Vil blokkere videoopptak fra TV

Alt skal nå bli digitalt, sier film- og musikkindustrien. Det de ikke sier, er at de samtidig gjør det umulig å kopiere til eget bruk. I verste fall kan du ikke lenger ta opp TV-filmen på video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

På markedet allerede er flere nye musikk-CD'er som ikke kan spilles på PC. Andre kan spilles av, men med mye dårligere lydkvalitet.

I årene som kommer kan det også bli slutt på...

 • ...å gjøre om favorittlåtene til Mp3-filer
 • ...å brenne egne favoritt-CD'er
 • ...å ta opp filmer fra TV
 • ...å se TV på PC

  Flyktig

  Bjørn Remseth.
  Bjørn Remseth. Vis mer

  - Til tross for at vi har kunnet kopiere film og musikk til eget bruk i årevis, vil film- og plateselskapene nå legge inn kryptering, vannmerker og andre kopisperrer i CD-plater, DVD-filmer og mottakerutstyr for digitale TV-sendinger for å unngå dette, sier Bjørn Remseth, dataaktivist og leder i rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN).

  I tillegg til musikk-CD'er som er sperret for PC har vi fått pay-per-view-betaling for filmer og fotballkamper. Gisle Hannemyr, informatikk-lektor ved Universitetet i Oslo, er kritisk.

  - Jeg frykter at vi om noen år ikke kan kjøpe permanent tilgang til noe. Det eneste vi kan kjøpe er retten til å lytte på industriens premisser. Digitalisert kultur kan bli flyktig. Vi går mot et kulturelt engangssamfunn, spår Hannemyr. Bjørn Remseth sier det slik:

  - Kjøper du noe, følger det med rettigheter til å gjøre stort sett hva du vil med produktet. Disse rettighetene vil underholdningsselskapene ta fra oss, sier Remseth.

  Nesten perfekt

  Gisle Hannemyr.
  Gisle Hannemyr. Vis mer


  Remseth er en av mange som mener at kopisperrer ikke bare brukes for å unngå organisert piratkopiering, men også for å slippe plagsom konkurranse og etablere monopoler.

  - Uten mulighet til å kopiere, blir vi låst til én teknologi. Ved å innføre nye avspillingsformater som ikke tar gamle formater, såkalt planlagt foreldelse, kan industrien tvinge oss til å bytte ut hele CD-samlingen om noen år, sier Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

  Digital kopiering gir nær perfekte kopier, i motsetning til analoge kopier på VHS eller kassett. Dette vil mektige aktører i underholdningsbransjen, med tap av inntekter og opphavsrett som argument, til livs.

  - Som andre i bransjen er vi bekymret over den eksplosive økningen i musikkopiering, og vil gå inn for at musikkens opphavsmenn får sin rettmessige betaling, sier Ingvar Aarholt, promotionsjef i Warner Music Norway.

  Alternativene

  Erik Andersen.
  Erik Andersen. Vis mer

  Erik Andersen, informasjonssjef i stiftelsen EE-bransjen, mener at informasjon vil flyte fritt uansett hva industrien gjør.

  - Film- og musikkbransjen har full rett til å beskytte sine produkter. Likevel er det ønskelig med åpne standarder på produkter. Det kan dessverre hende det fører til at prisene stiger. En innspilt CD kan bli dyrere, slik at uønsket kopiering er betalt en gang for alle, sier Andersen.

  Produkter uten kopisperre, men til høyere priser kan altså være en fremtidig måte for underholdningsindustrien å unngå store inntektstap. Et annet alternativ er å selge nedlastbar musikk på nettet. Flere store selskaper tilbyr nå dette i USA, men tilbud og prisnivå er ennå i en testfase.

  Hittil er alle forsøk på kodede kopisperrer knekket av dataflinkiser etter kort tid. Unge Jon Johansen (DVD-Jon) løste for eksempel kopikoden for DVD to år tilbake. Rettsaken er berammet til sommeren.

  Loven i hånd

  Uklare opphavsrettslover er grunnen til at underholdningsindustrien fører kampen også på en annen arena enn den teknologiske, nemlig i rettsalene. Allerede i 1984 raste en liknende debatt i USA. I en avgjørende rettssak var det kun noen få stemmers overvekt som gjorde at videospillere (VHS) med opptaksmulighet kom i salg.

  Derfor er det ingen overraskelse at USA er toneangivende også i dag. I 1998 vedtok den amerikanske kongressen den omstridte The Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Kritikken mot loven går på at den kriminaliserer forbrukere som lager kopier til eget bruk.

  Ting kan tyde på at EU/EØS vil adoptere hovedpunktene i DMCA, men det har foreløpig ikke skjedd. I Norge er det derfor fortsatt lov å lage kopier av alt - unntatt dataprogrammer - til eget bruk. Det slås fast i Åndsverklovens paragraf 12:

  "Når det ikke skjer i ervervsøyemed kan enkelte eksemplar av et offentliggjort verk fremstilles til privat bruk."

  Eier du produktet, bryter du per i dag heller ikke loven om du omgår kopisperrene. Utfallet av Jon Johansen-saken kan gjøre dette forbudt.