Mus i varmepumpa

- Vi kan jo ikke ha mus i varmepumpa hver vinter

Eva Stenbro oppdaget til sin forskrekkelse mus i varmepumpa. Men fins det måter å unngå problemet på? 

ISOLASJON OG MUSELORT: BIter av isolasjon og muselort som har drysset ned fra bak varmepumpa, røper at Eva Stensbro har hatt besøk. Men det fins løsninger for å unngå problemet. Foto. Eva Stensbro
ISOLASJON OG MUSELORT: BIter av isolasjon og muselort som har drysset ned fra bak varmepumpa, røper at Eva Stensbro har hatt besøk. Men det fins løsninger for å unngå problemet. Foto. Eva Stensbro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å få mus i veggen er et velkjent problem som man helst vil slippe unna, men heller ikke varmepumpa er et yndet sted for smågnagere. Likevel kan de dukke opp også der, noe Eva Stenbro fra Kjeller ved Lillestrøm fikk oppleve.

- Det er et mysterium hvordan den har kommet seg inn, sier Stenbro, som delte bilder av sporene etter musa på Facebook. Reaksjonen var at flere av hennes Facebook-venner fortalte om liknende opplevelser.

Mus i varmepumpa for andre gang

Det er andre gang Eva opplever å få mus inn i varmepumpa, eller nærmere bestemt mellom veggen og varmepumpa inne på kjøkkenveggen.

Første gangen overhørte hun lyder av en mus, men denne gangen var det muselort og løsrevne biter av isolasjon fra veggen bak varmepumpa som røpte at det hadde vært mus på besøk.

Hennes teori er at de kommer inn gjennom hullet i veggen, som blir borret ved installasjon for å lede inn rør og elektrisk kabel til varmepumpa på innsida.

Sjekk om det er sikret mot mus

Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening sier til Dinside at de ikke kjenner til at det er et problem at mus eller andre skadedyr kommer inn i boliger gjennom gjennomføringen i veggen som kreves for luft-til-luft-varmepumper.

- Det er installatørens ansvar å sørge for en korrekt montering slik at gjennomføringen blir tettet på skikkelig måte. En korrekt montert luft-til-luft-varmepumpe vil ikke gi noen økt risiko for å få mus inn i boligen, sier han.

Ifølge skadesjef i Anticimex, Stein Norestein, er det ikke usannsynlig at mus kommer seg inn der varmepumpa er installert, og nettopp der Eva Stenbro mistenker at de er kommet inn i hennes hus: Der rør- og strømkabler ledes inn gjennom veggen.

- De som monterer varmepumper tenker nok ikke på å sikre hullet de borer mot mus, deres jobb er å montere varmepumpa, sier Norstein.

Han anbefaler at man ser hvordan hullet gjennom veggen ser ut, og sikrer det ved å stappe inn netting, eller en spesialblanding av plast og stållull, som dyttes inn rundt rør og kabler. Samtidig bør man sette ut musefeller.

Sjekk forsikringen din

Et annet spørsmål det er verdt å stille seg, er hvilken skade en mus kan gjøre på en varmepumpe.

- Det er jo tross alt en elektrisk installasjon. Hvem tar regninga hvis noe blir ødelagt, spør Eva Stenbro.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen sier til Dinside at mus vil kunne gjøre skade på luft-til-luft-varmepumper ved at den gnager på ledninger slik at maskinen slutter å fungere.

Skulle dette skje din varmepumpe, vil det være boligforsikringen din som dekker dette - så fremt du har dekning for slike skader.

- Våre husforsikringer dekker både utryddelse av gnagere og utbedring av skadene de gjør, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Rysstad legger til at noen forsikringsselskaper krever at du har en «toppforsikring» for å være dekket mot denne typen skader.

Å reklamere på skaden til butikk, vil man ikke komme noen vei med, ifølge Forbrukerrådet.

- Hvis det er mus i innedelen, så er det neppe noen mangel. En slik komponent er ikke konstruert for å tåle gnagere, sier Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet.

LES OGSÅ:

Her er de beste varmepumpene
Slik stiller du inn varmepumpa riktig
Ikke sikkert du sparer strøm på å bytte til varmepumpe

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!