Veps er best på avstand - lang avstand. Hva kan du gjøre? Foto: Colourbox
Veps er best på avstand - lang avstand. Hva kan du gjøre? Foto: Colourbox Vis mer

Veps - hvilke våpen virker?

Veps er ikke bare irriterende, for noen kan den være direkte farlig. Hva finnes for å bekjempe uvesenet?

Publisert
Sist oppdatert

Vepsen er ikke spesielt velkommen når vi skal hygge oss utendørs. Vepsen er jo et rovdyr, og kan være ganske aggressiv når den kommer over noe som står på menyen.

For selv om vepsen lever av andre mindre insekter og larver, står også søte stoffer høyt i kurs. I naturen er det nektar fra blomster som tilfredsstiller dette behovet, men som du sikkert har opplevd:

Når vi mennesker serverer søtlige drikker og matvarer finner vepsen dette svært attraktivt.

Søtlige parfymer er også tiltrekkende for veps, og matvarer som gir fra seg luktstoffer som minner om andre retter på vepsens naturlige meny faller i samme kategori.

Det er gjerne på slutten av sommeren vepsen er mest aktiv, før hele svermen dør ut i løpet av høsten og vinteren og bare de befruktede dronningene overlever.

Hva er det som virker?

Det er to metoder som fungerer. Den ene er å gjøre omgivelsene svært ubehagelige for vepsen slik at den søker seg vekk. Metoder som røyklegging, kraftig vind eller giftige sprayer kan fungere. Problemet er selvsagt at de også ødelegger trivselen for oss mennesker.

Den beste metoden går derfor ut på å finne lokkemidler som vepsen finner mer tiltrekkende enn måltidet man har tenkt å servere. Disse plasseres i nærheten, men ikke for nær. I kombinasjon med feller kan det redusere plagen i stor grad.

For å ta de siste som likevel finner veien bort til der menneskene er samlet, finnes det også egnede nærkampsvåpen som vi kommer tilbake til.

Hva fungere som lokkemat?

Det er anerkjent både vitenskapelig og ut fra folkelig erfaring at vepsen tiltrekkes av det som er søtt. Men også andre matvarer lokker, selv om vi ikke regner dem som typisk søte. Grillet kjøtt har gjerne karamellisert overflate som vepsen trekkes mot. Også rått kjøtt, både før og etter grilling, er attraktivt.

Grillet kjøtt kan være svært fristende for veps. Foto: BRYNJULF BLIX
Grillet kjøtt kan være svært fristende for veps. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hva som er attraktivt varierer også med årstidene, siden behovet for næring variere med hvilken fase hele vepsesvermen er inne i. Tidlig i sesongen, under egglegging og bolbygging om våren er det proteinrik kost som er attraktivt.

Men søte drikker, syltetøy og annet typisk søtt og fruktig, er ofte favoritter for vepsen i de årstidene vi selv hygger oss med utendørs måltider og sammenkomster. Derfor er det søtt som er det mest brukte lokkemiddelet.

Noen setter ut skåler med fristelser for vepsen på strategiske steder.

Hvor godt det fungerer er avhengig av flere faktorer, som vindretning, avstand til vepsebol, andre dufter som tiltrekker seg vepsen som du ikke vet om og andre ting.

Det beste er likevel å kombinere lokkematen med feller.

Fantasifulle feller

Prinsippet for vepsefeller dreier seg om beholdere med fristende åpninger til vepsen, men med hindringer som gjør det vanskeligere å komme seg ut.

En klassiker som man kan lage selv er å skjære over en vanlig brusflaske i plast, snu tuten slik at den peker ned i resten, og feste delene sammen med lim, stiftemaskin, tape eller hva man måtte ha for hånden.

Man heller så noe svært søtt og fruktig ned i flasken, for eksempel en sterk saftblanding, og drypper så noen dråper oppvaskmiddel for å bryte overflatespenningen. Da vil vepsen drukne.

Men det finnes også mange ferdige løsninger i handelen. Du får dem på nett og i varehus som Jula og Clas Ohlson, Enklere Liv og annet.

Du ser et utvalg vepsefeller i bildespesialen under.


Hva med nærkamp?

Permetrin på boks tar livet av veps umiddelbart. Brukes helst direkte på og i vepsebolet. Foto: PRODUSENTEN
Permetrin på boks tar livet av veps umiddelbart. Brukes helst direkte på og i vepsebolet. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Hvis du har fått et vepsebol i nærheten av terrassen finnes det midler på sprayboks som raskt tar knekken på veps. Boksen har også en forlengelsesdyse som gjør at du kommer til gjennom trange åpninger. Permetrin heter middelet og finnes i hagesentre, fargehandelen og mange andre steder.

For innpåslitne veps er den elektriske smekkeren den beste løsningen vi har vært borti.

Den kommer i mange varianter, men prinsippet er det samme for alle: Høy spenning mellom trådene gir et kraftig strømsjokk som gjerne dreper vepsen med en gang, eller i det minste setter innsektene ut av spill. Da kan du som regel ta livet av dem med andre midler før de kvikner til igjen.

 Foto: PRODUSENTEN
Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Flere tips?

Del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer