Vi har testet ørepropper for løping med pulsmåling

Det er enkelt og det virker. Ja, dette kan vi like!

<b>KONKLUSJON:</b> Vi synes øreproppene står til terningkast 4. Foto: KRISTIN SØRDAL
KONKLUSJON: Vi synes øreproppene står til terningkast 4. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet ørepropper for løping, med pulsmåling. Med disse kan vi høre musikk, få input på status underveis - og få status på hvordan det går med pulsen.

I tillegg til gode sko er musikk som inspirerer en god nummer to på lista med utstyr vi må ha for å få en god treningsøkt. Vi har tidligere testet ulike ørepropper for løping, og favoritten vår så langt har vært Bose sine løpeørepropper.

Denne gangen har vi testet Jabra sine ørepropper med blåtann og pulsmåling.

Vi liker absolutt det vi hører! Men det er ikke alt ved produktet som overbeviser.

LES OGSÅ: Få spesialtilpassede ørepropper

Konklusjon

Vi tar det viktigste først: Konklusjonen.

Vi liker sportsøreproppene til Jabra av flere grunner:

 • De sitter veldig bra i øret, også etter lange og svette løpeturer.
 • Det er enkelt - du slipper flere duppeditter som skal lades og tas med.
 • Du får oppdateringer om hvordan du ligger an underveis, rett i øret.
 • Du kan stille inn hvilken pulssone du vil trene, og så får du tilbakemeldinger underveis, om du må gasse på eller roe ned.
 • Den kobles til med blåtann og du slipper ledninger som hopper og er i veien.
 • Og ikke minst: Lyden er veldig bra!
 • Noe av det som ikke fungerer optimalt, er:

 • Størrelsen gjør at vi blir noe øm i øret om vi løper i en times tid eller mer - men ikke så merkbart på korte turer.
 • Pulsmålingen får ikke med seg alt.
 • Knappene er plundrete, og det er ikke alle funksjonene som virker.
 • TEST AV ØREPROPPER MED PULSMÅLING: Disse øreproppene fra Jabra har innebygget pulsmåling og medfølgende app med analyser. Vi liker at det er så enkelt. Foto: KRISTIN SØRDAL
  TEST AV ØREPROPPER MED PULSMÅLING: Disse øreproppene fra Jabra har innebygget pulsmåling og medfølgende app med analyser. Vi liker at det er så enkelt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


  LES OGSÅ: Slik løper du hele året

  Oppsett

  Vi liker musikk på øra når vi løper, men vi hater både bruksanvisninger og teknologi som er vrient å sette opp.

  Men dette trenger du ikke å frykte her: Det følger med en enkel oppstartsguide, og oppkoblingen til mobiltelefonen går smertefritt.

  Du kan laste ned flere apper som hører til, blant annet en musikkapp og en treningsapp. Disse kan du få både i AppStore og Google Play.

  Vi har brukt treningsappen, som lar deg gjøre målinger, sette mål for deg selv og i ettertid sjekke hvordan treningen gikk.

  Du kan også koble pulsmåleren opp mot tjenester som RunKeeper, Strava, Endomondo og Runtastic og MapMyFitness - og all oppkobling er enkel å få til.

  ANALYSER: Du kan få flere spennende analyser i Jabra-appen, som pulssoner, fart, stigning og løpetakt. Foto: KRISTIN SØRDAL
  ANALYSER: Du kan få flere spennende analyser i Jabra-appen, som pulssoner, fart, stigning og løpetakt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer  Sitter godt

  Noe av det viktigste ved løpeørepropper, er at de sitter godt og at de ikke hopper og skraper, og her er øreproppene fra Jabra veldig fine.

  De sitter veldig bra i øret, selv etter lange og svette løpeturer. Det følger med både ørepropper og sneglehus i flere størrelser, slik at du bør kunne finne en kombinasjon som passer øret ditt ganske perfekt.

  JUSTERING AV ØREPROPPENE: Det følger med både propper og sneglehus i forskjellige størrelser, for best mulig tilpasning. Foto: KRISTIN SØRDAL
  JUSTERING AV ØREPROPPENE: Det følger med både propper og sneglehus i forskjellige størrelser, for best mulig tilpasning. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer  Selv om de sitter godt, er de jo faktisk større enn vanlige ørepropper, nettopp på grunn av det ekstra leddet for pulsmåling. Og av den grunn synes vi de presser endel i øret, noe som er litt plagsomt om vi løper en times tid eller mer. På kortere turer merker vi ikke mye like mye til det.

