Vet du hvor utestoppekranen er?

Mange boligeiere er ikke klar over at de har flere stoppekraner. Det kan bli dyrt.

<b>UNNSELIG:</b> Det kan være vanskelig å få øye på stoppekranen. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE
UNNSELIG: Det kan være vanskelig å få øye på stoppekranen. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIREVis mer

De fleste boligeiere, og alle huseiere har minst én stoppekran i boligen, og forhåpentligvis vet du ikke bare hvor den er, du passer på skru den igjen når du reiser bort.

Visste du at du også har en utendørs stoppekran? Fra kommunal vannledning og inn i boligen går det en privat vannledning med en egen utendørs stoppekran.

– Hvor denne krana er, er nødvendig å vite hvis du trenger å stenge vanntilførselen til boligen, for eksempel ved en vannlekkasje, sier rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad i en pressemelding.

Dette er spesielt viktig om stoppekranen innendørs er litt gammel og vanskelig å stenge.

Tips: Er din gammel og litt treig, bør du passe på å åpne og lukke den med jevne mellomrom, slik at ikke stoppekranen gror fast.

Vet ikke hvor den er

EKSTRA: Det kan hende du må ha ekstra verktøy for å stenge kranen. Sørg for å oppbevare dette på et lett tilgjengelig sted.  Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE
EKSTRA: Det kan hende du må ha ekstra verktøy for å stenge kranen. Sørg for å oppbevare dette på et lett tilgjengelig sted. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE Vis mer


Om kranen inne er vanskelig å stenge skikkelig, må man bruke utendørs stoppekran.

– Vi rykker stadig ut på jobber der vi ikke får stengt innendørs stoppekran, og så viser det seg at boligeier ikke vet hvor utendørskrana er.

Det kan bli dyrt. I beste fall må du betale for at rørleggeren leter, eventuelt graver etter stoppekranen. I verste fall må kommunen stenge vanntilførselen til hele gaten.

Ikke bare tar det ekstra tid, og vannet rekker å gjøre ekstra skade på boligen din. Du må også betale rørlegger ekstra.

Vet ikke du hvor stoppekranen din er, bør du se etter den med én gang. Er den ikke lett synlig, kan du ta kontakt med vannverket, som skal ha tegninger over hvor den er plassert.

Du bør også sjekke at du har redskap tilgjengelig for å åpne den. For i motsetning til innendørs stoppekraner som stenges ved å vri på en hendel eller et hjul, trenger du sannsynligvis en unbraco-lignende nøkkel for å åpne eller stenge utestoppekranen.

SMART: NRL-stoppen lar deg stenge av vannet med et tastetrykk

Ikke glem de andre stoppekranene ...

I tillegg til hovedstoppekran inne og ute, er det mange som har flere, små stoppekraner tilknyttet for eksempel oppvaskmaskin og vaskemaskin. På kjøkkenet er det også mulig å få stoppekran integrert i kjøkkenkranen.

Har du ikke stoppekraner tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin, er dette forholdsvis enkelt å få installert, men som for alle VVS-installasjoner må du få en fagperson til å gjøre jobben for deg.

Denne kjøkkenkranen fra Oras har automatisk vannlås - eller vannåpner - ved foten. Når den aktiveres, får oppvaskmaskinen vann i tre timer - så stenges den automatisk.  Foto: Prosusenten
Denne kjøkkenkranen fra Oras har automatisk vannlås - eller vannåpner - ved foten. Når den aktiveres, får oppvaskmaskinen vann i tre timer - så stenges den automatisk. Foto: Prosusenten Vis mer


Har du en nyere bolig, eller investert i nytt VVS-anlegg de siste par årene, er det imidlertid ikke sikkert du trenger.

Det er påbudt med lekkasjesikring, gjerne også kalt vannstopp, i alle boliger som er bygget etter 1. juli 2011.

Dette kan også etterinstalleres, for eksempel i forbindelse med at du bytter en varmtvannsbereder. Waterguard er ett av systemene som skal fange opp om det oppstår lekkasje, altså uvanlige trykkendringer i vannledningen, og vil stenge vanntilførselen til de aktuelle sonene.

Les mer: Ikke glem de små stoppekranene