<strong><b>TEST AV TERMOKOPPER:</strong></b> Vi har testet 11 termokopper og en outsider - og det er jammen ikke alle som hverken holder godt på varmen eller er like enkle å betjene ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TEST AV TERMOKOPPER: Vi har testet 11 termokopper og en outsider - og det er jammen ikke alle som hverken holder godt på varmen eller er like enkle å betjene ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Vi tester termokopper

Vi har testet 11 termokopper – og én outsider. Og ja, det er kjempeforskjeller!

Publisert
Sist oppdatert

Kaffe på toget, kaffe på vei til jobb, varm drikke på tur, te på kontoret, kaffe i bilen ...

Tar du en tur i byen, på toget eller innom en bensinstasjon, er det ikke rent få du kan se med en termokopp i hånda, i sekken eller i bilen.

Men hvilket termokrus er best?

Enorme forskjeller

Vi har testet hvor godt 11 termokrus (og outsideren KeepCup) holder på varmen og hvor brukervennlige de er. Og for å ta konklusjonen først: Her er det kjempeforskjeller!

Mens den beste koppen fremdeles holder 62,8 grader etter to timer, er de dårligste nede i 37,1 grader.

Du kan lese mer om hva vi synes om de ulike koppene og hvordan de klarer seg i temperaturtestene, lenger ned i saken.

Disse er best i test:

<strong><b>VINNERNE:</strong></b> Koppene fra Åhléns, Clas Ohlson og Primus er best til å holde på varmen, og best i test. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VINNERNE: Koppene fra Åhléns, Clas Ohlson og Primus er best til å holde på varmen, og best i test. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fra 39 til 279 kroner

Vi har testet termokopper fra 39 kroner til 279 kroner, som alle lover at de skal holde drikken varm.

Nesten ingen av koppene lover at de er 100 prosent lekkasjesikre, selv om flere av dem lover at de skal være tette.

I denne omgang forutsetter vi at du bruker koppen slik at du greier å holde den noenlunde oppreist i hånda. Koppen bør imidlertid tåle et og annet skump uten at du får annengrads forbrenning - derfor har vi også sjekket tettheten ved å holde koppene på hodet og riste litt. Her er det noen som faktisk greier å holde helt tett, mens det skvetter endel fra andre.

Les: Når drikkeflaskene som lover at de er 100 prosent lekkasjesikre, setter vi dem selvsagt på prøve!

Til bruk i bilen

Om testen

DinSide.no har testet termokopper fra 39 til 279 kroner. Vi har sett på brukervennlighet som drikkeegenskaper, rengjøring, stabilitet og vekt. Vi har også vurdert hvor praktiske de er i daglig bruk, og hvorvidt de kan få innpass også i bilen.

Et av de viktigste punktene med en termokopp, er hvor godt den holder på varmen. Vi har derfor målt temperaturen på drikken etter 20, 40 og 60 minutter, og etter to timer. Vi har testet varmholdingen både innendørs i vanlig romtemperatur (ca. 22 grader), og utendørs (ca. 7 grader).


Det er også mange som ønsker å bruke termokoppen i bilen. Derfor har vi sjekket hvorvidt koppen faktisk får plass i bilens koppeholder. Her vil det selvsagt være forskjell på koppeholderne fra bilmodell til bilmodell.

Vi har også vurdert andre egenskaper, som hvordan de er å drikke av, hvordan de kan rengjøres og eventuelt andre særlige egenskaper.

Noe av det viktigste, er selvsagt hvor godt (eller dårlig) koppene holder på varmen. Vi har testet temperaturen på drikken etter 20, 40 og 60 minutter, og etter to timer.

Les også: Vi har også testet termokanner, og der var det store forskjeller i både pris og evne til å holde på varmen.

Testobjektene! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Testobjektene! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vær oppmerksom på trykk

Flere av koppene, blant annet Statoil-koppen og Keepcup, advarer mot at det kan bygge seg opp et trykk i koppen ved veldig varm væske. Statoil-koppen advarer mot dette ved væske på 80 grader, mens Keepcup skriver at det kan bygge seg opp damptrykk ved temperaturer over 65 grader. Dette skal kunne forhindres ved å ha lokket av eller ventilen åpen.