  GANSKE STOR: Ettersom øreproppen også skal måle pulsen, er det større enn vanlige ørepropper. De presser noe, men dette merkes først og fremst etter løpeturen. Hvor påfallende dette er, vil selvsagt variere fra øre til øre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  GANSKE STOR: Ettersom øreproppen også skal måle pulsen, er det større enn vanlige ørepropper. De presser noe, men dette merkes først og fremst etter løpeturen. Hvor påfallende dette er, vil selvsagt variere fra øre til øre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  LES OGSÅ: Stoler du på løpestegsanalyser? Vi har testet butikkene

  Ledningsløst

  Disse øreproppne kobles til smarttelefon via blåtann. Det vil si at du slipper kabler som hopper og spretter og som er i veien.

  Spesielt vinterstid, hvor det er mer påkrevd med mer klær, kan det være en fordel med ledningsløse propper.

  Det åpner også for muligheten å bruke flere andre typer telefonholdere mens du løper, fordi du ikke er avhengig av at ledningen må være lang nok.

  Oppkoblingen via blåtann er enkel og vi opplevde oppkoblingen som veldig stabil.

  Knappetrykk

  Du kan styre mange av funksjonene via betjening på ledningen og på selve øreproppene: Du kan styre lyden, du kan svare på teleonsamtaler, du kan hoppe frem og tilbake i spillelister og du kan starte treningsappen, pause og starte opp igjen treningsøkten, og du kan få øyeblikks-status på puls, fart og annet.

  Det er en knapp på den ene øreproppen som kan starte treningsappen, pause treningen og gi statusoppdateringer på kommando. Det fungerer fint.

  De øvrige funksjonene styres fra betjening på ledningen, noe vi er mindre fornøyde med. Det er rett og slett plundrete å finne riktig knapp å trykke på. Vi trøbler med å skille de tre funksjonsknappene på ledningen fra hverandre, og det er vanskelig å trykke riktig.

  Én av funksjonene er å mute lyden ved å trykke på to av knappene samtidig. Det er for vrient å få til under løping - og det funker heller ikke.

  PLUNDRETE: Volumkontrollen på ledningen har mange flere funksjoner, som å ta telefonen, hoppe frem og tilbake i musikken og annet. De er imidlertid noe plundrete å betjene, og det er lett å trykke feil. Foto: KRISTIN SØRDAL
  PLUNDRETE: Volumkontrollen på ledningen har mange flere funksjoner, som å ta telefonen, hoppe frem og tilbake i musikken og annet. De er imidlertid noe plundrete å betjene, og det er lett å trykke feil. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer  Full pulskontroll?

  Pulsmåling i øret er overlegent på noen punkter, og kanskje noe mindre overlegent på andre:

  Vi liker det fordi det er enkelt: Så lenge proppene er ladet, er det bare å plugge dem i øret og legge avgårde. Du slipper annet utstyr som må lades og finnes frem. Og i den årstiden vi nå går inn i, hvor du må bruke jakke og hansker, er det deilig å slippe en klumpete pulsklokke på hånda som egentlig er for stor til å passe under jakkeermet, og som det er plundrete å skulle brette frem for å sjekke.

  Det er overlegent fordi du får statusmeldinger om hvordan pulsen er, rett i øret. Dette kan du selvsagt også få med andre pulsmålere, som pulsklokker og pulsbelter. Men vi liker det uansett.

  Det som kanskje ikke er like overlegent, er målingene. Når vi har sammenliknet med pulsmålinger foretatt med pulsklokke med pulsmåling på armen, ser det ut til at øremålingene er noe mer unøyaktige enn pulsmålingen på armen. Det ser ikke ut til at pulsmålingene i øret fanger opp alle mindre endringer i pulsen, noe som klokka fanger opp.

  Men det er ikke sikkert du har behov for mer nøyaktige målinger enn dette. For vanlige hobbymosjonister er dette bra nok, men her må du finne ut hva du egentlig har behov for.

  PULSKLOKKE VS ØREPROPPER: Samme løpetur, ulik pulsmåling. Til venstre vises analysen basert på øreproppene, til høyre målingene basert på pulsklokke med pulsmåling på armen. Foto: KRISTIN SØRDAL
  PULSKLOKKE VS ØREPROPPER: Samme løpetur, ulik pulsmåling. Til venstre vises analysen basert på øreproppene, til høyre målingene basert på pulsklokke med pulsmåling på armen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer  Terningkast: 4

  Testresultat

  Jabra Sport Pulse

  Terningkast 4

  - Enkel å sette opp og enkel i bruk
  - Bra lyd
  - Enkelt med to i ett

  - Styringskappene/volumkontrollen er noe plundrete, lett å bomme
  - Proppene presser noe, men dette vil avhenge av ørene som skal bruke dem
  - Pulsmålingen virker noe upresis


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!