- Vi fører ikke noe gapestokksystem

Mesterbrevordningen kan sies å være Svarta Listens positive motstykke her hjemme. Her kan du finne ut hvem som holder mål og tilfredsstiller bransjens egne krav, men hvem som ikke holder mål, sier ordningen mindre om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Alle håndverkere som tilfredstiller visse kompetanseavhengige og lovbeskyttete krav, kan søke om å få smykke seg med "mester" tittelen, og bruke den lett gjenkjennelige logoen på firmabil, brevpapir og nettsteder.

Vi spurte Lederen for Mesterbrevnemda, Rolf Kristiansen, om hva som skjer med dem som ikke lenger får lov til å kalle seg mestere.

- De som mister tittelen passiv-stilles i registeret vårt. Våre offentlige registere viser dem som tilfredsstiller kvalitetskravene, ikke dem som av en eller annen grunn ikke gjør det, sier Kristiansen. - Vi har en positiv vinkling på situasjonen. Vi fører ikke noe gapestokksystem.

Er det noen måte en kan sjekke om noen ikke er en mester lenger?

- Under litt tvil er det en måte en kan sjekke dette på, sier Kristiansen. - Den eneste måten er om en vil sjekke en spesifikk mester. Er han ikke lenger i registeret, er det en av tre grunner til dette: Vedkommende er død, vedkommende har trukket seg tilbake som mester, enten for å pensjonere seg, eller gå over til annen virksomhet, eller vedkommende er fratatt mesterbrevet i kortere eller lenger tid. Dette kan ikke leses ut av den som sjekker, sier han og legger til: - Vi fører ingen svarteliste.

Om håndverkeren bruker denne logoen kan du sjekke om han er registrert på www.mesterbrev.no.
Om håndverkeren bruker denne logoen kan du sjekke om han er registrert på www.mesterbrev.no.
Vis mer


- Som ansvarlig for Mesterbrevnemnda vil jeg gjerne si at en svarteliste har mange juridiske betenkeligheter med tanke på at det å komme på en svarteliste kan få betydelige økonomiske konsekvenser for dem det gjelder. Skulle en slik ordning fungere, måtte det eksistere et ordentlig støtteapparat for å sjekke at svartelisten var faglig sikret og begrunnet.

Vil du ansette en mester?
I Mesterbrevregisteret finner du alle registrerte og godkjente mestere.