Det som skjer, er at trykket som oppstår inne i koppen kan føre til utslipp av væske og damp via lokket.

Kaffespesialister anbefaler en vanntemperatur på 92-96 grader ved tilberedning av kaffe, mens riktig temperatur for servering av kaffe er 80-85 grader. Vi har derfor valgt å teste temperaturfallet på væsken fra 80 grader, ettersom dette vil være realiteten dersom du fyller kaffe fra trakteren hjemme eller du fyller på et sted underveis. Dette gjør vi også for å unngå damptrykk-problematikken.

Romtemperatur ved måling inne: 22-24 grader
Temperatur ute: 6-7 grader

Her er testresultatene på temperaturmålingene. Alle koppene er fylt med likt temperert vann, på 80 grader. Tabellen viser temperaturene etter angitt tid:

Vi tester termokopper


Plass i bilen? Foto: KRISTIN SØRDAL
Plass i bilen? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Ikke alle passer i bilen

Koppene Asaklitt fra Clas Ohlson, Vildmark fra Åhléns, Aladdin fra Aida, Keepcup og Statoil-koppen passer i begge våre koppeholdere, også den mest innetrengte holderen.

Alle de øvrige koppene får plass i hovedkoppholderen, men ikke i den litt mer kronglete plasserte koppeholderen foran girspaken.

Koppen fra GSI passer ikke i noen av våre koppeholdere. Når det er sagt, så er denne koppen mer innrettet mot villmark og fritid, enn mot bilkjøring. Men GSI-koppen er altså ikke det riktige valget dersom du ønsker å ha én kopp til flere formål.

Her er testkonklusjonene:

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Åhléns vildmark termokopp

32 cl
Vekt: 250 g.

Termokopp i metall og plast. Dette er testvinneren hva gjelder varmholding.

Den har todelt kombilokk: Innerlokket er med drikkeventil og det ytre lokket er for å holde koppen tett. Begge lokkene kan skrus av og på uavhengig av hverandre. Den eneste ulempen er at du ikke får betjent ytterlokket med én hånd: Her må du frem med begge hendene for å få skrudd av og på. Men den er god å holde i, veldig stabil og grei å drikke av. Pluss for at nesa slipper å krangle om plassen med koppen når vi drikker.

Åhléns vildmark termokopp er dessuten helt tett.

Den er til forveksling lik koppen fra Clas Ohlson, som du kan se nedenfor, men denne er hakket bedre på varmholding – og i tillegg er det enklere å få lokket av og på.

Vask: Håndvask.

Pris: 149 kroner (pris fra Åhléns)

Denne er rimelig, holder best på varmen, passer i bilen og er fin å drikke av. Trekk for at du må bruke begge hender når du skal åpne lokket.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Asaklitt termokrus

35 cl
Vekt: 254 g.

Rustfritt stål med tettsittende, todelt kombilokk, som fungerer på nøyaktig samme måte som Åhléns-koppen ovenfor.

Vi slet imidlertid mer med å skru lokkene av og på denne enn på Åhléns-koppen.

Vask: Ikke spesifisert, da vil vi anbefale håndvask.

Pris: 99 kroner (pris fra Clas Ohlson)

Den er billig, blant de aller beste på varmholding, passer i bilen og er fin å drikke av. Trekk for at du må bruke begge hender når du vil åpne lokket.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Primus Vacuum Commuter Mug

40 cl
Vekt: 311 g.

Pulverlakkert vakuumisolert krus i rustfritt stål. Silikonsegl på skrulokket. Her er det en drikkeventil, og du trykker ned en knapp for å åpne og lukke drikkeventilen. Denne er veldig stødig og stabil, og det er enkelt å betjene åpne/lukkemekanismen med én hånd. Denne er også gummiert under, slik at du kan sette den fra deg litt skrått eller ute på en bergnabb uten at den sklir avgårde. Fin å drikke av, og helt tett.

