Verdens dyreste leiligheter

Nytt leilighetskompleks midt i London slår alle rekorder, men kjøperne nøler. Og Oslos luksuspriser ligger faktisk ikke SÅ langt bak.

Leilighetskomplekset ligger midt i bildet, ved siden av luksushotellet Mandarin Oriental. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy
Leilighetskomplekset ligger midt i bildet, ved siden av luksushotellet Mandarin Oriental. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal det være en leilighet i Knightsbridge, rett ved Harrods og med utsikt over Hyde Park?

Ja, gjerne!

Til en kvadratmeterpris på 588.000 kroner?

Øhh, nei takk.

Du leste riktig. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på leilighetene i det overluksuriøse leilighetskomplekset midt i London er faktisk på over en halv million kroner. Dette gjør leilighetene til verdens dyreste, rapporterer britiske medier.

Dette er altså ikke leiligheter for hvermannsen. Den minste toromsleiligheten koster 6,5 millioner pund, cirka 59,2 millioner kroner, mens den dyreste penthouseleiligheten koster svimlende 140 millioner pund, eller nesten 1,28 milliarder kroner.

Leilighetene er selvsagt topp moderne og med alle slags fancy fasiliteter. Komplekset rommer en egen kino for beboerne, et 21 meter langt svømmebasseng, badstuer, treningssenter, en golfsimulator og en vinkjeller. Beboere kan dessuten benytte seg av romservice og butlertjenester fra naboen Mandarin Oriental Hyde Park, et av byens beste femstjernershoteller.

Byggingen av leilighetskomplekset var ferdig nå i januar, og for en ukes tid siden arrangerte eiendomsbaronene Nick og Christian Candy en fest med kjendiser og rikinger for å feire.

Perfekt beliggenhet rett ved Hyde Park. One Hyde Park er de fire identiske bygningene du ser i midten av husrekken. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy
Fasjonabelt, og nabo til luksushotellet Mandarin Oriental, som leverer romm service til beboerne 24 timer i døgnet. Foto: One Hyde Park
Fra konstruksjonen av bygningene. I hjørnet ser du opplyste Harrods.Det verdenskjente varehuset ligger altså rett over veien. Foto: One Hyde Park
Leilighetene kan kjøpes med full innredning. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy
Dette bildet er fra en av de større leilighetene. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy
Balkong med utsikt mot varemagasinet Harvey Nichols. Foto: One Hyde Park/Candy & Candy


Rådyrt - selv for rikingene

De to brødrene har tidligere sagt at rundt 60 prosent av leilighetene allerede er solgt, men nå viser det seg at det nok ikke stemmer. Den britiske avisen Daily Mail har nemlig sjekket registrene for kjøp og salg av leiligheter, og funnet at bare to leiligheter faktisk er blitt solgt. Og den ene av dem ble kjøpt av en av utbyggerne, Christian Candy, for 31 millioner pund, rundt 100 millioner pund mindre enn tilsvarende penthouseleiligheter i komplekset visstnok skal koste. Den andre penthouseleiligheten som er solgt gikk for 40.5 millioner pund, også den rundt 100 millioner pund under offisiell salgspris. Den gikk til en sjeik fra Qatar som er med og eier selskapet som står bak byggeprosjektet.

En del av leilighetene er ikke ferdige ennå, og det kan forklare at ikke flere salg har gått gjennom. Men det kan også være slik at selv de rikeste russiske oligarkene synes det blir for heftig å betale 60 millioner kroner for en toromsleilighet, selv om den ligger rett ved yndlingsbutikkene Harrods og Harvey Nichols.

170.000 kr per kvm i Oslo

Nesten 600.000 kroner kvadratmeteren er en pris som virker helt absurd for de fleste av oss nordmenn. Men det finnes grisedyre leiligheter her til lands også, selv om prisene ikke er like ville her. DinSide ringte eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek, som spesialiserer seg på salg av luksuseiendommer. Han hadde selvsagt hørt om One Hyde Park. Hvor ligger tilsvarende indrefiletluksus i Oslo?

- Hvis du tenker på kvadratmeterpris, så er det leilighetene på Tjuvholmen som er de dyreste som er til salgs nå. Dette er skikkelig lekre leiligheter med fantastisk beliggenhet, sier Ek.

Nettsiden til Tjuvholmen viser at en av de største leilighetene på 138 kvadratmeter er til salgs for 14,5 millioner kroner. Det gir en kvadratmeterpris på 105.000 kroner. Dagens Næringsliv har forøvrig skrevet at det ble solgt en 700 kvadratmeter stor penthouseleilighet på Tjuvholmen til 120 millioner kroner. Det gir en kvadratmeterpris på 171.000 kroner.

- Vi når ikke det presset som er i London, men at vi går i samme retning er jeg ganske sikker på. Det er i takt med velstandsøkningen som vi ser overalt. Mange i Norge har det veldig bra, og de er villige til å betale når de får den ultimate boligen uten sidestykke, sier Ek.

- Det er ikke så uvanlig lenger at kvadratmeterprisen passerer 100.000 kr. Det er mange år siden den grensen ble sprengt, på en leilighet ytterst i Thomas Heftyes gate. Her ligger det en del eldre, store leiligheter med flott utsikt. Mange av dem er pusset opp og blitt veldig spesielle. De er sjelden for salg, og det gjør dem veldig eksklusive.

- Nå ser det ut til at det går ganske tregt med salget av luksusleilighetene i London?

- Uten at jeg kjenner detaljene ved dette prosjektet, så er det slik at det tar lenger tid å selge dyre eiendommer. Vi brukte en del tid på å selge Munkebakken, den dyreste boligen i Norge noensinne, men det er ikke uvanlig. Selgere av luksuseiendommer har vanligvis ikke hastverk, og så tar det tid å spre informasjon om at boligen er tilgjengelig på markedet.

- Ja, for de dyreste boligene legges vel ikke akkurat ut på Finn og har fellesvisninger i helgen?

- Nei, det er nok ikke slik det fungerer, sier Ek.