Vi har testet plastfolieholdere

Aldri mer slåssing mot udugelige plastfolieesker.

<b>PLASTFOLIE:</b> Dette er løsningen på plastfoliemarerittet: folieholdere. Vi har testet to ulike: Wrapmaster og Blum folieholder. Én av dem er best! Foto: Kristin Sørdal
PLASTFOLIE: Dette er løsningen på plastfoliemarerittet: folieholdere. Vi har testet to ulike: Wrapmaster og Blum folieholder. Én av dem er best! Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du som oss lei av å slåss mot plastfolie som aldri kuttes av der du vil den skal kuttes av, så er en folieholder tingen.

LES OGSÅ:

Vi har testet to ulike typer folieholdere. Begge gjør jobben, om enn på litt forskjellig måte, men én har flere positive sider enn den andre.

Ny kjøkkenmaskin? Juicepresse? Kaffetrakter? Skrutrekker?
Se alle testene på DinSide Bolig

Testproduktene

Vi har testet to folieholdere som selges på det norske markedet:


  • Blum folieholder, som du får kjøpt hos kjøkkenforhandlere, blant annet Kvik. Pris (hos Kvik): 365 kroner.
  • Wrapmaster WM 800, som fås kjøpt hos kjøkkenutstyrsbutikker og andre - blant annet Clas Ohlson. Pris (hos Clas Ohlson): 229 kroner.

Begge gjør jobben

Wrapmaster: Biter over folien med mange små tenner. Foto: Kristin Sørdal
Wrapmaster: Biter over folien med mange små tenner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Blum-holderen: Her benyttes et skjæreblad, som skjærer folien fra en side til den andre. Foto: Kristin Sørdal
Blum-holderen: Her benyttes et skjæreblad, som skjærer folien fra en side til den andre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Etter å ha testet begge produktene, ser vi at begge virker som de skal: De skjærer plastfolien tvers over uten at du behøver å slite og dra i folien for å få løs de siste delene av foliearket - som typisk er det som kan skje dersom du kun benytter deg av skjærekanten på folieboksen som folien selges i.

De virker imidlertid på to forskjellige måter: Mens Wrapmasteren "biter" av folien som en hai, skjærer foliedispenseren fra Blum folien fra en kant til en annen.

Er du ute etter en folieholder som får jobben gjort, kan du velge hvilken som helst; begge gjør jobben. Det er imidlertid én av dem som gjør jobben mye lettere enn den andre!

Se også vår test av Fiskars saksesliper.

Slik virker de:

Brukervennlighet

Vi har allerede påpekt de ulike tilnærmingene til å få jobben gjort; en med tenner som biter tvers over og en med et skjæreblad som skjærer fra en side til den andre.

Det er ikke nevneverdig forskjell på hvor effektiv disse skjæremåtene er.

Blums folieholder skjærer folien. Den kan skjære fra begge sider. Foto: Kristin Sørdal
Blums folieholder skjærer folien. Den kan skjære fra begge sider. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Wrapmaster biter folien tvers over. Foto: Kristin Sørdal
Wrapmaster biter folien tvers over. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Det som det imidlertid er en forskjell på, er hvor enkle de er i bruk. Wrapmasteren krever at du legger endel vekt på dispenseren for at tennene skal kutte over folien. Hos folieholderen fra Blum er dette en fysisk lettere prestasjon, der skyver du bare skjærebladet over, og folien kuttes enkelt over. På dette punktet vinner altså holderen fra Blum.

Dispenseren fra Blum har også en annen smart løsning, og det er metallstangen som brukes til å feste enden på folien med. Den ruller seg automatisk i posisjon når du legger den på plass, og så kan du benytte den til å dra ut folien med. Du slipper å nappe etter foliekantene - her er de allerede på plass rundt stangen, og du kan bare dra den ut og skjære over folien. Så løfter du enkelt stangen - med folien på - og legger den over det aktuelle produktet. Smart løsning som gir ekstrapoeng til Blum.

Kniven i folieholderen fra Blum kan benyttes begge veier, altså fra begge sider av holderen.

Det er ikke noen forskjell i stabiliteten på holderne når de ligger på kjøkkenbenken, men begge krever at du må holde på dispenseren for å få dratt ut folien. Løsningen her blir å feste den i skuffen, som du kan lese om i avsnittet om oppbevaring.

Smart skjærebrett skåner fingertuppene

Påfyll av folie

Wrapmasteren er litt mer vrien når du skal fylle på folie, enn det Blum-holderen er. Som du også kan se demostrert i videoen, er det noen tannhjul som må klemmes inn i folierullen. Dette er litt kilent. Her er Blums løsning mye enklere: Der er det bare å tre på rullen og ferdig med det.

Oppbevaring

Begge folieholderne får plass i en vanlig bestikkskuff. Folieholderen fra Blum har imidlertid en stor fordel, og det er at den kommer med en festemekanisme som gjør at den kan festes i skuffen. På den måten ligger den fast, og du kan fremdeles betjene folieholderen og kutte folie rett fra skuffen.

Når folieholderen sitter fast, gjør det det også lettere å betjene holderen - du slipper at den sklir unna når du skal dra ut folie.

Folieholderen fra Wrapmaster kan også betjenes fra skuffen, men den sitter altså ikke fast - om du ikke har festet den med en selvlaget løsning.

Her er foliekutterne - og emballasjen de kommer i. Foto: Kristin Sørdal
Blum til venstre, Wrapmaster til høyre. Foto: Kristin Sørdal
Blum skjærer med et spisst knivblad. Foto: Kristin Sørdal
Wrapmaster har en taggete kant, lik den vi ser i foliepakkene, men mye større tenner. Foto: Kristin Sørdal
Festeanordningen under dispenseren fra Blum, for innfesting i skuff. Foto: Kristin Sørdal
Begge foliekutterne får plass i kjøkkenskuffen vår som er 60 cm dyp. Foto: Kristin Sørdal
Wrapmaster biter folien tvers over. Foto: Kristin Sørdal
Blums folieholder skjærer folien. Den kan skjære fra begge sider. Foto: Kristin Sørdal

Se også flere smarte kjøkkenløsninger som gjør livet lettere

Konklusjon

Skal du investere i en foliekutter, vil vi anbefale denne fra Blum. Foto: Kristin Sørdal
Skal du investere i en foliekutter, vil vi anbefale denne fra Blum. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Folieholderen fra Blum vinner over Wrapmasteren når det kommer til brukervennlighet: Den er lettest å betjene i og med at du ikke trenger å bruke mye krefter på å kutte over folien. Den skårer også ekstra på den smarte løsningen med metallstangen, og at den kan festes i skuffen.

Folieholderen fra Blum koster cirka 365 kroner, mens Wrapmasteren koster rundt 220 kroner. Det er en prisforskjell på 145 kroner. Vi synes holderen fra Blum er såpass mye bedre at det kan forsvare prisforskjellen. Folieholderen fra Blum er helt klart vår favoritt i denne sammenlikningen.

Når det er sagt, vil vi understreke at Wrapmasteren også gjør jobben, og du gjør ikke et bomkjøp dersom du kjøper en slik. Men holderen fra Blum har flere egenskaper som etter vår mening gjør den til det bedre valget her.

Har du en annen løsning som du synes virker bra? Del gjerne dine tips i debatten nedenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!