
Ja, alt for lavere strømregning(75%) 437
Tja, ville vært greit om andre gjorde det, men frister ikke(15%) 88
Nei, usj så ekkelt(10%) 56
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forskerne jobber nå med en prototype på en motor som skal kunne utvinne elektrisitet fra urin. Og i første rekke er det ikke privathusholdninger de ser på, men husdyr, som produserer 2-3 ganger så mye urin som mennesker.

Dersom beregningene stemmer, vil de kunne hente ut like mye energi fra husdyrurin i Storbritannia som det de får fra biodrivstoff i dag.

Får de motoren til å virke, skal den også ha en annen, positiv effekt: MFC-systemet "renser" urinen slik at den trygt kan slippes ut i miljøet, uten å være igjennom en rensestasjon. Hvordan det vil lukte, sier imidlertid rapporten intet om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativ belysning: Hvilke lyspærer bruker du hvor?

Alternative energikilder

Jakten på alternative energikilder tar stadig uante retninger. I den britiske kommunen Redditch ble det ramaskrik da det ble vedtatt å bruke energi fra et krematorium for å varme opp et svømmebasseng, og i Paris vil utbyggere varme opp boliger med overskuddsvarme fra metroen.

Vi trenger imidlertid ikke å dra lenger enn til Norge. Hafslund, som driver en stortstilt utbygging av fjernvarme i Oslo, Oppegård, Gardermoen og Jessheim, opplyser på sine nettsider at i overkant av 50 prosent av fjernvarmeproduksjonen i Oslo kommer fra avfallsforbrenning, biobrenselanlegg, samt varmepumpe som henter ut varme fra kloakk.