Flasken er i skikkelig størrelse! Foto: Penfolds
Flasken er i skikkelig størrelse! Foto: PenfoldsVis mer

Verdens mest kostbare rødvinsflaske?

Eksklusiv rødvin på eksklusiv flaske, laget av verdens eldste aktive vinstokker.

Her satser australske Penfold litt utenom det vanlige. For på vindruer fra verdens eldste aktive vinstokker, lager de nå et begrenset utvalg av det som må være noe av verdens dyreste rødvin.

Vinen, en 2004 Kalimna Block 42 Cabernet Sauvignon, er sjelden i seg selv. Den kommer fra vindruer håndplukket fra vinstokker plantet på midten av 1880-tallet. Vinstokker som siden har vært i kontinuerlig produksjon, forteller Penfold selv.

Men det er ikke bare vinen i seg selv som sørger for eksklusiviteten - også innpakningen er unik.

Les også: Fire av fem serverer rødvinen for varm

Ampoule-prosjektet

Vinmakeren har gjort litt av et stunt av dette, som har fått navnet Ampoule Project. Vinen er her IKKE tappet på vanlige flasker, men har fått egne "farkoster". Ampullene er håndlagede, og finnes i kun 12 eksemplarer. Glasskunstner Nick Mount har designet og laget glassinnpakningen, og flere kunstnere har også vært i sving med metallarbeider og trearbeider som sørger for å kapsle inn rødvinen.

Om du ikke har pengene, kan du i alle fall nyte synet av sobert håndverk. Foto: Produsenten
Om du ikke har pengene, kan du i alle fall nyte synet av sobert håndverk. Foto: Produsenten Vis mer


Det spørs om noen av de fremtidige eierne noen gang vil ta seg råd til å konsumere innholdet i rødvinsampullen. Ifølge Aftonbladet vil nemlig prisen ligge rundt 900.000 kroner!

Eventuelle kjøpere kan allerede nå melde sin interesse for ampullene som kommer i salg i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får hjelp til å åpne

Dyre dråper i dyr innpakning får nok muligens stå lenge uåpnet. Men skulle man bestemme seg for å smake, er det ikke bare å gjøre beslutningen på første og beste grillfest. Når en eier bestemmer seg for å åpne vinampullen, vil en senioransatt ved Penfolds vinmakerteam personlig bistå ved åpningsseremonien, uansett hvor i verden man velger å gjøre det. Vineksperten vil sørge for å fjerne ampullen fra glasspakningen, og bruke spesialutstyr i sølv for å knekke opp ampullen og klargjøre de edle (og svært høyt prisede) dråpene.

Så får vi håpe de garantert velbeslåtte eierne vil like smaken!

Se også hvordan de åpner flaskene hos Bodega Marques de Riscal: Vinåpning uten opptrekker eller sabel ...

Mer dyr vin

Om det er verdens kosteligste rødvinsflaske, er vi ikke helt sikre på. Men eksklusivt er det opplagt. Her er flere dyre eksemplarer: