Ja, så stor er den faktisk... Foto: Per Ervland
Ja, så stor er den faktisk... Foto: Per ErvlandVis mer

Verdens største LED-TV til Norge

Vi har allerede tafset på Sharps gedigne 90-tommer, nå er den endelig bekreftet.

Selv om stadig flere nordmenn rydder plass til en 55-tommers TV i godstua, er spranget stort opp til denne 90-tommeren.

Den er nemlig enorm, med sine to meter i bredden og 1,20 meter i høyden. TV-ens dybde er litt under 12 centimeter, og rammen er i sort børstet aluminiumfinish. Vekten på 64 kilo er i tillegg så høy at vi anbefaler en ekstra sjekk på om lettveggen din faktisk egner seg til veggmontering.

For deg som vakler mellom projektor og TV i stua, eller bare har lyst til å ha en TV som er større enn naboens kan den allikevel være helt riktig.

55-tommeren din ble plutselig ikke så imponerende. Foto: DisplayWars.com
55-tommeren din ble plutselig ikke så imponerende. Foto: DisplayWars.com Vis mer


Hva har den å by på?

Vi så denne 90-tommeren på IFA-messen i 2012, og tok da en prat med Petter Strande fra Sharp:

– Størrelsen er jo helt unik, og er du opptatt av å ha det største er det denne du skal ha, sa Strande, som da anslo en utsalgspris på rundt 100.000 kroner når den havner i butikkene i løpet av juli måned.

Stor, større, størst. Foto: Per Ervland
Stor, større, størst. Foto: Per Ervland Vis mer


Billig er den altså ikke, så spørsmålet er selvsagt hva du får.
Det første du bør merke deg er at dette er en vanlig 1080p TV, med bakgrunnsbelyst LED.

Når prisen ligger på 100.000 kroner kan det at den ikke har 4K bli en liten utfordring, ettersom både Sony, Samsung og LG nå begynner å rulle ut modeller med langt høyere oppløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det jo ikke til å komme ifra at det fortsatt er minimalt med 4K-innhold tilgjengelig, noe som nok også vil være situasjonen en god stund framover.

Det lille vi fikk se av bildekvaliteten på IFA-messen var det uansett lite å klage over, men det var da også kun demomateriale og HDTV-signaler vi fikk se. Førsteinntrykket av bildekvaliteten var likevel god, men det er klart at en så stor TV er avhengig av gode signaler for å yte sitt beste. I og med at den ikke har 4K-oppløsning bør også avstanden til TV-en være på rundt 3,5 meter, her gjelder det altså å ha god plass i stua.

På pluss-siden noterer vi forøvrig at Sharps Active Motion 200 Hz-teknologi er på plass, noe som bør sørge for jevne panoreringer og gode 3D-bilder.

Ikke det beste bildet

Det er likevel verdt å merke seg at LC-90LE757E ikke er Sharps toppmodell når det gjelder bildekvalitet. Den plassen er det nemlig 80-tommeren 857 som har, og i tillegg til at den er kledd i aluminium er hovedforskjellen at den har Sharps beste Quattron-panel. På 90-tommeren er det i stedet X-gen 3D-panelet som brukes, og vi tipper at det ganske enkelt skyldes pris: Et Quattron-panel i denne størrelsen ville ganske enkelt blitt alt for dyrt.

Petter Strande står her sammen med Sharps egentlige toppmodell 857, som også kommer i 80-tommers størrelse. Den er i tillegg langt billigere. Foto: Per Ervland
Petter Strande står her sammen med Sharps egentlige toppmodell 857, som også kommer i 80-tommers størrelse. Den er i tillegg langt billigere. Foto: Per Ervland Vis mer


Sharp LC L90LE757E har naturligvis også SmartTV-funksjoner og kan kobles til både Android og iOS-enheter. Erfaringsmessig ligger dog Sharp bak både Samsung, LG og Panasonic på dette punktet.

TVen leveres også med en innebygd trippel HD tuner for både kabel, parabol og bakkesignaler (RiksTV), og TV-en er energimerket A++.

Alle DinSides TV-tester finner du her