Vi har testet halvstekte brød

Kan «nybakt brød» på 1-2-3 bli bra? Det får du svaret på her.

<b>TEST AV HALVSTEKTE BRØD:</b> Det er ingen av de halvstekte brødene i testen som er veldig mye å rope hurra for. Beste terning er 4. Foto: KRISTIN SØRDAL
TEST AV HALVSTEKTE BRØD: Det er ingen av de halvstekte brødene i testen som er veldig mye å rope hurra for. Beste terning er 4. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet butikkjedenes halvstekte brød, også kalt lettstekte brød, og må dessverre si at vi ikke er veldig imponert, verken smak- eller ernærings-messig.

Halvstekte/lettstekte brød er brød du kjøper vakuumpakket i butikken, og som skal stekes i ovnen din hjemme før du spiser dem. Vi har testet til sammen sju brød fra butikkjedenes eget merkenavn: Rema 1000, Coop og NorgesGruppens Eldorado-merke.

Ingen av brødene imponerer veldig. Smaksmessig får brødene mellom terningkast 1 og 4, mens de ernæringsmssig får terningkast mellom 2 og 4.

EKSPERT: Erlend Løken Volden som jobber med produktutvikling og opplæring hos bakerikjeden W. B. Samson AS, har vært med og vurdere brødene. Foto: ELISABETH DALSEG
EKSPERT: Erlend Løken Volden som jobber med produktutvikling og opplæring hos bakerikjeden W. B. Samson AS, har vært med og vurdere brødene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
KLEMME-TESTEN: Slik kan du avsløre om brødet er tilsatt mye ferskholdere. Brød skal natulig løfte seg igjen etter at du har klemt på det. I motsatt fall, tyder det på at det har vært tilsatt ferskholdere, for at brødet skal holde seg ferskt og mykt. Foto: ELISABETH DALSEG
KLEMME-TESTEN: Slik kan du avsløre om brødet er tilsatt mye ferskholdere. Brød skal natulig løfte seg igjen etter at du har klemt på det. I motsatt fall, tyder det på at det har vært tilsatt ferskholdere, for at brødet skal holde seg ferskt og mykt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis merVi har fått hjelp av baker Erlend Løken Volden som jobber med produktutvikling og opplæring hos bakerikjeden W. B. Samson AS, til å vurdere brødene på smak.

- Hvis man gjør prosessene for lettstekte brød riktig, kan man i teorien gjøre det like bra som et vanlig brød. Det er først og fremst prosess det er snakk om, sier Volden til Dinside.

Les også: Du kan spare flere tusen på å bake brød selv

Er det forskjell på lettstekt og halvstekt?

Lettstekt og halvstekt brukes om hverandre, når det gjelder denne typen brød, men det er snakk om det samme: Brød som er stekt to ganger.

- Et perfekt lettstekt brød har vært gjennomstekt to ganger, forklarer Volden.

- Men mange kan være litt deigete og fremstår ikke som gjennomstekte, og da er det fordi det er slurvet med 2. gangs-stekingen. Er det tørt, har det vært noe feil med forpakningen, forklarer han.

På et lettstekt brød skal ikke skorpa ferdigstekes i første runde, men det skal være gjennomstekt. Skorpa skal ferdigstekes i andre runde - som altså er den runden du gjør hjemme.

Les også: Dette bør du vite om gjærbakst

Lite fiber, mye salt

HVA ER SUNNEST? Grete Roede AS har vurdert næringsinnholdet i brødene. Fagsjef i Grete Roede AS, Kari H. Bugge, sier at det er størst forskjell på fiberinnholdet i brødene, og oppfordrer til å velge brød med mye fiber. Foto: GRETE ROEDE
HVA ER SUNNEST? Grete Roede AS har vurdert næringsinnholdet i brødene. Fagsjef i Grete Roede AS, Kari H. Bugge, sier at det er størst forskjell på fiberinnholdet i brødene, og oppfordrer til å velge brød med mye fiber. Foto: GRETE ROEDE Vis merVi har fått hjelp av ernæringsfysiologer hos Grete Roede AS til å vurdere næringsinnholdet i brødene. I vurderingen har de vektet på kostfiber, sukkerarter og andel mettet fett, samt at de har sett på saltinnholdet.

- Alle brødene i testen har så å si identisk saltinnhold, så dette har verken trukket opp eller ned for hvert enkelt produkt. Noe som kan være verd å merke seg er at man definerer varer som har over 1,25 gram per 100 vare for mat med høyt saltinnhold.

Det vil faktisk si at alle brødene i denne testen har høyt saltinnhold, noe som trekker ned karakteren.

For å få Nøkkelhull kan brødet ikke inneholde mer enn 1,0 gram salt/100 gram, sier fagsjef og ernæringsfysiolog i Grete Roede AS, Kari H. Bugge.

Hun peker også på en annen ting som trekker ned på alle, og det er at samtlige brød har hvetemel som hovedingrediens.

- Aller helst bør ikke hvetemel være en av de tre første ingrediensene på innholdslisten, sier Bugge.

Hun sier at ettersom brød er en viktig del av kosten vår, og de fleste strever med å få i seg nok fiber, bør du velge brød med mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. Hun anbefaler grovt brød mellom 75-100 på grovhetsprosent, som i tillegg består av flere kornslag, som rug, havre, bygg og spelt.

- I det store og det hele er det ikke enorme forskjeller i denne testen, i alle fall ikke når man ser på for eksempel kalorier og karbohydrater per 100 gram.

Det er noe forskjell i sukkerarter, men forskjellen som er størst er på kostfiber. Noen inneholder bare 3,5 gram kostfiber og det er ikke så mye når vi vet at vi bør få i oss mellom 25-35 gram fiber hver dag, uttaler Bugge.

Les også: Sju gode retter du kan lage med gammelt brød

Her er resultatene (Terningkastene på smak og på næringsinnhold.)
BrødSmakNæringsinnhold
Coop kornbrød43
Eldorado kornbrød33
Coop havrebrød32
Coop grovbrød24
Rema grovbrød23
Rema ekstra grovt14
Eldorado grovbrød13


Coop lettstekt kornbrød

TESTVINNER: 4 på smak og 3 på næringsinnhold gjør dette til testvinner. Pris: 26,20 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL
TESTVINNER: 4 på smak og 3 på næringsinnhold gjør dette til testvinner. Pris: 26,20 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Brødet har noe korn, men ser litt stusselig ut ved siden av de andre med de store frøene, men pent med hakk i toppen. Smuler litt. Dette er brødet med mest naturlig smak og konsistens, selv om det ikke smaker veldig mye - men det smaker i alle fall ikke «skap» eller unødvendig malt.

- Og her føler jeg ikke at jeg sitter igjen med en klump av gluten i magen.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 4.

Sunnhetsvurdering: Midt på treet når det kommer til kostfiber og fett. Nest laveste andel sukkerarter, det er bra. Bra med mye frø. Bare 2 kaker på brødskala. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 3.

Eldorado halvstekt kornbrød

BLANT DE BEDRE: 3 både på næringsinnhold og smak. Pris: 25,40 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL
BLANT DE BEDRE: 3 både på næringsinnhold og smak. Pris: 25,40 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Greit utseende, mønster og sporadiske frø på topp, men smuler mye ved oppskjæring. Her er det ikke mye smak, men testpanelet kommenterer at det i det minste er en ren smak, og ikke smak av «gamle skap». Fremstår også som noe deigete.

- Dette lukter av kornåker, lukter mer korn enn brød. Ganske smaksløst til tross for mye frø.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 3.

Sunnhetsvurdering: Midt på treet når det kommer til kostfiber. Blant testens laveste på sukkerarter og mettet fett. Inneholder flere typer frø som er bra. Lav score på brødskala. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 3.

Coop lettstekt havrebrød

DÅRLIGST PÅ NÆRINGSINNHOLD: Dette er testtaperen på næringsinnhold, men ganske god på smak. Pris: 27,70 kroner  Foto: KRISTIN SØRDAL
DÅRLIGST PÅ NÆRINGSINNHOLD: Dette er testtaperen på næringsinnhold, men ganske god på smak. Pris: 27,70 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Testens lyseste brød, men med fine frø som sitter godt fast, til tross for at det smuler mye når vi skjærer. Tynn, lett skorpe og god smak av gresskar i skorpen.

- Er veldig kompakt til å være så lyst. Smaker ikke dønn «skap» som mange av de andre, men er deigete.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 3.

