Ventiler bør være åpne om vinteren

Hvis ikke kan det gi både dårlig inneklima og føre til heksesot.

Ventiler skal stå åpne, hele året. Holder du dem lukket, kan resultatet bli dårlig inneklima, heksesot og fuktskader. Foto: BERIT B. NJARGA
Ventiler skal stå åpne, hele året. Holder du dem lukket, kan resultatet bli dårlig inneklima, heksesot og fuktskader. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Om vinteren velger mange av oss å lukke alt av ventiler for å stenge kulda ute. Det kan være å gjøre boligen din en bjørnetjeneste.

Ifølge Sintef Byggforsk bør nemlig ventilene stå åpne hele året.

>> Derfor er hybelkaniner et godt tegn!

Åpne ventiler gir bedre inneklima

Velger man å stenge igjen alt av ventiler om vinteren, kan luftskiftet i boligen bli for lite. Dette kan føre til at fukt hoper seg opp, og kan i tillegg gi opphopning av uheldige stoffer og gasser fra alt vi omgir oss med. Resultatet er et dårlig inneklima.En enkel måte å oppdage om ventilasjonen er for dårlig, er å se etter innvendig dugg eller rim på vinduene. Men du trenger ikke å ventilere mer om vinteren enn på sommerhalvåret.

– Hvis ventilene gir nok ventilasjon ellers i året, er det nok å la ventiler stå åpne. Den naturlige ventilasjonen øker med temperaturforskjellen inne/ute, så man trenger ikke å ventilere mer når det er kaldt, heller tvert om, forteller Mads Mysen, seniorforsker i Sintef Byggforsk til DinSide.

Ikke minst bør de som har etterisolert være nøye med god ventilasjon, ettersom boligen da normalt sett blir tettere.

– Dette betyr mindre utilsiktet ventilasjon som kan gi behov for mer annen ventilasjon. Man bør vurdere å installere balansert ventilasjon når man etterisolerer, for eksempel med et ventilasjonsaggregat, sier Mysen.

Les også: Henger det istapper fra taket? Da bør du etterisolere

Dårlig ventilasjon kan gi heksesot

Litt dugg på vinduene kan enkelt tørkes bort. Langt verre er det med heksesot. Foto: MYCOTEAM
Litt dugg på vinduene kan enkelt tørkes bort. Langt verre er det med heksesot. Foto: MYCOTEAM Vis mer


Et annet problem som har bredt om seg i norske boliger de siste årene, er såkalt heksesot. Også her kan du gjøre sjansen mindre for å få dette i hus selv, kun ved å sette opp ventilene.

For selv om det ifølge Mysen er sammensatte årsaker til at heksesot dannes og setter seg i tak eller på vegger, er det et fellestrekk som går igjen.

– Et fellestrekk ved denne typen sverteskader er at de forekommer sammen med partikler i inneluft og SVOC (Semi Volatile Organic Compounds), som er tungt flyktige organiske forbindelser. Ventilasjon tynner ut mengden partikler og SVOC og bidrar dermed til redusert risiko for heksesot, forteller Mysen.

Les også: Du kan få erstatning ved heksesot