Også Sony viste fram sin 3D-skjerm på IFA-messen. Fotball i 3D er rett og slett imponerende, men bare så lenge du har på deg 3D-brillene. Foto: ØP
Også Sony viste fram sin 3D-skjerm på IFA-messen. Fotball i 3D er rett og slett imponerende, men bare så lenge du har på deg 3D-brillene. Foto: ØPVis mer

Verdens første 3D-kanal

3D på kino har de fleste vært borti, og at det snart kommer 3D via Blu-ray har du sikkert fått med deg. Men visste du at også TV-sendingene i 3D er på vei?

De sikre tegnene på at 3D-revolusjonen var på vei kom på CES-messen i januar 09, og de som fortsatt tvilte fikk den endelige bekreftelsen på høstens IFA-messe i Berlin. Det er naturlig nok på kino de fleste av oss vil oppleve 3D først, landets digitale kinoer har allerede vist flere filmer i 3D – og i desember kommer James Camerons etterlengtede Avatar i samme format. Og etter å ha sett skrytedemoen i 3D er det bare å si en ting: Gled deg.

Hvordan får du det hjemme?

Forutsetningen for å se på 3D i sin egen stue er at du har et TV-apparat som klarer å vise innholdet, og ikke minst en avspiller som klarer å sende formatet.

Og her er det bare å stålsette seg, for i løpet av våren 2010 vil nesten alle de store produsentene lansere TV-er og Blu-ray spillere med 3D-mulighet. Det du bør merke deg er at bransjen ser ut til å enes om en 3D-standard for Blu-ray (dvs. spillere med HDMI 1.4 som klarer å sende 2X1080p-signaler), mens det på TV-fronten fortsatt er litt opp til hver enkelt produsent hva de velger. (Merk deg at de nye 3DTV-ene som kommer selvsagt vil vise vanlige TV-sendinger/DVD/Blu-ray som før. 3D-effekten kommer altså i tillegg, så det du trenger er 3D-innhold og 3D-briller.)

Men minst like interessant er det at også TV-kringkasterne nå kaster seg på 3D-toget, og foreløpig ser du ut til at britiske Sky er nærmest lansering.

Verdens første 3D-kanal

Den nye kanalen skal vise både filmer, underholdning og sport i 3D. Og etter å ha sett flere demoer av fotballkamper i 3D innrømmer vi glatt at det fristet til gjentagelse.

Det beste av alt er likevel at BSkyB også skryter av at kundene vil få kunne bruke de HD-mottagerne de allerede har. Vi er litt usikre på hvilken tuner Sky bruker, men her blir det naturligvis flere konkurrerende merker å velge mellom. Sagem og Sensio lanserer f.eks sin nye 3DTV-tuner på IBC-messen i Amsterdam nå i høst. Tuneren skal altså klare å skille mellem vanlige TV- og 3D-signaler, slik at du som bruker skal slippe å måtte bytte mellom to tunere.

Kanskje greit å ikke være først?

Før du blir alt for misunnelig kan det imidlertid vært verdt å minne om følgende: Du må fortsatt kjøpe deg en 3D-klar TV for å få effekt av 3D-kanalen, og du må fortsatt ha på deg 3D-briller.

Det viktigste poenget er nok likevel at 3D-teknologien stadig utvikles til det bedre, og selv om BSkyB kommer først så vil de neppe være best.


Så vidt vi har forstått vil nemlig ikke BSkyB klare å gi 3D-effekt i full HD: Bildet er 3D-stereoskopisk, som vil si at det komprimerer høyre og venstre bilde side om side i en HD-frame.

Her er det i stedet BBC HD og ITV som ser ut til å ligge best an, deres 3D-system vil nemlig kunne gi 1080p-oppløsning på begge øynene. Mer avansert altså, men de har foreløpig ikke fastsatt noen lanseringsdato.


For oss her i Norge ligger uansett 3D-sendinger et godt stykke fram i tid, selv om Telenors nye satellitt (Thor 6) som skal skytes opp i oktober, i hvert fall bør løse kapasitetsproblemet.

Er du like glad i TV-kvelder som oss er det bare å holde seg fast med andre ord, 2010 blir et svært spennende år. Vi er imidlertid svært spent på om Ola og Kari vil godta å sitte med 3D-briller i sofaen? For selv om det allerede finnes fungerende sett som gir deg 3D uten de nevnte 3D-brillene ligger dette fortsatt lenger fram i tid.

Men hva synes du om 3D-revolusjonen som skal komme? Del det med oss i diskusjonsgruppen lenger ned!

Kilder: IFA-messen 2009 og Elektronikkbransjens pressekonferanser i Berlin.