- Vi tjener allerede gode penger på OLED

Det er foreløpig kun LG som selger store OLED-TVer i Norge. Det forspranget har de ikke tenkt å gi fra seg, og samtidig faller prisene.

<b>PRISFALL:</B> Den buede Oled-modellen 55LA980W kan nå kjøpes til 39.000 kroner, og er fortsatt en av de aller beste TV-ene vi har sett. Før jul kostet den mellom 65- og 70.000... Foto: ØYVIND PAULSEN
PRISFALL: Den buede Oled-modellen 55LA980W kan nå kjøpes til 39.000 kroner, og er fortsatt en av de aller beste TV-ene vi har sett. Før jul kostet den mellom 65- og 70.000... Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spennende tider for alle som er interessert i ny TV-teknologi:

  • Alle de store TV-produsentene har enten lansert eller er i ferd med å lansere flere modeller med 4 ganger så høy oppløsning som vanlig HD, og
  • OLED-teknologien har allerede begynt å komme på markedet.
På de siste års TV-messer har spesielt Samsung og LG skilt seg ut ved å vise fram flere store og fine OLED-modeller. Enn så lenge er det imidlertid kun LG som har klart å få messemodellene ut i butikken, og et godt eksempel er den buede 55-tommeren som ble lansert før jul.

Les vår test av LGs buede OLED-TV 55EA980W her!

Og nå kommer også en flat versjon av den samme TV-en til butikkene.

LG 55EA880W: Med 5 millimeters dybde er dette en av de tynneste modellene vi har sett, og siden den ikke har høyttalere blir den ekstra slank. At den også kan henges på  veggen er et pluss i vår bok, det er nemlig ikke mulig på den buede modellen. Foto: ØYVIND PAULSEN
LG 55EA880W: Med 5 millimeters dybde er dette en av de tynneste modellene vi har sett, og siden den ikke har høyttalere blir den ekstra slank. At den også kan henges på veggen er et pluss i vår bok, det er nemlig ikke mulig på den buede modellen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Modellen heter 55EA880W, og for deg som allerede har investert i et godt surroundanlegg gjelder det å følge med nå: Denne modellen mangler nemlig høyttalere!

Når det gjelder bildekvalitet og funksjoner er forøvrig de to modellene helt like. Nykommeren er altså en modell tilpasset de som vil henge TV-en direkte på veggen, og som uansett kjører lyden ut gjennom et surroundanlegg.

Og det er bare å innrømme det: Førsteinntrykket av den flate modellen var strålende. Vi lover derfor å komme tilbake med flere detaljer så snart vi får den inn til test.

Buet eller flat: Hva er vitsen med buete TV-er?

NB: Sjekk prisfallet!

Da vi testet den buede OLED-modellen kostet den et sted mellom 65- og 70.000 kroner. I dag viser imidlertid et kjapt søk på prisjakt at du kan kjøpe den til rundt 39.000 kroner. Det er fortsatt en stiv pris, men vi begynner i hvert fall å nærme oss et mer aktuelt prisnivå.

Prisfallet har vært stort, men er på en måte også naturlig:

For selv om modellen fortsatt har en anbefalt salgspris på rundt 60.000 kroner fra LG, så er det altså snakk om en 2013-modell, som snart er et halvt år gammel. (Det samme vil forøvrig gjelde den flate versjonen som nå er på vei.)

At prisen synker er altså naturlig med tanke på at LG vil lansere nye 2014-modeller til høsten.

Les også: 2013 er OLED-TV-enes år

- OLED er allerede god butikk

Både i Norge og på verdensbasis er det Samsung som selger desidert flest TV-modeller. I følge LG viser imidlertid tall fra Gfk at de nå har en 30% markedsandel både på verdensbasis og her i Norden.

Det er imidlertid ikke nok for LG:

- Målet vårt er å være markedsleder på TV i premiumsegmentet i løpet av 2017, sier Leo Dratwa, markedssjef i LGs Home Entertainment-avdeling. Og her er naturlig nok OLED-modellene en svært viktig faktor.

- Allerede i dag kommer 10-15 prosent av TV-inntjeningen fra OLED, fortsetter Dratwa. Salget går altså bra, og faktum er at vi allerede masseproduserer OLED. Ja, vi er faktisk i ferd med bygge en helt ny OLED-fabrikk i Polen bare for å dekke etterspørsen framover.

LG 55EA880W: Stilren, supertynn og med Oled. Foto: LG
LG 55EA880W: Stilren, supertynn og med Oled. Foto: LG
LG 55EA880W: 5 millimeter dyp... Foto: LG
Oled: LG 55EA880W er så tynn at du nesten kan kutte deg. 5 millimeters dybde... Foto: ØYVIND PAULSEN
Den buede 55LA980W er fortsatt et imponerende skue. Foto: ØYVIND PAULSEN
LGs tre grunnpilarer i kampen om verdensherredømme på TV-fronten er: 1. Den beste billedkvaliteten, ved hjelp av Oled.2. Økt brukervennlighet, her vil den nye smartTV-løsningen webOS være nøkkelen. Merk deg dog at den ikke er på plass på de to Oled-modellene du får kjøpt nå....3. Økt lydkvalitet: Ikke bare integrert lyd, men også via trådløse eksterne høyttalere. Foto: ØYVIND PAULSEN


Kan det bli bedre?: OLED, WOLED, Super-OLED

Når kommer OLED i 4K?

Det vi foreløpig vet er at LG kommer med flere OLED-modeller i løpet av siste kvartal 2014. På CES-messen i januar ble det for eksempel vist fram fem ulike OLED-modeller, hvorav den minste var på 42-tommer. Høydepunktet der nede var imidlertid storebroren på 77-tommer, som i tillegg skiltet med 4K-oppløsning og fleksibel skjerm (mer info her.)

Hvorvidt den fleksible skjermen vil bli satt i produksjon er foreløpig ikke bekreftet, men at vi får se en OLED med 4K er det neppe noen tvil om.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!