Sunnhetsvurdering:Testvinner på sukkerarter, med bare 0,9 gram. Testen laveste på kostfiber, det trekker ned. Den har også testens høyeste andel mettet fett. Pluss for bra innhold av frø. 2 kaker på brødskala. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 2.

Coop lettstekt grovbrød

BRA PÅ NÆRINGSINNHOLD: Sammen med Remas ekstra grove, er dette brødet best på næringsinnhold med terningkast 4. Pris: 21,30 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL
BRA PÅ NÆRINGSINNHOLD: Sammen med Remas ekstra grove, er dette brødet best på næringsinnhold med terningkast 4. Pris: 21,30 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mørkt og fint på farge, men ser veldig masseprodusert ut; helt streit på toppen. Smuler noe når vi skjærer. Sammen med Remas grovbrød, er dette teststens mest deigete. Testpanelet synes det har noe smak å by på, men at det fremstår nesten som rått.

- Her er det en anelse surdeig i smaken. Det er deigete, og har en seig skorpe.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 2.

Sunnhetsvurdering: Blant testens høyeste på kostfiber, og testvinner på andel mettet fett - med bare 0,4 gram, men testens høyeste på sukkerarter, som trekker litt ned. 3 på brødskala er ok. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 4.

Rema 1000 grovbrød

TERNINGKAST 3 PÅ NÆRINGSINNHOLD: 2 på smak, 3 på næringsinnhold. Pris: 23,50 kroner  Foto: KRISTIN SØRDAL
TERNINGKAST 3 PÅ NÆRINGSINNHOLD: 2 på smak, 3 på næringsinnhold. Pris: 23,50 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Litt kjedelig utseende, men pluss for mønster på topp. Lite synlige frø. Smuler lite. Testpanelet er enige om at dette er veldig deigete: Sammen med Coops lettstekte grovbrød er dette testens mest deigete.

- Det er saftig, men litt deigete.Tynn, sprø skorpe, men «skappreg».
- Lukter som ting som har ligget lenge i en gammel hytte.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 2.

Sunnhetsvurdering: Testens nest høyeste når det kommer til fiber, og er sammen med Coops lettstekte brød testvinner på mettet fett. Men denne er testens høyeste på sukkerarter, som trekker ned. 3 på brødskala. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 3.

Rema 1000 ekstra grovt brød

ERNÆRINGSMESSIG BRA: Remas ekstra grove kommer dårlig ut på smak, men er blant de to beste på næringsinnhold. Pris: 22,40 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL
ERNÆRINGSMESSIG BRA: Remas ekstra grove kommer dårlig ut på smak, men er blant de to beste på næringsinnhold. Pris: 22,40 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Fint med frø både inni og utenpå. Smuler noe ved oppskjæring. Kanskje testens mest natulige konsistens, god smak av solsikkefrø, ellers er denne smak- og luktfri. Litt slapp skorpe. Lett eddikaktig lukt.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 1.

Sunnhetsvurdering: Testvinner på kostfiber, og eneste brød som har 4 kaker på brødskalaen! Men opp mot testens høyeste på sukkerarter. Midt på treet ift mettet fett. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 4.

Eldorado halvstekt grovbrød med gresskarkjerner

MEN GREIT NÆRINGSINNHOLD: 1 på smak, det fremstår nesten som rått, på tross av at vi har fulgt stekeanvisningen til punkt og prikke. Men 3 på næringsinnhold. Pris: 26,90 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL
MEN GREIT NÆRINGSINNHOLD: 1 på smak, det fremstår nesten som rått, på tross av at vi har fulgt stekeanvisningen til punkt og prikke. Men 3 på næringsinnhold. Pris: 26,90 kroner Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Fin og mørkegyllen på farge med store frø, blant annet gresskar. Sprø skorpe som smuler mye, og de fleste av de største frøene faller av når vi skjærer. Smaksmessig er denne en skikkelig nedtur.

- Det er deigete, og det setter seg i jekslene. Lukter vakuumpakket.

Smakspanelet vurderer dette til terningkast 1.

Sunnhetsvurdering: Bra på kostfiber, testen nest høyeste, og greit på sukkerarter. Denne har imidlertid testen høyeste innhold av mettet fett. Pluss for innhold av frø. 3 på brødskala som er ok. Grete Roede vurderer næringsinnholdet til et terningkast 3.

Ikke la deg lure!