Vask: Håndvask

Pris: 279 kroner (pris fra Outnorth.no)

Denne er super: Helt tett, veldig god å drikke av, og enkelt å betjene åpne/lukkemekanismen kun med en hånd. Pluss også for gummiert underside. Kanskje mer maskulin i formen. Dette er også testens dyreste.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Bodum Travel Mug

35 cl
Vekt: 342 g.

Laget i rustfritt stål, plast, gummi og silikon. God å holde i, selv om den kan bli kald å holde i når det er minusgrader ute. Står veldig støtt og det er lett å skru lokket opp og igjen. Her er det en ventil du skrur opp for å drikke – og du kan da drikke fra alle kanter av koppen. Det er mulig å betjene skruventilen med én hånd. Fin å drikke av, med passe bred drikkestråle. Koppen er enkel å rengjøre og dessuten helt tett. Gummiert under så den står støtt også på skrå og glatte flater.

Vask: Håndvask

Pris: 256 kroner (Pris fra RoyalDesign.no)

Noe svakere på varmholding enn de aller beste, det ser vi spesielt ved måling av temperaturer ute – men absolutt i den gode enden av skalaen. Kald å holde når det er kaldt og blant de dyreste i testen. Men pluss for drikkeegenskaper og gummiert under.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Biltema termokrus

40 cl
Vekt: 180 g.

Laget i plast og rustfritt stål og har doble vegger. Dette er det eneste kruset med hank. Den er god å holde i og fin å drikke av, med passe bred drikkestråle. Og den står støtt og stabilt. Men denne er ikke like tett som de fleste andre koppene i testen; det skvetter ut vann når vi holder den på holdet og rister – og det gjør det ikke på de fleste av de andre koppene i denne sammenlikningen.

Vask: Ikke angitt, vi anbefaler håndvask.

Pris: 39,90 kroner (pris fra Biltema)

Denne er veldig billig, passer fint i bilen og fin å drikke av. Men den holder ikke helt tett, og er i den dårlige enden av skalaen hva gjelder varmholding.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Poul Pava termokopp fra aida

45 cl
Vekt: 234 g.

Her skal det være dobbel vegg for isolasjon, men dette er en av flere kopper i testen hvor vi kan kjenne varmetapet gjennom koppen. Den er litt vond å skru opp og igjen, på grunn av smal og vond gripekant på lokket. Det er også litt trøblete å få lokket inn i gjengene på koppen. Men koppen er veldig fin å drikke av – kanskje bant de aller beste, sammen med koppen fra GSI. En stabil og stødig kopp som er helt tett.

Vask: Håndvask

Pris: 149 kroner (pris fra Kitch'n)

Denne er altså veldig fin å drikke av, men holder ikke veldig godt på varmen. Den er også vond å skru opp og igjen.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Åhléns termokopp metro

40 cl
Vekt: 191 g.

Termokopp i rustfritt og plast – for det aller meste plast. Grei å drikke av, og enkelt både å sette av og på lokket, og å åpne og lukke drikkeventilen. Drikkeventilen kan betjenes med én hånd. Ikke helt tett i søletesten. Men er stabil, og god å holde i. Lett å rengjøre.

Vask: Ikke oppgitt, vi anbefaler håndvask.

Pris: 79 kroner (pris fra Åhléns)

Denne er fin å drikke av, men holder ikke veldig godt på varmen. Er heller ikke helt tett.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


GSI Outdoors Commuter Java Press

45 cl
Vekt: 347 g.

Dette er en presskanne-termokopp. Dobbel vegg for isolasjon, og belagt med neopren for godt grep og godt feste under koppen. Dette er nok testens beste når det kommer til stabilitet, og denne kan du også sette fra deg på en bergknaus uten at den sklir avgårde – som er resultatet med de øvrige koppene i testen. Bare dumt at den ikke holder bedre på varmen. Drikkeventil med flip-åpning, og en av testens beste hva gjelder drikkeegenskaper - denne er virkelig fin å drikke av. Men ikke helt tett på søletesten – det drypper litt fra lokket når vi snur den på hodet og rister. For øvrig grei å skru opp og igjen.

Vask: Oppvaskmaskin.

Pris: 229 kroner (pris fra outnorth.no)

Denne er stor og veldig stabil, men passer ikke i bilen. Den holder også dårlig på varmen.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Hemlig reisekopp, Ikea

35 cl
Vekt: 296 g.

Laget i plast, med doble vegger. I god Ikea-ånd kan produktet gjøres personlig ved å legge et bilde eller tegning mellom de to plastveggene. Du åpner drikkeventilen ved å dra opp den indre ringen i lokket, og da kan du drikke hvor som helst rundt kanten. Vi synes vannstrålen blir litt bred, med risiko for søling. Også vrient å åpne drikkeventilen, både med én og to hender. Og nesa butter noe avsindig irriterende mot lokket når vi drikker. Gummiert under slik at det er mulig å sette den fra seg på skrå og glatte flater uten at den sklir.

Vask: Håndvask.

Pris: 39 kroner (pris fra Ikea)

Vrien å åpne og ikke god å drikke av. Holder dårlig på varmen. Da holder det ikke å være billig.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Stelton Statoil-kopp

20 cl
Vekt: 160 g.

Kopp i plast fra Stelton, laget for Statoil. Drikkeventil med trykkemekanisme som kan betjenes med én hånd: Du trykker ned for å åpne og lukke. Det er imidlertid umulig å se om den er åpen eller lukket. Fin å drikke av, passe bred drikkstråle. God å holde i, men den har veldig lett for å velte. Og så rommer den ganske begrenset med kaffe. Lett å skru av og på lokket, og koppen er helt tett.

Står advarsel om undertrykk ved drikke som er varmere enn 80 grader – som igjen kan føre til utslipp av damp og væske gjennom lokket.

Leg merke til at prisen på denne koppen omfatter gratis påfyll av kaffe hele året.

Vask: Oppvaskmaskin

Pris: 249 kroner (inkludert kaffe, pris fra Statoil)

Ustabil veltepetter. Umulig å si når den er åpen eller lukket. Og holder dårlig på varmen.

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Papillon Termokopp fra Aladdin

35 cl
Vekt: 184 g.

Miljøvennlig termokopp i resirkulert og resirkulerbart plastmateriale. Dobbel vegg for isolasjon, og lokk med flip-åpning. Er BPA-fri, og tåler oppvaskmaskin og mikrobølgeovn. God å holde i, men litt ustabil og kan lett velte. Koppen er tett. Drikkeventil med flip-åpning. Fin drikkestråle og altså grei å drikke av.

Vask: Oppvaskmaskin

Pris: 129 kroner (pris fra Handysize.no)

Denne er sjarmerende og smekker, men holder veldig dårlig på varmen. Fin å drikke av, men lett og velte.

Den siste på lista er egentlig en outsider som ikke lover deg termoegenskaper, men som er laget for varme drikker i takeaway-segmentet:

 Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Outsideren: KeepCup

34 cl
Vekt: 94 g.

Kan både vaskes i oppvaskmaskin og brukes i mikrobølgeovn. Er BPA-fri, og kan settes i fryseren.

Det står notabene om at du må ha ventilen åpen eller lokket av, dersom koppen inneholder væske med temperaturer over 65 grader.

Denne er også kjekk fordi den er utstyrt med et magebånd hvor du kan merke av dine preferanser om typen kaffe/te-drikk, søtning, styrke på kaffen, og så videre. Denne er altså spesielt rettet mot deg som ofte kjøper kaffe på kaffebar. Den er også smart ettersom den kan stables, som er kjekt for å holde orden i skapet om du har mange slike kopper.

Den lover ingenting annet enn at den holder lenger på varmen enn en engangskopp, og i så måte er det også urettferdig å ta den med i denne sammenhengen. På den annen side: Den er laget for ta-med-kaffe-markedet.

Sammen med koppene fra GSI og Poul Pava, er dette den beste koppen å drikke av. Lett å betjene drikkeventilen, som vris til siden og parkeres i et hakk når du drikker. Også lett å ta av og å lokket. Men altså helt elendig til å holde på varmen.

Vask: Oppvaskmaskin

Pris: 175 kroner (pris fra Wenaas Sport og Fritid)

Blant de beste å drikke av, smart at den kan stables, men elendig til å holde på varmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer