Vet ikke om boligen har overspenningsvern

Mer enn halvparten av nordmenn har ikke peiling, viser ny undersøkelse.

Får du overspenning i det elektriske anlegget, kan det plutselig slå gnister flere uker senere.  Foto: Colourbox.com
Får du overspenning i det elektriske anlegget, kan det plutselig slå gnister flere uker senere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

55 prosent av de spurte vet ikke om boligen deres er sikret på denne måten, går det frem av en fersk undersøkelse foretatt av YouGov Norge for Norges TakseringsForbund (NTF).

Det er altså bare 45 prosent som kan svare ja på at de vet om det.

– Svarene viser at kunnskapen om elsikkerhet i eget hjem er mye lavere enn den burde. Det er viktig å øke bevisstheten rundt dette, sier fagsjef Svein Hole i NTF.

Norske el-anlegg blant de dårligste i Europa:
En av fire har aldri kontrollert det elektriske anlegget.

Hvorfor oversikringsvern?

Overspenningsvern av denne typen monteres inne i sikringsskapet. Foto: Produsenten
Overspenningsvern av denne typen monteres inne i sikringsskapet. Foto: Produsenten Vis mer


Overspenningsvern er en sikkerhetsinnretning for å redusere faren for at elektrisk utstyr skal bli ødelagt eller starte branner ved tordenvær og lynnedslag, eller som følge av feil på elverkets anlegg.

Hver gang en overspenning raser gjennom et hus vil ledninger, kontakter og koblingsbokser bli svekket. Dette kan føre til brann middelbart, men også uker eller måneder etter at anlegget ble utsatt for overspenningen.

– Rundt ti prosent av alle branner i Norge har sammenheng med slike forhold. Vern mot overspenning er vesentlig for å sikre hjemmene våre og hindre omfattende skader på elektrisk utstyr, sier Jon Henrik Leere, leder for ElsikkerhetsForbundet.

De legger nå opp til et sterkere samarbeid med takstbransjen. Skal du selge, er god el-sikkerhet en viktig faktor, og du bør selvfølgelig legge ved relevante papirer fra alle større installasjoner.

Hvordan virker det?

Overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller direkte i stikkontakten, og beskytter elektroniske og elektriske apparater ved å lede overspenningene ned til jord, eller gi så stor motstand, at disse velger en annen vei.

- Trolig er hundretusener av norske boliger uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Utstyret er vanlig i nyere boliger, mens mindre brukt i eldre boliger, har Terje Hanssen, som er sikkerhetssjef i NELFO, bransjeorganisasjonen for elektrikere tidligere uttalt til DinSide.

Norsk Brannvernforening advarer: Ikke lek elektriker selv

Har du?

Overspenningsvern

Har du overspenningsvern hjemme? (Avsluttet)
Ja(44%) 1039
Nei(40%) 945
Vet ikke(15%) 359
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Du kan selv sjekke om du har overspenningsvern i boligen din, dersom dette er riktig dokumentert.

– Informasjon om hvorvidt denne sikkerhetsinnretningen er installert skal fremgå av kursfortegnelsen som gjerne er montert på innsiden av døren til sikringsskapet, sier Leere.

Dersom du er i tvil, er hans råd å ta kontakt med fagfolk, helst en NEMKO- eller Veritas-sertifisert kontrollør.

– Hvis det er lenge siden forrige, brannforebyggende el-kontroll kan jo dette være en god anledning til å få foretatt en grundigere sjekk av boligens elsikkerhet, sier Jon Henrik Leere.

Gi boligen en el-sjekk: og få rabatt på innboforsikringen

Prisen på montering av overspenningsvern ligger på rundt 5.000 kroner, fiølge Bravida. Da vil du få total beskyttelse av hele el-anlegget. Vern som monteres direkte på stikkontakten, såkalt finvern, koster fra 500-600 kroner.

Kilder: NEMKO, Trygg og sikker

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!