Fire forskjellige typer fugepistoler. Hva duger de til? Foto: Brynjulf Blix
Fire forskjellige typer fugepistoler. Hva duger de til? Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Vi tester fugepistoler

Skal du fuge mye, finnes det flere varianter. Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Når det er snakk om å lime, fuge eller reparere større prosjekter havner man gjerne foran hylla med plastpatroner. Her finnes det substanser for de fleste behov med egenskaper som løser de fleste problemer.

Men det å bruke disse plastpatronene er i seg selv en utfordring, spesielt når det er behov for mer enn en av dem. Skal du pusse opp badet eller male panel, bygge hjemmekino eller annet som krever en del meter med fuger - da er det fristende å se seg om etter hjelpemidler.

Hvordan fungerer det?

Prinsippet for patroner og fugepistoler er svært enkelt. Patronen er en solid sylinder med åpning i den ene enden og et bevegelig tettende bunnlokk i den andre.

Patronen settes i et verktøy med en ramme og et stempel, og stempelet presser bunnlokket i patronen mot åpningen. Dermed presses massen ut av åpningen.

Åpningen er en tapp med gjenger, og her skrur man på en konisk tupp som man skjærer på skrå for en passende åpning.

Problemene

Når du skal lage lange, jevne fuger vil du gjerne at massen skal flyte jevnt ut av tuppen. Når du bruker en vanlig manuell fugepistol skjer dette bare et lite stykke før du må slippe opp for å ta nytt grep.

Når du skal stoppe nytter det heller ikke å slippe triggeren, trykket er fremdeles ikke utlignet, så det tyter alltid ut noen centimeter masse etter at du har sluppet triggeren og lagt fra deg pistolen.

Men det største problemet er at du blir sliten i hånda og armen når du skal fuge mye, og gjerne mens du jobber i ukomfortable stillinger.

Mange typer lim og fugemasser kan være ganske seige, og krever en del kraft å få ut av patronen. Men det som sliter på mange er spenningen av muskulaturen, ikke nødvendigvis belastningen.

Løsningene

Ved hjelp av strøm eller trykkluft kan du redusere både muskelkraft og spenninger, og med enkle håndgrep styre mengden masse som kommer ut av tuppen.

Vi har sjekket ut fire forskjellige løsninger i forskjellige prisklasser:

 • Cirka 50 kroner - hånddrevet fugepistol - generell enkel modell
 • 279 kroner - Air Caulking Gun 017066 - trykkluftdrevet fugesprøyte fra Hamma (Jula) (kompressor fra 699 kroner)
 • 1.627 kroner - CCG1801MHG - 18V batteridrevet fra Ryobi (Sprøyte = 649 kroner, 1,5 Ah batteri = 349 kroner, lader = 629 kroner)
 • 3.000 kroner - DC542K-QW - 12V batteridrevet proffmodell fra DeWalt (med batteri og lader)
 • Les også: Nå får du glitrende fugemasse

  Den hånddrevne

  Den klassiske enkle pistolen Foto: Brynjulf Blix
  Den klassiske enkle pistolen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Stempelet drives fram ved å trykke på triggeren, som alle skjønner fungerer det slik at trykker du løst kommer det lite, trykker du hardt kommer det mye.

  For trykkluft

  Trykkluftdrevet fugepistol Foto: Brynjulf Blix
  Trykkluftdrevet fugepistol Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Selve pistolen er ganske lett og montering av patron skjer ved å åpne skrulokket i front. Det er ikke noe stempel, den fungerer ved at lufttrykket presser på bunnen i patronen.

  Her kommer det bare trykkluft, ikke noe stempel. Foto: Brynjulf Blix
  Her kommer det bare trykkluft, ikke noe stempel. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Det anbefales å redusere lufttrykket fra kompressoren til maks 2 bar. Det er ikke noen egen justeringsmulighet på selve pistolen.

  Regulering av mengden gjøres med triggeren, jo lenger inn den presses, jo mer masse kommer ut.

  Batteri - Ryobi

  Kraftig pistol fra Ryobi Foto: Brynjulf Blix
  Kraftig pistol fra Ryobi Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Denne pistolen drives med 18 volts litiumbatteri og veier en god del mer enn den trykkluftdrevne, men den store fordelen er at man slipper å tenke på slangen. Pluss bråket fra kompressoren.

