Vi har testet partyeffektene

Sukkerspinn, softis, sjokoladefontene, slush og popcornmaskin ... Velger du feil, kan de minste lett bli skuffet.

<b>POPULÆRT:</b> Popcorn er ikke bare godt, Tiril og Marie hadde også stor glede av å se på at det ble laget.  Foto: ELISABETH DALSEG
POPULÆRT: Popcorn er ikke bare godt, Tiril og Marie hadde også stor glede av å se på at det ble laget. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

17. mai er barnas dag, proppet med flagg, sang, korps - og ikke minst får de «spise så mye is og pølser de bare vil».

I tillegg til de ovennevnte is- og pølseselgerne, møter man mange andre fristelser på veien. Gassballonger, tivoli og sukkerspinn, er magneter på små oppspilte øyne.

Men mye av dette er det fullt mulig å lage hjemme, hvis du bare har det riktige utstyret.

Vi har prøvd og spist oss igjennom en rekke forskjellige, og konklusjonen er klar. Det er ikke alt som er like lett å operere, og veien er kort fra ekstase til enorm skuffelse.

Her er våre anbefalinger.

Popcornmaskin

POPCORN: Alle liker popcorn, og dette er så enkelt at alle kan klare det. Foto: ELISABETH DALSEG
POPCORN: Alle liker popcorn, og dette er så enkelt at alle kan klare det. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Popcorn kan man enkelt lage selv, og det trenger man vel ingen maskin til? Kanskje ikke, men dette var den maskinen som ble best mottatt hos både store og små.

Maskinen er så enkel i bruk at alle kan bruke den: Sett i kontakten, ha en måleskje med maiskorn i maskinen, og skru på. Popcornet poppes ved hjelp av varmluft, og hopper og danser rundt i maskinen, før du heller innholdet i en bolle. Det bråker litt, men hele prosessen er over på et par minutter.

Siden du ikke trenger olje eller fett, er maskinen svært enkel å rengjøre. Det gjør imidlertid at det kan være litt vanskelig å få salt til å sitte på kornene, så vi anbefaler at du heller det over med én gang.

Her er det også rom for å eksperimentere med nye smaker og krydderblandinger (vi har ikke sett i vanlig butikk, men flere kinoer selger en rekke ulike smaker, både salt og søtt). Vi kan også anbefale å strø over revet parmesan når popcornene fortsatt er varme. Da smelter de seg nemlig fast.

NB: Pass på ivrige barnefingre om det hopper ut noen upoppete maiskorn - de er veldig varme!

Pris: 299 kroner fra Teknikmagsinet

Les også: Slik lager du din egen «Smash!»

Sukkerspinn

ENKELT: Dette kan alle klare: det blir akkurat som på tivoli.  Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT: Dette kan alle klare: det blir akkurat som på tivoli. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Sukkerspinnmaskinen var den som overrasket oss mest. Ikke bare var det en øyeblikkelig hit hos de minste, her stemte alt.

Førsteinntrykket var nemlig at dette er billige saker. Skroget er i tynn og nesten skranglete plastikk. Men det gjør ingen ting. Maskinen er enkel å operere, det er lett å få til, og ikke minst: Den er ekstremt mye enklere å rengjøre enn vi hadde fryktet.

Alt du trenger er å tilsette sukker (måleskje følger med), og du kan også tilsette konditorfarge for ekstra feststemning. Det er enkelt og intuitivt å surre opp sukkerspinnet (det går mer smidig enn dere ser i videoen, der vi kun hadde en hånd til rådighet).

Også de minste kan prøve seg på dette, men da med påholden hånd. For maskinen blir varm. Det er derfor viktig å passe på at maskinen står støtt.

Sukkerspinnmaskinen er en garantert hit hos de aller fleste minste, men det er søtt, søtt kliss. Server gjerne utendørs.

Pris: 299 kroner fra Teknikmagasinet. Nesten like maskiner fås på Clas Ohlson og Coolstuff.no


Søtmoms? Vi har testet vårens nye godterier.

Det ser mer klissete ut enn det er: Alt sukkeret rundt kanten var det bare å børste av (!). Foto: ELISABETH DALSEG
SNURR: Tvinn en pinne (eller tresleiv, eller lignende) rundt i hånden over maskinen, og det ser ut som om du aldri har gjort annet. Foto: ELISABETH DALSEG
Det går også fint å slippe de minste til. Hermine (5 år) før prøve helt selv, mens Josefine (3) får hjelp fra mamma Stine. Foto: ELISABETH DALSEG
Sukkerspinn er klissete, og er perfekt å servere på hagefest. Foto: ELISABETH DALSEG


Topper chopper

 Foto: ELISABETH DALSEG
Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det enkle er ofte det beste. Topper chopper er en helt enkel kvern, som grovhakker nøtter, godteri, sjokolade til strøssel - eller til å ha i kjeks eller lignende.

Selve skroget er i plast, og kan kanskje se litt pinglete ut, men jernkvernen tar de fleste utfordringer på strak arm.

Kvernen kan også brukes som serveringsskål, lokket på toppen kan festes på beholderen under, slik at du enkelt kan helle ut - eller du kan snu den på hodet for en større åpning du kan dyppe iskrem i.

Finhakket non-stop var en stor hit hos de minste, og som en bonus ble det langt mindre klin enn når man hakker sjokolade med kniv. Vår erfaring er at sjokoladen ofte smelter. Nøttene kverner vi imidlertid like gjerne i blenderen vår.

Pris: 137 kroner fra Coolstuff.no.

Sjokoladefontene

Den smeltete sjokoladen var fin og flytende i vannbadet, men ble kornete og for varm i fontenen. Med delfiafett fungerte det fint.  Foto: ELISABETH DALSEG
Den smeltete sjokoladen var fin og flytende i vannbadet, men ble kornete og for varm i fontenen. Med delfiafett fungerte det fint. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ja vi elsker sjokolade, i alle varianter, og hva er vel bedre enn en sjokoladefontene? Få ting, spør du oss, og disse fungerer stort sett. Om du bare hopper over den biten i bruksanvisningen som sier at «alt du trenger er sjokolade».

Det er mulig det fungerer om du bruker en av de nye Smelt! sjokoladene som skal smelte lett, eller såkalte Candy melts, men sistnevnte er, som navnet indikerer, fryktelig søtt.

Da vi prøvde med vanlig kokesjokolade, stoppet det helt opp. Sjokoladen må altså være tyntflytende, så vi anbefaler at du har en god spiseskje naturell olje, koksfett eller lignende i sjokoladen før du har den i. Så unngår du fastlåste situasjoner som den du kan se til høyre.

Dette er populært hos alle som er glad i sjokolade, og perfekt å servere til fruktbiter eller bær. Merk at det blir ekstremt klissete, så det egner seg kanskje best til litt voksnere festlige anledninger.

Pris: 299 kroner fra Clas Ohlson

Softismaskin

SKUFFET: Vi fikk ikke softismaskinen til å virke. Heldigvis hadde vi vaniljeis på lur i fryseren.  Foto: ELISABETH DALSEG
SKUFFET: Vi fikk ikke softismaskinen til å virke. Heldigvis hadde vi vaniljeis på lur i fryseren. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Der det hikket litt første gang vi prøvde sjokoladefontenen, hikket det alle gangene vi prøvde å lage softis. Dette var ikke lett!

Konseptet er som flere av de ismaskinene vi har testet tidligere, frys ned et kammer i minst åtte timer, og så lager maskinen softis på 10-15 minutter.

Perfekt, tenkte vi, for ordinære ismaskiner stopper gjerne opp ved softiskonsistens.

Men dessverre. For her stoppet det opp lenge før.

Maskinen må gå mens man heller i røren, for at ikke maskinen skal fryse igjen, men selv ikke da vi lar maskinen gå mens vi heller i røren fungerer det skikkelig: Det fryser igjen, og vispen blir stående og stange imot noe frossen is, mens resten fortsatt er så flytende at

Deler i metall ville nok fikset dette, dette føles rett og slett for billig og for skranglete for oss. Plasten er ikke sterk nok for jobben.

Det er mulig øvelse gjør mester, men da bør du øve deg uten barn til stede. Dette var en gigantisk skuffelse.

Merk også at det er såpass lavt under maskinen at vanlige kremmerhus blir for høye, eller knekker av i bunn.

Pris: 399 kroner hos Coolstuff.no

Se også hvordan du lager yoghurtis, og hvordan du lager en softissnurr med den

Slushmaskin

Slushmaskinen ble også en gigantisk skuffelse. Problemet lignet på det vi opplevde med softismaskinen, til tross for at maskinen fungerer på en litt annen måte:

Her fyller du på is og salt, som kvernes i et indre kammer, og kjøler ned saft (eller andre godsaker) - slik som med opprinnelig iskremproduksjon. Også her klarer væsken å fryse fast, slik at plastdelene ikke klarer å gjøre jobben sin, og blir stående å butte imot.

I tillegg var den enda mer skranglete enn softismaskinen, så maskinen rugget veldig på bordet, og lokket til hullet for påfyll av flere isbiter hoppet opp og ned.

Se bare her:


Pris: 399 kroner fra Teknikmagasinet

Takk til Clas Ohlson, Teknikmagasinet og Coolstuff.no for lån av produkter.