Vi har testet den helt nye Statoil-koppen

Årets Statoilkopp fikk mye fortjent kritikk. Nå er det kommet en ny. Er den bedre?

<b>ER DEN BEDRE?</b> Vi har testet den nye Statoilkoppen mot den gamle. Og jada, den er bedre! Selv om ingen av dem er gode på varme. Foto: KRISTIN SØRDAL
ER DEN BEDRE? Vi har testet den nye Statoilkoppen mot den gamle. Og jada, den er bedre! Selv om ingen av dem er gode på varme. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoils kaffeavtale lar deg fylle og drikke så mye kaffe du vil i løpet av ett kalenderår ved kjøp av deres kaffekopp. Dette er et populært tilbud, og hittil i år melder Statoil selv om 450.000 solgte kopper.

Men da 2014-koppen kom på markedet, fikk den mye negativ omtale. Mange klagde på at den var lite brukervennlig. Den holdt også dårlig på varmen - som også ble tydelig da Dinside tidligere i år testet termokopper, for der kom Statoilkoppen på jumboplass.

Les også: Vi har testet 11 termokopper - og det er kjempeforskjeller!

Forbedringene

NY KOPP: Nå kan du se når den er åpen og lukket. Foto: KRISTIN SØRDAL
NY KOPP: Nå kan du se når den er åpen og lukket. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
GAMMEL KOPP: Umulig å se om den er åpen eller lukket. Foto: KRISTIN SØRDAL
GAMMEL KOPP: Umulig å se om den er åpen eller lukket. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Den nye Statoilkoppen, «Special Edition 2014», er ifølge produsenten resultatet av kundenes tilbakemeldinger. Statoil sier de har brukt tilbakemeldingene til å forbedre og videreutvikle koppen sammen med produsenten, som er Stelton.

Koppen skal blant annet ha fått metallkonstruksjon utvendig som gjør at den tåler mer. De har videre endret lokket - som mange klagde på ikke var mulig å se om var åpent og lukket - og lokket skal samtidig være lettere å betjene. Koppen skal også holde bedre på varmen. Vil du ha håndtak, kan du nå få det også, men da må du betale ekstra.

Den nye koppen kommer i begrenset opplag, og koster 250 kroner inkludert kaffeavtale. Du kan også bytte inn din gamle kopp mot en slik ny i metall - da mot et mellomlegg på 149 kroner. Betingelsen er at du leverer inn den gamle koppen når du kjøper ny.

Fordi den nye koppen i plast knuser lettere enn tidligere Statoil-kopper, kan du levere inn knuste kopper og få ny erstatningskopp gratis.

Brukervennlighet: Gammel mot ny

Vi har testet ut hvordan den nye special edition-koppen er mot den gamle koppen, altså plastkoppen.

Den nye koppen er litt tyngre enn den gamle, og lokket er mye større. Koppene rommer imidlertid like mye: Det går på 1,8 dl med drikke i begge koppene.

I bruk er den nye koppen åpenbart bedre: På den nye koppen kan du enkelt se om koppen er åpen eller lukket, og dette er en lettelse. På den gamle koppen var dette umulig, og det var derfor et sjansespill hver gang du vippet på koppen.

Vi synes imidlertid den nye koppen er litt ekkel å åpne, i alle fall når trykket inne i koppen gjør at det suger seg ekstra godt fast: Da er det litt vondt mot hånda å få tak og styrke nok i neven til å vri lokket opp.

Vi synes egentlig begge koppene er god å drikke av, både gammel og ny - selv om vi nok må si at den gamle koppen er et lite hode foran når det kommer til akkurat dette punktet.

Lokkene på begge koppene kan demonteres, men vi synes dette er lettere å gjøre på den nye koppen.

En annen ting vi merket oss, er at den nye koppen er betydelig varmere utenpå, når vi fyller på varm drikke. Vi målte temperaturen utenpå koppene en halv time etter at vi hadde fylt på væsken på 80 grader, og da hadde den nye koppen en temperatur på 39 grader utenpå koppen, mens den gamle koppen holdt 34 grader utenpå.

Les også vår test av termokanner og at tre av fire Stelton-kanner viste seg å være knust

Men hva med varmen, Stelton?

Vi har også sjekket hvor godt den nye koppen holder på varmen. Her har vi tatt en direkte sammenligning mellom de to koppene, samt at vi har sammenliknet med en av testvinnerne fra vår forrige termokopp-test, nærmere bestemt termokoppen fra Primus.

Som du kan se av tabellen nedenfor, er Primus-koppen fremdeles mye bedre enn begge Statoil-koppene når det kommer til å holde innholdet varmt.

Den nye Statoil-koppen er rikitignok litt bedre sammenlignet med den gamle, men det er kun snakk om noen få grader. Og det er likevel langt fram til termokopper som den fra Primus.

temperaturer (Alle koppene er fylt med væske på ca. 80 grader.)
Kopp20 min40 min60 min2 t.
Gammel Statoil61,55448,839,8
Ny Statoil62,955,950,842,8
Primus71,668,565,960,7