<B>MEN HVOR ER BLADENE?</B> Dysons designvifte ser nesten ut som en optisk illusjon, men den blåser godt til tross for manglende blader. Foto: Per Ervland
MEN HVOR ER BLADENE? Dysons designvifte ser nesten ut som en optisk illusjon, men den blåser godt til tross for manglende blader. Foto: Per ErvlandVis mer

Vifte uten blader

IFA 2010: Dyson Air Multiplier er en vifte, samtidig som den ikke er en vifte i det hele tatt.

De merkebevisste har sannsynligvis lenge kjent til Dyson. De leverer blant annet poseløse støvsugere med et design som er alt annet enn vanlig i norske, støvete hjem.

Denne vifta er også oppsiktsvekkende, men ikke først og fremst på grunn av designet, men fordi designet ser ut til å mangle noe: Blader.

Se flere nyheter fra IFA 2010, verdens største elektronikkmesse, her!

Lufta er for alle - og over alt

Vifter har nemlig tradisjonelt sett blader, men det finnes som kjent flere måter å flytte luft på. Det vet alle som har pustet tungt etter å ha bladd gjennom kanallista på kabel-TV-dekoderen for sjuende gang uten å finne noe å se på.

Dysons vifte trekker først og fremst luft inn gjennom lufthullene i foten, men den bruker etterhvert også luft fra rommet bak den store sirkelen, nærmere bestemt den delen av rommet hvor lufta ikke sendes ut.

Ifølge tall fra produsenten flyttes opptil 20 liter luft inn i enheten per sekund ved hjelp av en stillegående, børsteløs motor, nok til å skape et godt utgangspunkt for avkjøling av stakkaren som sitter i en altfor varm stue eller i et brennhett kjøkken.

Kjøkkenvifte: Gjør matlagingen til en fest

Bruker bakrommet

Luftstrømmen akseleres så ved å sende lufta gjennom sirkelkonstruksjonen, mens retningen på strømmen bestemmes av en 16 graders helling på innsiden av sirkelen.

Foto: Per Ervland
MEN HVOR ER BLADENE? Dysons designvifte ser nesten ut som en optisk illusjon, men den blåser godt til tross for manglende blader. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Det er på dette tidspunktet lufta fra "bakrommet" trekkes med i luftstrømmen, før, til slutt, også lufta rundt hele apparatet inkluderes. Alt dette bidrar til en forsterkning av luftstrømmen på opptil femten ganger, og det er overraskende hvor mye luft som faktisk kommer ut av vifta - designet tatt i betraktning. Det er strengt tatt overflødig å si, men det er naturligvis helt ufarlig å stappe hånda inn i luftstrømmen, slik videoen under tydelig viser.

I en støyende messehall er det ikke så lett å bedømme hvor mye Air Multiplier bråker, men andre har påpekt at Dysons bladløse vifte ikke er noe roligere enn ordinære bladvifter.

Air Multiplier kommer i en 10 og 12-tommers utgave. Norsk pris er foreløpig ikke kjent, men Amazon UK selger blant annet modellene for henholdsvis 170 og 184 britiske pund, eller rundt 1.620 og 1.760 kroner (uten frakt og moms).

Se flere nyheter fra verdens største elektronikkmesse IFA 2010 her!

Du kan se en video av Dyson Air Multiplier i aksjon her: