<b>GRILL:</b> Grillsalget øker, og flere vil ha gass. Foto: WEBER
GRILL: Grillsalget øker, og flere vil ha gass. Foto: WEBERVis mer

Vi vil grille med gass

Og vi vil ha griller med kvalitet.

- Det som folk kjøper, er gass. 98 prosent av grillsalget vårt, er gassgriller - det er særdeles få som kjøper kullgriller, sier administrerende direktør i Smart Club AS, Per Rune Lunderby, til DinSide.

- Gass er helt klart størst hos Plantasjen, cirka 80 prosent kjøper gassgriller, sier Lars Edvardsen ved Plantasjens kjedekontor.

Ifølge en undersøkelse fra grillprodusenten Weber, er forholdet mellom kullgriller og gassgriller i Norge 50/50.

Slik sjekker du gassgrillen

Tror på retro-trend

Det er altså få som kjøper kullgrill, både hos Plantasjen og Smart Club. Smart Club har et sortiment på 28 ulike griller, hvorav to er kullgriller. Plantasjen har 11 kullgriller og 20 gassgriller.

- Men om jeg hadde hatt 50 ulike kullgriller, ville ikke folk kjøpt det likevel - det er gass det går i, sier Lunderby i Smart Club til DinSide.

- Men det som er artig i år, er at folk ser ut til å ønske bedre griller; de vil ha flere brennere, sidebrennere og større grill. Vi selger mer dyrere griller enn vi noengang har gjort, forteller Lunderby.

Tomas Johansen hos Weber tror imidlertid ikke at gass vil overta markedet helt.

– Kullgrillen står fortsatt veldig sterkt. For mange nordmenn er røyken og lukten av kull selve sommeren. Vi forventer at salget av kullgriller kommer til å holde seg stabilt, kanskje også øke, siden det er en trend mot mer retro matlaging, sier Tomas Johansen i en pressemelding.

Kull, gass eller elektrisk - hva skal du velge?

- Folk vil ha kvalitet

Smart Club har gassgriller fra 1.000 kroner til 28.000 kroner, Plantasjen har gassgriller fra 1.499 til 29.990 kroner.

- Hovedtyngden av salget er fra 3.990 kroner og oppover. Vi har sortiment fra bunn til topp, men det er det øverste segmentet det går mest av, folk vil ha mer kvalitet, sier Lunderby.

- De fleste grillene vi selger ligger i prissjiktet 3-4000 tusen kroner. De siste årene har det vært en klar vridning opp i verdi. Kundene er mer kravstore og vil ha produkter som varer og gir dem mange muligheter til utnyttelse, sier Lars Edvardsen hos Plantasjen.

Også Jernia har merket seg at kundene kjøper dyrere griller, i en pressemelding fremgår det at de i fjor doblet salget av 10.000-kroners gassgrill.

Smart Club har doblet grillsalget hittil i år, i forhold til på samme tid i fjor.

- Jeg tror det relaterer seg til grillomsetningen tidligere år. Hvis man ser to-tre år tilbake i tid, var dette en tid hvor mange skulle ha store og rimelige gassgriller. Hvis man kjøpte grill da, har disse fått kjørt seg litt noen sesonger, de begynner å bli litt slitne - og det er på tide å bytte de ut. Og så er det litt på grunn av prisene, de går nedover, sier Lunderby til DinSide.

Husk å sjekke: Gjelder innboforsikring for "innbo" i hagen?

Din mening

Hva er best - kull eller gass? (Avsluttet)
Kull(66%) 755
Gass(26%) 294
Det er like bra(4%) 47
Har ingen preferanser(3%) 37
Annet(2%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Svenskene og danskene vil ha kull

Ifølge Weber, er styrkeforholdet kull-gass anderledes i Norge enn hos danskene og svenskene. Mens forholdet er 50/50 her hjemme, er det 70/30 i våre skandinaviske naboland - i kullgrillens favør.

Hva foretrekker du - kull eller gass? Stem i avstemmingsobjektet til høyre.

Ifølge en uhøytidelig avstemming på DinSide i 2009, spurte vi dere leserne hva dere foretrekker; kullgrill eller gassgrill. 54 prosent svarte at de foretrekker kullgrill, mens 40 prosent foretrekker gassgrill. 7 prosent "vet ikke".

Er du hverken kull- eller gasstypen, men mer på engangsgrill? Det er store forskjeller på ytelser og trygghet - les denne testen av engangsgriller før du handler.