Vi lager elektrisk sneglegjerde

Vi hater brunsneglene og pønsker ut nye måter å bli kvitt dem på

Det kan være lurt å børste litt under trådene så det ikke blir mulig for sneglene å krype under. Foto: BRYNJULF BLIX
Det kan være lurt å børste litt under trådene så det ikke blir mulig for sneglene å krype under. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brunsnegler er det ikke noe godt å si om, de er like attraktive som levende hundebæsj, noe de også ligner til forveksling. Det er mange måter å angripe problemet på, både direkte konfrontasjon i form av plukking og avliving eller ved hjelp av kjemi (gift) og biologi (parasitter).

Hvis det ikke er store mengder, men bare noen som er ute og streifer, kan man også behandle dem som hundedritt. Da bruker vi hundeposer som vi knyter og kaster i søpla. Da blir de før eller siden brent eller dør av sult eller andre årsaker.

Les også: Gi brunsneglene kaffe!

Men vi vil gjerne holde dem unna våre prydplanter og områder der vi oppholder oss. Da trenger vi en for for stengsel, og har lest oss til at et elektrisk gjerde fungerer utmerket til formålet. Siden sneglene er så slimete på undersiden er de svært følsomme for elektrisk strøm. Vi trenger derfor ikke verken høye spenninger eller store strømstyrker.

Men hvordan setter man opp et elektrisk gjerde mot brunsnegler?

Utfordringen

For at et elektrisk gjerde skal fungere mot krypende snegler, må ledningene være uten isolasjon og ligge ved siden av hverandre med ca en centimeters mellomrom.

Man kan kjøpe en mengde togskinner til modelltog, men det blir en kostbar løsning. Et alternativ er lister av trykkimpregnert treverk, som man fester lederne til med stifter eller klammere.

Slike stive løsninger fungerer hvis man har et plant eller slett underlag. Men har man ikke dette vil sneglene finne veier under skinnene eller listene.

Det vi trenger er en løsning som følger terrenget og er helt fleksibel i alle retninger.

Nå kommer sneglene! Slik blir du kvitt dem

Hvordan skal vi lede strømmen?

I tillegg til utfordringen med å gjerde inn en ikke-plan hage, må vi finne frem til riktig strømleder. Vi trenger en koblingstråd, som er en tynn kobbertråd som er fortinnet. Når den er fortinnet vil den ikke irre og bli grønn, men beholde den blanke flaten. Dermed vil den også gi sneglene sterkere støt enn om det skulle gro et isolerende belegg på kobbertråden.

Vi kjøpte en rull på Elfa, med 0,8 mm tykk koblingstråd. Den koster 342 kroner pluss mva og frakt.

Fortinnet kobbertråd 221 meter lang. Foto: Brynjulf Blix
Fortinnet kobbertråd 221 meter lang. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvordan legger man ut tråden?

Tråden skal legges mot bakken og med en centimeter mellom de to lederne. Man treger altså noe som holder trådene fra hverandre og stikker ned i jorda.

Etter en runde i tenkeboksen og oppdagelsesferd i både egne samlinger kom vi på en veldig praktisk og billig løsning.

Vi har nemlig en lamellfres, som brukes til å frese spor i endene når man skal skjøte trestykker. I disse sporene setter man inn lameller av presset bøk, som ofte blir kalt lamellkjeks.

Du trenger kjeks, biter av en koblingslist, strømforsying og en rull med fortinnet kobbertråd. Foto: Brynjulf Blix
Du trenger kjeks, biter av en koblingslist, strømforsying og en rull med fortinnet kobbertråd. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Disse har en konveks form og er både lette å bore hull i og lette å stikke ned i jorda. Har du dessuten en løvetannstikke for å lage en sprekk i jorda går det enda lettere

Løvetannstikker er kjekk å ha til å lage sprekk til kjeksen. Foto: Brynjulf Blix
Løvetannstikker er kjekk å ha til å lage sprekk til kjeksen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Løvetannstikker er kjekk å ha til å lage sprekk til kjeksen. Foto: Brynjulf Blix
Løvetannstikker er kjekk å ha til å lage sprekk til kjeksen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Vi boret bunker med tre og tre i boremaskinen, du trenger en kjeks omtrent hver 20 cm, avhengig av terrenget og traséen du skal legge ut.

Her borer vi tre kjeks i slengen. Foto: Brynjulf Blix
Her borer vi tre kjeks i slengen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Tråden er 0,8 mm men vi boret hull på 1,5 mm, det gjør det lettere å tre tråden. Foto: Brynjulf Blix
Tråden er 0,8 mm men vi boret hull på 1,5 mm, det gjør det lettere å tre tråden. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
I endene kobler du på en bit av en koblingslist, du trenger to ledere som du kapper av.

Koblingslist hvor du kan koble til strøm eller terminere gjerdet. Foto: Brynjulf Blix
Koblingslist hvor du kan koble til strøm eller terminere gjerdet. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I den ene enden fungerer koblingslisten bare som forankring. I den andre enden kobler du til en strømforsyning - 12 volt sies å skulle være nok til å ta kverken på beistene. Her kan man jo eksperimentere ved å plukke levende snegler og legge dem over ledningene og se på reaksjonen.

Før du kobler til strømforsyningen bør du sjekke at det hele veien er klaring mellom de to lederne, slik at det ikke er kortslutning. Har du et måleinstrument kan du dobbeltsjekke.

I stedet for strømforsyning kan du bruke et 9-volts batteri eller to. Seriekobler du to får du jo 18 volt som skulle være passe.

Da innleder vi en ny runde i sneglekampen, diskuter gjerne egne erfaringer og flere metoder i diskusjonen under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer