Vi har prøvd Sonys 4K-boks

At Sony gir sine TV-kunder en harddisk med fem filmer i 4K-oppløsning er en god idè. Men da må tilbudet gjelde alle.

<b>ENDELIG FILM MED 4K-OPPLØSNING:</B> Her er de fem filmene vi hadde på vår boks.  Foto: ØYVIND PAULSEN
ENDELIG FILM MED 4K-OPPLØSNING: Her er de fem filmene vi hadde på vår boks. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle TV-kunder ser poenget med å kjøpe en 4K-TV når det nesten ikke finnes ekte 4K-innhold å se på. Dermed tar produsentene kreative grep i bruk. Problemet til TV-produsentene er at de prøver å låse fast kundene.

Det er en vanskelig øvelse, som fort kan irritere eksisterende kunder, og ikke minst forvirre de som er i ferd med å kjøpe seg en ny TV.

Ett godt eksempel er Sonys tilbud om en harddisk med 4K-innhold. I utgangspunktet er nemlig det en god nyhet. Du bør imidlertid være klar over at tilbudet er begrenset, og at flere vilkår må være oppfylt.

Her er TV-ene som gir 4K-filmer

For det første må du ha kjøpt en av seks utvalgte 4K-modeller fra Sony. Handelen må i tillegg ha skjedd mellom 31. oktober og fram til jul 2014. Som om ikke det er nok, er også antallet begrenset.

Som kunde har du altså ingen garanti for at lageret ikke har gått tomt, selv om du allerede har oppfylt de første vilkårene...

LES OGSÅ: Netflix er fortsatt hovedkilden til 4K-innhold.

Den store nedturen er selvsagt at tilbudet ikke gjelder alle Sonys TV-kunder. Kjøpte du Sonys 2013-modell med 4K-oppløsning, for ikke å snakke om den gode og rimelige X8505-serien som kom i år, kan du nemlig ikke benytte deg av tilbudet.


Dette er de fem TV-modellene som er omfattet av 4K-pakken:

  • X9-serien. Det vil si X9005B på 55-, 65, eller 79-tommer. (Les testen her!
  • Den gode og store toppmodellen X95. KD85X9505B er på hele 85-tommer, og koster så mye at det neppe er solgt mange av den...
  • Og den nye buede S9-serien. Det vil si S9005B som fås i 65-, og 75-tommers størrelse. (Test fra Dinside kommer neste uke.)

Hvordan fungerer boksen i praksis?

Etter at du har registrert deg, vil du få en liten harddisk tilsendt i posten. Den inneholder USB-kabel som plugges direkte inn i TV-en.

Merk deg innholdet på disken er kryptert, og at filmene kun kan spilles av når det koblet til en kompatibel TV, og du bruker Sonys egen TV-app.

Når harddisken er koblet til TV-en, må du åpne TV-appen som heter «Privilege Movies 4K», registrere deg som bruker, og taste inn koden som ligger i esken. Selve oppsettet er enkelt, og du kan velge norsk menyspråk og norsk undertekst. Norsk tale er imidlertid ikke et alternativ, men det gjenspeiler seg også på filmutvalget: Her er det action og typiske Blockbusters som er valgt, så barnefilmer kan du se langt etter.

Harddisken som gir deg innholdet. Slik vi forstår det er alle filmene forhåndslastet på harddisken, men du får kun tilgang til innholdet når du får via TV-ens 4K-app. Foto: ØYVIND PAULSEN
Velg den gule Privilege-appen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Startbildet Foto: ØYVIND PAULSEN
Opprett konto Foto: ØYVIND PAULSEN
Fyll inn. Foto: ØYVIND PAULSEN
Tastatur-løsningen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Denne koden kommer sammen med harddisken. Foto: ØYVIND PAULSEN
Bekreftelsen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Norsk er tilgjengelig. Foto: ØYVIND PAULSEN
Norske undertekster. Foto: ØYVIND PAULSEN
Undertekster er som standard slått av, men er enkelt å slå på. Foto: ØYVIND PAULSEN
ENDELIG FILM MED 4K-OPPLØSNING: Her er de fem filmene vi hadde på vår boks. Foto: ØYVIND PAULSEN
Du får også en kjapp intro. Foto: ØYVIND PAULSEN

Se menyeksempler her:

Hvor er de nye filmene?

Totalt ligger det ti filmer i TV-appen, men du må altså velge fem av dem, og det er kun de du får sett.

Filmene er som følger:The Amazing Spider-Man, The Amazing Spider Man 2, Moneyball, Premium Rush, Total Recall, Salt, Ghostbusters, The Patriot, Battle LA, og Captain Phillips.

Kvaliteten på filmene virker å være god, men vi ble ikke akkurat overveldet av filmutvalget.

Det er mye gammel moro her, og vi syns godt Sony kunne spandert på seg noen flere nye filmer. Ghostbusters ser riktignok bra ut til å være en så gammel film, men uansett hvor mye man har fiklet for å få bildet til å skinne kommer man ikke utenom at effektene er svært utdatert.

Riktig spennende blir det altså først når Sony åpner for 4K-filmleie via harddisken, men så langt er det kun i utlandet at dette er tilgjengelig, og da via mediespilleren FMP-X1.