Verdens minste hus

Det er utrolig hva man kan få plass til, godt innenfor reglene om hva du fritt kan sette opp uten å søke om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jay Shafers hus er mindre enn andres klesskap. I 1997 flyttet han inn i et selvbygget hus på bare 89 kvadratfot; 8,27 kvadratmeter for å være helt nøyaktig. Og siden har han ikke sett tilbake.

Det som startet som et idealistisk prosjekt, har nå blitt både en livsstil og en levevei.

- Avgjørelsen om å bo på bare 89 kvadratfot, hadde utspring i at jeg var bekymret for hvordan et større hus ville påvirke miljøet, og fordi jeg ikke ønsker å vedlikeholde masse ubrukt - eller ubrukelig - plass, sier Shafer på nettsiden sin.

Shafer selger nå knøttsmå hus. De aller minste husene kan man kjøpe ferdig, mens andre varianter kan du kjøpe plantegningene til, og bygge selv.

- Husene mine har møtt alle mine hjemlige behov, uten å kreve noe særlig tilbake. Den enkle, sakte livsstilen mine hjem tilbyr, er en luksus jeg bare fortsetter å være takknemlig for.

Men hvordan er det mulig å bo på under ni kvadratmeter? I videoen under kan du få en guidet tur av Jay Shafer selv og se de smarte løsningene:

Bli med på visning:


Se bilder av flere av Shafers småhus her

Les også: Innredningstips for deg med liten plass

En bevegelse

Flere har blitt inspirert av Jay, siden han flyttet inn i tumbleweed-huset sitt i 1997. En av dem er Dee Williams, og under kan du se video fra hennes 130 kvadratfot (12 kvadratmeter) store hus.


Er du så nysgjerrig at du har lyst til å prøve det selv, er dette mulig i Jackson, New Hampshire i USA. Der har hotellet The Lodge et eksemplar av modellen Fencl, på 12 kvadratmeter, og du kan bestille rom her. En overnatting koster rundt 1.700 kroner for to personer.

Kan du sette opp et slik hus i hagen?

Selv om byggereglene lar deg oppføre bygg i hagen på under 15 kvadratmeter, er det en viktig begrensning som gjelder: Bygget skal ikke brukes til overnatting. Så blir du inspirert av det smarte minihuset og ønsker å bruke det til overnatting, er det viktig at du søker om tillatelse før du setter det opp.

Les mer om hvilke lover og regler som gjelder, i forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker (SAK). Pass også på at bygget er i samsvar med gjeldende reguleringsplan med bestemmelser.

Fra 1. juli i år ble det innført en rekke nye regler for deg som skal bygge nytt eller bygge på: Nå er det disse reglene som gjelder.

Jay Shafer's hus er på hjul, og kan klassifiseres som en campingvogn. Men ikke glem at det også er regler for hvor man kan sette opp campingvogner - blant annet skal du være mer enn 150 meter fra nærmeste hus - dette gjelder også naboens.

Les mer på Visit Norways nettsider.

Huset står på hjul, og er lett og frakte med seg. Foto: Tumbleweedhouses.com
Huset står på hjul, og er lett og frakte med seg. Foto: Tumbleweedhouses.com Vis mer