  Utløseren setter i gang stempelet som sitter på tannstangen som drives fram av motoren.

  Regulering skjer ved å dreie en liten spak på siden, som går fra beskjeden pipling til bokstavelig talt full guffe.

  Pistolen leveres separat, du må kjøpe batteri og lader i tillegg. Batterier kommer i 1,5 Ah og 4 Ah versjoner.

  Regulering av masse Foto: Brynjulf Blix
  Regulering av masse Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Batteri - DeWalt

  Proff pistol fra DeWalt Foto: Brynjulf Blix
  Proff pistol fra DeWalt Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Settet fra DeWalt inneholder sprøytepistol, 12 volts NiMH batteri og lader, og kommer med to forskjellige adaptere til fugemasse. Den ene er for 600 ml pølser som proffene bruker, og den andre for vanlige 300 ml patroner. Å bytte mellom disse tar noen minutter, det skal byttes både tannstang, beholder og stempel.

  DeWalt sett med adaptere for patroner og "pølser" med fugemasse. Foto: Brynjulf Blix
  DeWalt sett med adaptere for patroner og "pølser" med fugemasse. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  Regulering skjer ved å dreie et lite hjul i bakkant, som går fra ytterst forsiktig pipling til nærmest brutalt angrep hvor det strømmer på så det knapt går an å henge med. Krefter i massevis.

  Justering på DeWalt Foto: Brynjulf Blix
  Justering på DeWalt Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  En smart egenskap er muligheten for å dreie adapteren med patronen i. Man skjærer jo tuppen av patronen på skrå, og ved å kunne dreie patronen slipper du å dreie hele maskinen. Noen ganger er det ikke mulig å komme til uten en slik mulighet, på Ryobi må du trakke tilbake tannstanga, dreie patronen og så kjøre stempelet tilbake i stedet for bare å dreie patronen.

  Vuggen til patroner kan dreies. Foto: Brynjulf Blix
  Vuggen til patroner kan dreies. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


  I bruk

  Den manuelle pistolen fungerer greit til små jobber. Du skal ha god teknikk for å få en jevn strøm av masse, og det tyter alltid ut noe ekstra når du slipper opp.

  Den beste egenskapen er at den er billig.

  Trykkluftpistolen fungerer fint når du ikke skal ha mye masse. Til smale sprekker går det faktisk helt greit. Det kommer heller ikke noe ut av tuten når du slipper triggeren og stenger for luft.

  Men lager du en litt større åpning for å fylle bredere sprekker, så kommer den til kort. Selv om man justerer opp lufttrykket høyere enn de anbefalte 2 bar så resulterer dette bare i mer hvesing fra pistolen, det kommer ikke særlig mer masse ut.

  Ryobi-pistolen fungerer utmerket både til de små mengdene og til full guffe i store sprekker eller på store flater som skal limes. Balansen er god og selv om den ser stor ut så er den ikke verre å håndtere enn en drill.

  Det tyter ikke ut masse når man slipper opp triggeren.

  DeWalt-pistolen utmerker seg med kraft, stort register og fleksibilitet i bruk. Den kan slippe ut bittesmå menger for å fylle hull etter spiker, eller fylle opp store sprekker - lekende lett. Den er rett og slett proff og skal du bygge hus eller gjøre andre større jobber er dette maskinen som leverer.

  Maskinen er også for entusiasten som gjerne betaler litt ekstra for kvalitet og finesser. Bare detaljen med å kunne vri patronen er verdt en del penger, og muligheten for andre og større forpakninger med fugemasse representerer også stor bruksverdi.

  Konklusjon

  Har du allerede en kompressor og det er heller finpuss og ikke de store mengdene/arbeidene som skal gjøres, da kan den trykkluftdrevne fugepistolen være tilstrekkelig. Men har du ikke kompressor er ikke dette verktøyet det som gjør at du skaffer deg en. Da skal du ha flere behov, som spikerpistoler, luftpåfylling, renblåsing, sliping osv.

  Har du allerede annet Ryobi-utstyr som bruker 18 volts batterier i One Plus serien, så er det nesten en selvfølge å velge denne. Den klarer også de fleste jobber med utmerket resultat.

  Også for krevende bruk og større jobber vil den fungere utmerket.

  Men for den som både krever størst kontroll og høyest kapasitet er det bare DeWalt som duger av disse fire.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer