Vi dusjer oss til vannskader

Hver dag får 15 nordmenn vannskader på badet på grunn av dusjing. Ikke bli en av dem.

<b>VI DUSJER OSS TIL VANNSKADER:</b> Ta grep før dusjinga har gjort kostbar skade på badet ditt, oppfordrer forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX
VI DUSJER OSS TIL VANNSKADER: Ta grep før dusjinga har gjort kostbar skade på badet ditt, oppfordrer forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannskader på baderom topper skadestatistikken og er ofte de mest kompliserte sakene, ifølge forsikringsselskapet Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

I gjennomsnitt registreres det 200 vannskader i norske boliger hver dag, og ifølge vannskadestatistikker fra Finans Norge, er det hver dag 15 vannskader som skyldes søl, kondens og dusjing.

Les også: Rens sluket nå!

Ved skader som følge av tette sluk, utett membran og kondens, kan konsekvensen være at man får avkortning på utbetalingen og i verste fall et avslag.

- Boligforsikringen dekker ikke våtromskader som har oppstått over tid, og der det mangler vedlikehold, sier Robin Wulff- Nilsen i KLP Skadeforsikring.

- Det må være tett!

Linda Engen, produktsjef i Gjensidige forsikring, sier også at det er en forutsetning at gulv og vegger på badet er tett, for å få full erstatning på forsikringen.

- Man risikerer dermed en stor regning på egen hånd dersom badet ikke tåler normal bruk, sier Engen, som også hevder at det at vi dusjer mer og mer på veggen enn tidligere, kan være noen av årsakene til økningen i vannskader.

Bruker du dusjkabinett?: (Avsluttet)
Ja, det enkle er ofte det beste.(58%) 3932
Nei, har ikke sansen for det.(34%) 2325
Nei, men vurderer å installere dusjkabinett nå.(8%) 547
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Dusjkabinetter har ikke vært så populært de 10-15 siste årene. Det kan være en forklaring på at man ser en økning i slike skader nå, etter at man har dusjet rett på flisene over flere år, sier Engen i en pressemelding.

- Helt uproblematisk

At dusjing på veggen er mer utsatt for vannskader enn dusjkabinett, er imidlertid ikke Cato Ove Carlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom, enig i.


- Forutsetningen ved begge løsningene er jo at det tekniske er utført korrekt. Det er ikke bare vannsølet som er en belastning på et våtrom, men også dampen. Så på et korrekt konstruert bad, med riktig membran, er det helt uproblematisk å dusje på veggen, sier Carlsen til Dinside.

Fagrådet for våtrom inspiserer jevnlig baderom med innmeldte vannskader, og i følge Carlsen er det ikke dusjing på veggen som er et problem, men heller utførelsen av baderomsarbeidet og produktvalget.

- Vi ser ikke den sammenhengen mellom dusjing på veggen og vannskader. Skadene kommer som følge av feil utførelse eller feil produktvalg. Det vi ser, er at det er en veldig klar sammenheng på skadene og manglende kompetanse, sier Carlsen.

Les også: Ikke dusj på uglaserte fliser

Be om dokumentasjon

- Det at forbruker har et bevisst forhold til hva han bestiller, og tenker noe mer på kvalitet enn på hvordan ting ser ut, tror vi hadde løst mer av problemstillinga. Naiviteten til forbruker har i noen sammenhenger ingen grenser, hevder han.

Carlsen oppfordrer deg til å be om dokumentasjon på at produktene du kjøpe, er gode nok til det bruket du skal ha. Dersom du er i tvil om hva dokumentasjonen egentlig forteller deg, kan du kontakte Fagrådet for våtrom, for assistanse.

Slik kan du minske risikoen for vannskader på badet:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!